Iesirea din indiviziune

Partajul – destinatia finala a iesirii din indiviziune

Iesirea din indiviziune desparte destinele, dar si proprietatile comune ale oamenilor, partajul fiind una din cele mai cautate solutii de iesire

Cum nu toate relatiile interumane se bucura de eternitate, momentul in care se spune “Adio!” vine la pachet si cu o cerere de partaj depusa la tribunal. Bineinteles, aceasta actiune nu trebuie sa fie mereu insotita de autoritatea instantelor de judecata, ea poate fi realizata si in mod amiabil, de comun acord intre parti. Rolul judecatorului, atunci cand intervine pe scena iesirii din indiviziune, tine de distribuirea corecta si echitabila a bunurilor catre partile implicate, mai ales atunci cand acestea isi aroga drepturi care nu li se cuvin.

Sotii cu venituri diferite vor beneficia de cote speciale
Chiar daca sunt mai multe persoane aflate in indiviziune si nu toate vor sa iasa neaparat, este suficient ca doar una din ele sa inainteze o cerere iar aceasta va fi luata in considerare de catre instanta, finalul previzibil fiind executarea. In ce priveste partajul intre soti, acesta poate fi solutionat in instanta atat in timpul casatoriei, cat si dupa divort, dar iesirea din indiviziune este promovata de obicei post mariaj.

Bunurile dobandite in timpul casatoriei au un statut special in ceea ce priveste cuantumul lor stabilit la iesirea din indiviziune, fata de celelalte cazuri, cand cotele au deja o valoare ideala stabilita.

Cand sotii au contribuit cu valori diferite la patrimoniul casniciei, adica unul mai putin, iar altul mai mult, de obicei, instantele judecatoresti sunt de partea celor “defavorizati”, atribuindu-le o cota mai mare sau distribuindu-le un anumit bun pe care nu ar putea sa-l dobandeasca prin fortele proprii.

Partajul se poate realiza chiar din timpul casatoriei
In general, bunurile partajate revin fiecarei parti sub forma unei sume care reprezinta valoarea bunului sau, atunci cand este posibil, in natura. De exemplu, atunci cand se disputa o suprafata de teren, e normal ca aceasta sa fie lotizata si impartita conform legii.

In cazul in care una din parti, de exemplu unul dintre soti, doreste sa pastreze casa care apartinea pana nu demult cuplului, va trebui sa ii cumpere partea celuilalt sot si sa ii dea banii aferenti. Daca acest lucru nu se doreste, atunci se va dispune automat vanzarea proprietatii, urmand ca profitul sa se imparta ulterior. Lucrurile nu stau ca pe roze in procesul de partaj, ci din contra, trebuie administrate probe, martori, documente – toate cu rolul de a favoriza acordarea unui verdict corect ambilor soti.

Desi mai rar, partajul realizat in timpul casatoriei poate fi admis. Cu alte cuvinte, chiar daca sotii nu sunt separati legal, asta nu inseamna ca nu se poate iesi din indiviziune daca sunt prezentate motive argumentate pentru care se intenteaza aceasta actiune, precum imbunatatiri personale sau investitii proprii la care celalalt sot nu a contribuit deloc.

Pentru detalii si pentru a te informa suplimentar, acceseaza www.avocat-tv.ro, sectiunea Subiecte. Acolo, avocat Mihaela Plesea, alaturi de invitata sa, avocat Maria Popescu, ofera informatii interesante legate de iesirea din indiviziune.

Sursa: Avocat TV (www.avocat-tv.ro)

Avocat TV

Informare juridica pe intelesul tuturor: Avocat TV

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.