Fenomene meteo – fulgerul si tunetul

Fulgerul este rezultatul vizibil al unei descarcari de energie. Aceasta descarcare poate avea loc intre un nor si pamant, intre varful si baza unui nor sau intre doi nori. Fluxul de energie statica ce se creeaza intre aceste elemente incalzeste aerul atat de mult, incat devine stralucitor.

Aerul fierbinte isi mareste volumul (se dilata) cu o viteza extrem de mare. Sunetul produs de acest fenomen de dilatare poarta denumirea de tunet. Sunetul provocat de descarcarea electrica a fulgerului «calatoreste» mai incet decat lumina fulgerului.

Fulgerul nu are aceeasi temperatura pe toata lungimea sa. Culoarea fulgerului ne poate indica temperatura lui. Ramurile mai reci ale fulgerului au o culoare rosiatica, in timp ce ramurile cele mai fierbinti au o nuanta alba sau albastra.

Temperatura aerului incalzit de fulger este mai mare decat cea de pe suprafata soarelui. Ceea ce vedem ca fulger este de fapt aer incins.

Tunetul este mereu insotit de fulger?

Da. Incalzirea rapida a aerului de catre fulger este cea care guverneaza undele sonore cunoscute sub denumirea de tunet.

Este posibil ca tunetul sa calatoreasca pe distante mari, dand astfel impresia ca nu este asociat nici unui fulger, mai ales in timpul zilei, cand fulgerul este mai putin vizibil. De asemena, unele sunete produse de vant pot fi gresit interpretate drept tunet.

RobbyBubble

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.