Explozie in judetul Bacau: sursa neidentificata

O puternica explozie s-a auzit, joi dimineata, in zona Moinesti-Comanesti, insa autoritatile nu au putut determina cauza zgomotului. În localităţile din partea de sud – vest a judeţului localnicii povesteau că explozia a fost auzită în jurul orei 10.00. „S-au zguduit ferestrele şi s-a simţit şi pământul vibrând din cauza zgomotului”, ne-au povestit sătenii din localitatea Tescani. Până la ora 15.00, însă, nici o informaţie oficială nu a putut explica acest fenomen.

Iniţial s-a crezut că este vorba de o explozie controlată la un punct de lucru al Intreprinderii Miniere Comăneşti însă informaţiile au fost, în scurt timp, infirmate.

Generalul Nicolae Rugină, comandantul Inspectoratului Judeţean de Jandarmi spune că, o astfel de explozie a fost, într-adevăr pregătită pentru această dimineaţă însă, între timp s-a renunţat la această operaţiune.

În opinia generalului Nicolaie Rugină, singura explicaţie logică ar fi că zgomotul a fost produs de spargerea zidului sonic din cauza unui avion supersonic ce aparţine unei alte baze aeriene decât cea băcăuană, care a efectuat o trecere de la viteza subsonică la cea sonică sau invers. O supoziţie asemănătoare a lansat şi locotenent colonelul Cătlin Felegeanu de la Inspectoratul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Bacău.

Gelu Miron, ofiţerul de relaţii cu presa al Bazei Aeriene Bacău spune, însă, că radarele bazei nu au înregistrat în această perioadă nici un aparat de zbor. „Din aviaţia civilă singurul care ar fi putut sparge zidul sonic este avionul Concorde, ori acelea nu au rută pe la noi”, a precizat comandorul.

Mai mult, această ipoteză a fost exclusă definitiv de comandantul Bazei Aeriane Bacău. „Singura decolare de astăzi a fost aceea a unui elicopter pe care l-am trimis să survoleze zona. Nu s-a descoperit, însă, nici o urmă pe sol care să indice o eventuală explozie”, a afirmat şi comandorul Virgil Ristea, comandantul Bazei Aeriene Bacău.

Oricât ar fi de neverosimilă, cea mai probabilă explicaţie vine tot din partea locotenent colonelului Cătălin Felegeanu. „Producerea bangul sonic ar mai fi putut fi determinată şi de căderea unui corp meteoric care, imediat după intrarea în atmosferă s-a dezintegrat. Aşa s-ar putea explica şi lipsa oricărui crater în sol”, a mai afirmat Cătălin Felegeanu.

Autor : Elena SOLOMON. Amos News


Articole similare: Explozie Comanesti

12 comentarii la „Explozie in judetul Bacau: sursa neidentificata

 • joi, 20-04-06 la 23:43
  Permalink

  E POSIBIL SA FIE VORBA DE UN OBIECT ZBURATOR NEIDENTIFICAT CE A SUFERIT O AVARIE SI A TREBUIT SA ATERIZEZE FORTAT IN UNA DIN PADURILE DIN JUDETELE BACAU HARGHITA SAU NEAMT.
  1. NU AU SEMNATURA RADAR
  2.PROBABIL CA AU CAPACITATEA DE A SE CAMUFLA
  (FIIND PE UN TERITORIU NECUNOSCUT), PENTRU A-SI EFECTUA UNELE REPARATII –SI CUM ,INTR-O PADURE DEASA CU UN ELICOPTER MI-18 FACAND SURVOL LA INALTIMEA LA CARE L-AM OBSERVAT ASTAZI NU VA PUTEA REPERA NIMIC, INCEPE SA SE CONTUREZE DIN CE IN CE MAI BINE IDEEA DE ACCIDENT AL UNUI OZN.
  3. EXCLUS DE A NU FI VAZUT NIMENI PE CER UN METEORIT (INTRAT IN ATMOSFERA TERESTRA EL DEVINE INCANDESCENT DATORITA FRECARII CU MOLECULELE DE FLUID –AERUL)DIN TOTI MARTORII CARE AU SUNAT JOI DIMINEATA LA SEDIILE DE POLITIE SAU APARARE CIVILA
  4.NU S-A MEDIATIZAT EVENIMENTUL….LASAND MARI SEMNE DE INTREBARE.
  PENTRU CEI DORITORI DE SCHIMBURI DE PARERI II ASTEPT!

  Răspunde
 • vineri, 21-04-06 la 12:04
  Permalink

  chiar sa fie din spatiul aerian, explica asta si cutremuratul pamantului? greu de crezut…..mai sigur ceva subteran si asta o spun persoanele care au vazut in orasul Moinesti cum s-au clatinat cladirile…… va rugam puneti multe semne de intrebare si poate reusiti sa gasiti un raspuns credibil pe care ulterior sa-l aflam si noi

  Răspunde
 • duminică, 21-05-06 la 22:17
  Permalink

  raspunsul e f simplu.a fost o racheta cu raza de actiune mica c a suferit o defectiune si a facut boom.asta explica sunetul puternic, cutremuratul pamantului si lipsa unor resturi ale prabusirii.si cine oare are rachete din astea la noi in tara, k romanasii ink nu au asa ceva?AMERICANII!

  Răspunde
 • luni, 30-10-06 la 0:25
  Permalink

  Sri Lanka says investigation on for mysterious blast noise

  Sri Lankan defense authorities in Colombo Friday said that an investigation had been launched into a mysterious blast noise heard off the west coast.

  The residents at Uswatakeiyawa, 18 km north west of the capital Colombo reported hearing a huge blast off the seas around 10:00 a. m. local time (0430 GMT), the police said.The police chief Chandra Fernando said that it may have been a blast caused by a sea mine left behind by the Tamil Tigers on last Saturday.

  Several members of the Liberation Tigers of Tamil Eelam (LTTE) were arrested last Saturday when they had failed in an alleged mission to set bombs on several coastal guard boats. However, the Sri Lankan Air Force said the blast noise was caused by a sonic boom.

  Keheliya Rambukwella, the Minister of Policy Planning and the government’s defense spokesman, said strict security measures have been put in place to prevent any terror attacks by the Tigers.

  Sri Lanka’s Norwegian backed peace process aimed at ending the decades old separatist armed conflict is currently stalled due to an upsurge of violence blamed on both parties. Both sides say they remain committed to the Norwegian backed effort but accuses the other side of perpetrating violence.
  Source: Xinhua http://english.peopledaily.com.cn/200606/23/eng20060623_276682.html

  Răspunde
 • marți, 27-02-07 la 21:44
  Permalink

  lordikonn – ce noutati mai ai despre evenimentul din data de 20.04.2006?
  Crezi in OZN/

  Răspunde
 • miercuri, 14-03-07 la 21:35
  Permalink

  Nu cred neaparat in OZN ca aparate de zbor ale unor civilizatii extraterestre sau ceva de genul asta… Pana la urma am ales varianta unui aparat de zbor MILITAR care a spart zidul sonic… ceva ce noi nu prea avem pe aici… poate vreun avion american, german sau din vreo tara occidentala care se intorcea din Afganistan… Nu stiu ce sa zic… astept alte evenimente asemanatoare…

  Răspunde
 • joi, 15-03-07 la 22:41
  Permalink

  Zidul sonic se „sparce” la trecerea din zborul subsonic la supersonic, masurat in mach. Stiu ca si Bacaul are avioane supersonice. Tu ce zici?

  Răspunde
 • duminică, 01-04-07 la 14:56
  Permalink

  Vedeti chestia asta… mi se pare interesanta si legata de subiect ;)
  http://palestinalacrimamea.blogspot.com/2006/07/sonic-boom-attacks.html

  Zic ca este posibil sa fi fost un antrenament militar care putea sa aiba drept scop testarea unor mijloace “moderne” de lupta, cum fac evreii in Palestina sau ceva de genul asta… Armata romana este cunoscuta pentru imitarea altor armate mai puternice, iar sonic-boom-urile par sa fie la moda in razboiul modern.

  Răspunde
 • luni, 30-04-07 la 1:30
  Permalink

  Am auzit si eu ca e posibil sa fi fost o bomba sonica care a explodat mult prea aproape de pamant.

  Răspunde
 • marți, 01-05-07 la 17:26
  Permalink

  Din cate cunosc, momemntan armata romana nu are in testare arme „sonice”. Este un subiect de actualitate, deoarece se cauta perfectionarea armelor non-letale. Consider ca alta este cauza producerii „evenimentului sonic”.
  In alta ordine de idei, la spargerea zidului sonic, sau in momentul cand avioanele supersonice „trec” prin goluri de aer, se produce un „bubuit”, dar care nu are o putere atat de mare cat sa produca „vibratii” ale solului.
  Referitor la armele sonice, nu au un efect „punctual”, cu a fost la Comanesti, zona fiind cu o suprafata foarte mica”punctuala”.

  Răspunde
 • marți, 22-05-07 la 21:40
  Permalink

  In general lumea nu cunoaste experimentele facute de armata decat atunci cand ceva iese prost sau rezultatele sunt prea galagioase. :)

  Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.