Stresul la romani…

Departe de a fi o boala, stresul este o stare a organismului, dar, in niciun caz nu este factorul care o determina.
Indiferent de varsta, stare sociala sau profesionala, in viata omul este pus in postura de a face fata unor situatii, de a rezolva numeroase sarcini si de a se adapta in mod continuu la conditiile schimbatoare ale mediului.

Ceea ce trebuie neaparat sa stim, ar fi cum sa invatam sa facem fata stresului cat mai eficient. De fapt, stresul este reactia organismului nostru la actiunea unor factori, denumiti factori stresanti. Acestia produc o aglomerare excesiva a sistemului nostru de autoreglare psihologica si duc – in final – la o stare de tensiune emotionala. Tipul de situatii care-l fac pe om sa-si piarda cumpatul este caracterizat ca fiind dificil, uneori stresant.

Exista oameni si oameni: unii isi pierd capul foarte usor, iar altii isi pastreaza sangele rece. Nu intamplator intelepciunea populara a retinut aceste expresii ca ilustratori ai unor anumite stari. Toleranta la stres depinde foarte mult de insusirile fiziologice, innascute si dobandite, ale sistemului nervos (unii oameni sunt calmi si reactionaza rational la stres; altii nu au aceasta capacitate si… iti pierd capul).

Totodata, antrenamentul social (situatiile in care individul este sau a fost pus in stare de stres si modul cum a reactionat) are si el o importanta in „stapanirea stresului. Nu lipsita de importanta in acest caz este si experienta noastra de viata in privinta depasirii starilor de incordare. Este foarte clar ca nu ne putem adapta la situatiile critice, dar, putem si trebuie sa ne adaptam la consecintele lor neplacute.

Ar mai fi de spus ca printre factorii de stres apar atat elemente care produc stimulari negative, dar si elemente care pot declansa o stimulare emotionala optima. Suntem tot atat de supusi stresului in situatii diametral opuse, ca de exemplu: boala unei rude foarte apropiate (negativ) ori sarbatoarea Craciunului (pozitiv), cand suntem parati intr-un proces (negativ) sau cand primim o distinctie inalta pentru o activitate optima (pozitiv). Negativ ori pozitiv, tot stres se numeste.

Stresul la noi

Ce trebuie sa facem noi pentru a avea un echilibru psihosomatic cat mai bun? Cum sa gestionam posibilitatile personale de adaptare la stres? Ar trebui, in primul rand sa nu ne complicam peste masura existenta, sa ne sprijinim reciproc mai mult, sa cerem ajutor inainte de a fi prea tarziu. In jurul nostru totul este plat, cenusiu si apasator. Trebuie sa facem ceva pentru a intelege si a depasi situatiile dificile, stresante. Cunoscindu-le, ne sporim sansa de a ne dirija constient si eficient propria viata.

Un proverb romanesc spune: „dusmanul cunoscut bine – este mai putin primejdios.” Trebuie sa intelegem emotiile care insotesc stresul ca pe un factor mobilizator pentru capacitatea noastra de rezistenta la efort, de adaptare la diverse schimbari si adoptarea unor decizii optime in situatiile stresante. Erou nu este cel care nu se teme de nimic, ci, dimpotriva, cel care se teme atat de tare incat incearca sa actioneze optim si benefic pentru el si pentru cei din jur.

Fara stres n-am progresa !

Sa ne temem de stres? Nici vorba. Fara stres n-am progresa !
Am vorbit mai inainte despre faptul ca uneori in raspunsul la stres apar si emotii pozitive. Acestea sunt legate de simtul propriu al valorii si increderii in posibilitatile proprii.

Cunoaste-te pe tine insuti!
Acest dicton ar trebui sa ni-l gravam in minte fiecare. O importanta deosebita in depasirea stresului o are cunoasterea aprofundata a fiecaruia despre sine. Cu cat ne cunoastem mai bine pe noi insine, cu atat mai usor ne va fi sa interactionam cu cei din jur si sa depasim situatiile stresante. Persoanele a caror autoapreciere se apropie de aprecierea celor din jur au capacitatea cea mai favorabila de a se comporta bine in conditii de stres.

Una din strategiile pe care trebuie sa le aplicam in situatii dificile este obtinerea sprijinului social; mai simplu spus: nu ezitati sa cereti sprijin intr-o situatie dificila (ma refer la situatii de stres si nu la situatia financiara dificila, care, oricum, ne este comuna tuturor); nu ezitati sa cautati in jurul dvs. prilejuri de bucurie.

Actionati pentru amplificarea valorilor de baza: bunatatea, dragostea, loialitatea, responsabilitatea. Lepadati-va de negativism, nu va autocomplexati. Cultivati sentimentele pozitive in cel mai inalt grad. Daca marile impliniri sunt inca departe, nu ezitati: cultivati micile bucurii !

Toti dorim sa avem o existenta calma, dar numai de noi depinde sa ne-o facem astfel. Actionati cu optimism in toate imprejurarile vietii si nu uitati ca daca este bine sa traiesti, mult mai sanatos e sa traiesti bine!

Revista ElyStar

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.