CHOPIN, POETUL PIANULUI . INVITAŢIE LA AUDIŢIE

FRÉDÉRIC CHOPIN (1810–1849), pianist şi compozitor romantic  polonez de muzică pentru pian, este considerat drept unul dintre cei mai  prolifici şi influenţi compozitori de muzică pentru acest instrument. El a contribuit foarte mult la schimbarea muzicii pentru pian.

Creaţia lui Chopin este închinată aproape în întregime pianului.Excepţie fac doar melodiile pentru voce, publicate după moartea sa, un trio şi sonata pentru violoncel şi pian. Peste 230 de lucrări ale compozitorului au supravieţuit timpului.

Melodia chopiniană, în afară de somptuozitatea sa ornamentală, mai are şi alte caractere ce o deosebesc de invenţia melodică a altor compozitori. Ea îşi menţine tonusul pe întregul ei parcurs, până acolo unde arcul se închide. La Chopin, întregul flux melodic cântă la fel de expresiv. Melodia e susţinută de acelaşi climat emoţional, de aceeaşi tensiune, caracter ce-i conferă o densitate expresivă rar întâlnită.
În arta lui Chopin există o integritate a creaţiei, o anumită unitate care ne face să recunoaştem de la primele măsuri orice lucrare a acestui compozitor. Prietenul sau Robert Schumann caracteriza compoziţiile cu un stil novator al lui Chopin drept  „lovituri de tun ascunse într-un buchet de flori”.
chopin 055Cei care au inclusă muzica în viaţa cotidiană, care îşi trăiesc bucuriile sau necazurile ascultând muzică, ştiu că arta lui Chopin este poezie muzicală, iar arta lui este de mult intrată în patrimoniul culturii universale. Întreaga operă a lui Chopin este cu mult mai unitară decât a altor compozitori, care au perioade mai uşor de delimitat (Beethoven, Wagner etc.). Creaţia sa cunoaşte o linie continuă, ascendentă. Creează şi el forme noi, cu caracter propriu. Nu mai concepe să se exprime în formele tradiţionale, ci creează balade, nocturne, preludii, care alternează cu lucrări ce au un caracter naţional: mazurci şi poloneze.
Datorită operei şi vieţii sale (a avut mulţi prieteni, între care s-au aflat mari personalităţi ale vremii şi poate şi datorită unei poveşti de iubire, devenită celebră, cu scriitoarea George Sand), Chopin a fost portretizat în filme ca „A Song to Remember”, „Impromptu”, „Chopin: Desire for Love” sau „The strange case of Delfina Potocka”.  La moartea lui Chopin, poetul Cyprien Norwid spunea : ”Originar din Varşovia, polonez ca inimă şi cetăţean al lumii întregi datorită talentului, a părăsit lumea aceasta. Putea să rezolve cele mai delicate probleme de artă cu o uşurinţă surprinzătoare, fiindcă ştia să culeagă flori de câmp…din care făcea stele”.
Astăzi, la 200 de ani de la naşterea compozitorului, când la propunerea UNESCO, în întreaga lume se sărbătoreşte Anul Chopin, opera sa a trecut de stele, la propriu, pentru că pe 7 februarie, naveta spaţială Endeavour STS-130 a pornit în spaţiu, din Cape Canaveral, Florida, iar la bordul ei, primul comandant polonez din istoria misiunii, George David Zamka, poartă într-un recipient special un facsimil al manuscrisului partiturii „Preludiul nr. 7, Opus 28”. Suntem siguri că pe staţia spaţială, astronauţii vor asculta Chopin, aşa cum au promis, iar noi, pământenii, îl omagiem fiecare cum simţim şi cu mijloacele pe care le avem.
Secţia de Artă a Bibliotecii Judeţene „C. Sturdza” aşteaptă publicul cu o expoziţie din cărţi, partituri, CD-uri, discuri fonografice, intitulată CHOPIN, POETUL PIANULUI şi invită pe cei dornici să se relaxeze, la audiţii muzicale din bogata discografie (sonate, concerte, valsuri,fantezii, studii, mazurci şi poloneze) pe care biblioteca o are din Chopin, acest „poet al pianului”.

ANA CHISCOP, Secţia de Artă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.