„Picături din cer” – expoziţie PAULA CIOBANU MĂRIUŢ

Paula
În 2012 spuneam că „dacă e august, e Paula Ciobanu Măriuţ!” Şi enunţul îşi exprimă valabilitatea şi anul acesta, pe 13 august, la Complexul Muzeal „Iulian Antonescu”, când, alături de pictoriţă şi prietenii ei, vom privi şi primi „Picături din cer”…, o amplă expoziţie în care regăsim teme cunoscute, dar şi altele noi, chiar surprinzătoare, începute de artistă de ceva timp, dar expuse abia acum.

Paula Ciobanu Măriuţ are o activitate bogată în Italia, la Torino, fiind una dintre artistele cele mai apreciate, enumerată printre cele 50 de artiste importante din Italia, cu expoziţii personale şi colective în România, Spania, Belgia, Olanda, Ungaria, Franța, Republica Moldova și Italia. Diplomele şi premiile de la aceste expoziţii îi atestă talentul şi originalitatea.

Colaborarea noastră datează de mulţi ani şi îşi are originea în activităţile organizate de Biblioteca Judeţeană „C. Sturdza” la care P.C.M. a răspuns întotdeauna prompt, primind, în câteva rânduri şi recunoaşterea talentului de către juriul Concursului de Ex-libris, format din reprezentanţi de seamă ai artelor plastice de pe meleagurile băcăuane, în frunte cu preşedintele lui, maestrul Ilie Boca. În cadrul expoziţiei organizate de aceeaşi instituţie, Biblioteca Judeţeană „C. Sturdza”, artista a expus, în afară de lucrări de ex-libris, lucrări de sculptură mică, acuarelă şi grafică.

M-am întrebat mereu de unde atâta vitalitate (de unde atâta timp? cum de îi ajunge?) pentru activităţile din domeniul artistic pe care Paula le desfăşoară la Torino unde este a doua ei casă, alături de familia frumoasă pe care o are. Se împarte în multe…, se dăruieşte total şi în multe ipostaze datorită dragostei pe care o are de dăruit, datorită talentului său, a participării la multitudinea evenimentelor cultural-artistice pe care marea comunitate a românilor din Torino o desfăşoară, a preocupării de a descoperi şi forma copii talentaţi în tainele artei plastice şi munca de lămurire cu părinţii acestora de a-i susţine pentru fructificarea talentului. De altfel, această din urmă preocupare pentru a forma o nouă generaţie de artişti „în miniatură” deocamdată, am regăsit-o şi la alţi artişti plastici, amintindu-i aici doar pe Catinca Popescu, Carmen Voisei şi, bineînţeles, Ioan Măric. În „Picăturile din cer” de astăzi, 13 august, vom găsi pe simeze şi lucrări ale acestor copii talentaţi îndrumaţi de P.C.M. Artista îşi îndreaptă recunoştinţa, la rândul ei, spre profesorii din Colegiul de Artă „George Apostu” care au format-o, amintind mereu de Salomeea şi Gheorghe Velea, şi dedicând expoziţia de astăzi prof. de sculptură Petru Pinca, un gest care o onorează.

Ne aflăm cu toţii în preajma unei mari sărbători creştine şi expoziţia de astăzi ne pregăteşte pentru această sărbătoare, umplându-ne sufletul cu luminozitatea efectelor cromatice, transparenţa unei lumini care vine de la combinarea a mii de mici tuşe punctiforme folosite în realizarea chipurile de pe pânze, prezentate în atâtea ipostaze şi care par atât de vii; sunt tehnici de lucru, specifice artistei prezente pe simeze, încât s-a spus, adeseori, că este o pictoriţă „atipică, părăsind cadrul convenţional al breslei” (Sever Bodron); „un artist care combină spiritualitatea cu frumuseţea pură de formă și culoare” (Laura Scaramozzino – critic de artă); „… creaţii care umplu de lumină pură sufletul privitorului atent şi critic” (Lucian Silişteanu – sculptor); „M-am aşezat pe gândurile mele, şi când m-am trezit, ochii mi-au strălucit în splendoarea unor puncte care fiecare este aşezat cu talent, dragoste, armonie, şi nimic nu este mai frumos decât când cei care-ţi stau alături să fie fericiţi că te-au cunoscut” (Mihaela Mânzăteanu); „Viaţa mea e un joc al punctelor, liniilor si formelor infinite!” – mărturiseşte şi artista.

Pentru a constata aceste aspecte atât de succint prezentate şi nu numai, vă invităm la Complexul Muzeal „Iulian Antonescu, astăzi, 13 august, la orele 1700 pentru a simţi Picăturile din cer care vor coborî asupra dumneavoastră!

Ana CHISCOP

Afis

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.