Ambrozia este o plantă cu tulpină moale care se găsește cel mai adesea în zonele rurale și în regiunile de câmpie. Între lunile târzii de primăvară și toamnă, ambrozia eliberează polen pentru a fertiliza alte plante din aceeași familie.
Polenul ambroziei este una dintre cele mai frecvente cauze ale alergiilor sezoniere. Mulți oameni au un răspuns imun negativ atunci când inspiră polen. În mod normal, sistemul imunitar apără organismul împotriva invadatorilor dăunători, cum ar fi virușii și bacteriile, pentru a evita contactul cu bolile (1).
La persoanele care au alergie la ambrozie, sistemul imunitar identifică polenul ca fiind o substanță periculoasă.
Asemenea altor alergii la polen, și alergia la ambrozie poate include simptome de febră, conjunctivită alergică și astm alergic (2).
Conjunctivita alergică poate duce la (2):
În cazul astmului alergic, o persoană cu alergie la ambrozie se poate confrunta cu (2):
În unele situații, oamenii pot dezvolta, de asemenea, eczeme alergice după ce au fost expuși la polenul de ambrozie. Această erupție cutanată este compusă din mici umflături și vezicule care pot provoca mâncărimi sau dureri. Eczema alergică poate apărea în 24 până la 48 de ore după expunere și dispare de la sine în două sau trei săptămâni (3).
Află mai multe despre de ce apare alergia la ambrozie și cum se manifestă.
Deși alergia la ambrozie nu poate fi complet vindecată, anumite medicamente fără prescripție medicală și cele eliberate pe bază de rețetă te pot ajuta să reduci și să gestionezi cu succes simptomele.
O altă soluție eficientă poate fi imunoterapia. Aceasta implică expunerea treptată a pacientului la ambrozie odată sau de două ori pe săptămână timp de aproximativ șase luni. După această perioadă, frecvența de expunere se poate reduce, în funcție de răspunsul organismului pacientului la ambrozie (2).
Imunoterapia este un tratament pe termen lung și poate dura un an întreg pentru a începe să observi îmbunătățiri la nivelul simptomelor.
Ambrozia este greu de evitat deoarece se răspândește foarte ușor prin aer. Cu toate acestea, există câțiva pași pe care îi poți urma pentru a reduce expunerea (2).
De asemenea, anumite fructe, legume, semințe și ierburi proaspete pot conține proteine similare cu polenul de ambrozie. Dacă observi manifestări atunci când consumi oricare dintre alimentele de mai jos și ai alergie la ambrozie, poate fi necesar să le eviți:
Poate dura ceva timp pentru a descoperi ce schimbări în stilul de viață și ce medicamente sunt potrivite situației tale. Chiar și atunci când ai găsit combinația perfectă, simptomele pot fi gestionate mai bine într-un moment al anului și mai puțin bine în alte momente când nivelurile de polen sunt ridicate.
Adresează-te întotdeauna medicului specialist pentru a-ți oferi un plan corespunzător de ameliorare a simptomelor alergiei la ambrozie.
Surse de informare:
(1) Kerr, M. (2020) Ragweed Allergies. Medically Reviewed by MD, Krucik, G. https://www.healthline.com/health/allergies/ragweed
(2) MD, More, D. (2022). All About Ragweed Allergy. https://www.verywellhealth.com/ragweed-allergy-83185
(3) Burke, D. (2020). Allergic Eczema. Medically Reviewed by DNP, APRN, WHNP-BC, FAANP, Cobb, C. https://www.healthline.com/health/skin/eczema
Bacăul este un loc privilegiat pentru pasionații de hiking și trekking, datorită apropierii de munții…
Chiar dacă nu sunt la fel de populare ca ruleta sau ca pokerul și nici…
Sala de Sport a Liceului Spiru Haret din Moinești a găzduit cea de-a XIV-a ediție…
Situat strategic în regiunea Moldovei, Bacăul a devenit în ultimii ani un hub important pentru…
Locuitorii din comuna Berești-Tazlău vor beneficia de testări medicale gratuite în cadrul caravanei „Nu am…
Sportivii Diaconu Ștefan Matei și Marius Mihai Manda au reprezentat cu succes Clubul Sportiv Municipal…
Acest website folosește cookies.
Comentează