Tineretul, incotro?

Pozitia din cadrul firmei in care lucrez m-a pus in situatia de a citi CV-uri, de a intervieva telefonic si/sau fata in fata peste 300 de tineri/tinere cu varste cuprinse intre 19-25 ani, pentru ocuparea unor locuri de munca temporare/permanente. Cu putine exceptii, cei intervievati urmeaza cursuri in diferite forme de invatamant superior.

O ocazie unica de a afla direct de la sursa cat de pregatiti sunt, care este conceptia despre lume, despre viata, despre profesie, despre munca, despre relatiile cu semenii etc.

Impresia generala este departe de a fi reconfortanta, optimista. In mintea si-n sufletul „generatiei tranzitiei” domina confuzia si lipsa de repere.

Transformarile politice, economice, sociale, experimentele educationale din ultimii 17 ani au modelat o generatie cu un sarac nivel de cultura generala. O incursiune prin cunostintele de geografie, de istorie, de literatura, arte plastice etc., te sperie, ba chiar iti induce o stare de panica.

Cu o asemenea „dotare” am intalnit studenti la facultati pretentioase precum psihologie, jurnalism, drept. In materie de computer, ca instrument de lucru indispensabil, nu sunt probleme. O limba straina (cu precadere engleza) este, in general, bine stapanita la nivel conversational. Si acesta este un instrument de lucru indispensabil. Dar despre poporul caruia ii apartine limba straina, despre cultura si istoria acestuia, putine cunostinte.

La capitolul referinte, marea majoritate nu-si mai aminteste despre diriginti, profesori din liceu, ceea ce spune mult despre relatia profesor-elev. Poate ca situatia se va remedia acum cand elevii au capatat si dreptul de a-si lua dascalii la intrebari, de a le da note de buna purtare…

La intrebarea cum /unde va vedeti peste 5 ani?, raspunsurile sunt concentrate pe cariera, job, salariu. Multi se vad in companii multinationale, nationale de prestigiu, in pozitii de invidiat. Nu este rau sa visezi dar este contraproductiv sa-ti faci iluzii. La acest ideal de viata pe termen scurt se adauga hobby-urile care nu difera prea mult de cele ale „fetei de la pagina 5”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.