Strategia de dezvoltare a Bacăului, dezbătută pentru prima dată după 1989

Prima „Strategie de dezvoltare durabilă a judeţului Bacău“ din istoria postdecembristă a zonei a fost supusă ieri dezbaterii publice. După o cercetare de aproape şase luni, Dragoş Pâslaru, directorul Grupului de Economie Aplicată şi cel care a coordonat întregul proiect, le-a explicat oamenilor de afaceri, celor din mediul universitar şi administrativ din Bacău de ce are nevoie judeţul în următorii zece ani pentru a nu intra în colaps economic şi social.

Zona de est a judeţului trage în jos Bacăul

„Bacăul ocupă primul loc pe ţară în privinţa exportului de înaltă tehnologie, dar în acelaşi timp se situează pe ultimele locuri la valoarea totală a exportului. Există decalaje foarte mari între partea de nord şi cea de est a judeţului, unde gradul de sărăcie este foarte mare. Trebuie echilibrată balanţa“, a explicat Pâslaru.

Pentru ca zonele sărace să fie ajutate, va trebui pus accentul pe agricultură şi serviciile comunitare. Printre restul propunerilor pentru următorii zece ani se numără dezvoltarea unui brand judeţean în jurul fabricii de avioane Aerostar, eliminarea diferenţelor sociale dintre cetăţeni prin dezvoltarea unor afaceri mici şi mijlocii şi orientarea tinerilor către specializări care se cer pe piaţa muncii.

De pe lista cu priorităţi nu au fost omise centura de ocolire a municipiului Bacău şi aducerea la standarde europene a Aeroportului Internaţional „George Enescu“. Cele două mari investiţii ar trebui definitivate până în 2021.

„Dacă aş fi avut elaborată această strategie în urmă cu mai mulţi ani, aş fi spus «nu» construirii din fonduri europene a Parcului Industrial de la Hemeiuşi şi aş fi mers pe varianta modernizării aeroportului“, a spus Dragoş Benea, preşedintele Consiliului Judeţean Bacău.

Chiar dacă toţi cei prezenţi la dezbatere au căzut de acord că „Strategia“ este realistă şi necesară, au admis în final că ea poate deveni la fel de sigur un eşec.

Claudiu Banea,
Sursa: Adevarul de Bacau

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.