Scrisoare deschisa, adresata Primariei Bacau

Am citit textul de pe web-ul primariei Bacau. Din nefericire oficialitatile nu se refera la bacauani, ci doar la un mic numar de angajati in Uniunile de arta locale, Uniuni ce nu reprezinta nici pe departe ONG-urile bacauane si artistii independenti. In aceasta situatie nu puteti scrie pe site-ul Primariei ca Bacaul are o cultura reala si ca Primaria o sprijina!
Cum sprijina Primaria Bacau pe restul artistilor locali?

Ei bine, le interzice sa participe la expozitiile de grup si individuale din Galerii si Muzee. In timp ce la Saloanele Moldovei sunt invitati artisti moldoveni de toate pregatirile, din Bacau participa doar membrii UAP, adica un numar restrins de artisti, preferati de autoritati, incalcind astfel spiritul european al traditiilor culturale.
Trebuie sa va mai spun oare ca artistii bacauani independenti, ori din alte ONG-uri, nu numai ca nu au dreptul sa deschida expozitii in Galeriile oficiale, dar nu au nici ateliere, comenzi din partea primariei, case, servicii, nu sunt primiti nicaieri sa isi valorifice arta!!! Desigur ca doar cei din UAP si Uniuni au drepturi, restul sunt aruncati de catre autoritati la gunoi!
In atare conditii, cum poate posta un astfel de text laudativ autoritatile bacauane? Pe cine mint oare ele? Cit de prosti ii cred pe bacauani? De ce nu beneficiaza de drepturile de manifestare artistica bacauanul simplu? De fapt, cel ce a fost prostit sa puna stampila la vot?

Textul adresat prostimii bacauane, de catre primaria Bacau:

„Renumele Bacăului se confirmă, de asemenea, pe plan cultural, atât prin personalităţile pe care le-a dat în diferite domenii, cât şi prin proiectele culturale pe care le-a susţinut de-a lungul anilor.

Cadrul cultural al municipiului Bacău cuprinde toate instituţiile necesare dezvoltării corespunzătoare acestei laturi umane. Teatrele, filarmonica `Mihail Jora`, galeriile de artă, muzeele, Biblioteca judeţeană, posturile de radio şi TV precum şi ziarele locale etc., sunt tot atâtea repere (şi puncte de atracţie) pe care le oferă Bacăul din punct de vedere cultural.

Manifestări culturale specifice urbei completează fericit harta sărbătorii comune. Astfel `Zilele Bacăului`, `Festivalul Arlekin`, (destinat celor mai mici dintre locuitori), festivalul `George Bacovia`, simpozioane ştiinţifice, spectacole de teatru, concerte simfonice, lansări de carte, expoziţii, happening-uri stradale toate vin să întregească imaginea unui oraş cultural modern.”

Am incercat in mai multe rinduri sa trimit o petitie pe adresa de web a primariei. Zadarnic, totul este blocat si aranjat de suprafata, izolind practic cetatenii de autoritati, obosite de altfel de efortul dintre alegeri!

Cu regrete,
Gheorghe Parascan
pictor independent, refuzat din orice actiune organizata de Primaria Bacau!

Gheorghe Parascan

De cind ma stiu am incercat sa fac ceva pentru Bacau si Bacauani! Din nefericire peste 99 la suta din reusite au fost pe un fond de ignoranta a autoritatilor locale. Desi am luat numeroase premii in inventica, cercetare stiintifica si arta, avind expozitii in Statele Unite, reprezentind Romania si Israelul, la manifestarile dedicate Holocaustului, la Chicago si Washington, autoritatile bacauane, nu numai ca nu m-au sprijinit in nici un demers creator, dar nici macar nu imi permite sa particip la expozitiile de grup, sau individuale din Galeriile de arta locale! Ca si mine sunt multi bacauani, aruncati la cosul istoriei de niste autoritati ignorante si straine de visele si putintele bacauanilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.