Saptamana Alba

Perioada dintre 3 si 8 martie va constitui in acest an saptamina alba. Saptamina Alba sau saptamina brinzei este denumita asa pentru ca in acest timp este permis a se minca doar brinza, lapte si oua. Mincarurile din carne sint interzise pina la Paste.

Este perioada care intimpina Postul Pastelui, ce dureaza sapte saptamini, mai precis pina la 27 aprilie, cind se serbeaza Invierea Domnului.

Saptamina alba este o perioada de trecere care trebuie sa atenueze asprimea Postului Mare. Postul Pastelui a fost fixat odata cu primavara si este lung pentru ca face o „curatenie” serioasa. Atit in trup, cit si in suflet.

Pentru trupurile obosite de mincaruri grele, primavara aduce cu sine urzicile, salatica, leusteanul salbatic, frunzele de hrean, frunzele de trifoi, stevia, loboda, macrisul, salata, frunzele de ridichi, spanacul, ceapa verde si multe altele.

Pentru suflet, imbuibat si imprastiat in zarva si tulburarile cotidiene, Postul Pastelui inseamna spovedanie, reculegere, meditatie, interiorizare, cainta, dorinta de indreptare; o vreme in care oamenii se aduna in ei insisi, cautind sa se impace cu Dumnezeu.

Saptamina alba reprezinta, pentru constiinta crestinului, pregustarea nevointelor si ascezei pe care si le asuma liber consimtit in limita puterilor, cei dornici sa petreaca timpul pe alte coordonate decit cele materiale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.