Revista presei din 3 aprilie
Ardealul respinge un Congres extraordinar al PSD (Ziua)
Pesedistii din Transilvania nu sunt interesati de un Congres extraordinar al partidului, tema în cauza fiind atinsa ‘doar marginal’. Aceasta a fost concluzia desprinsa de presedintele Mircea Geoană la finalul unei intalniri regionale de la Cluj-Napoca, la care au participat 11 filiale judetene. ěPreferinta colegilor din Transilvania si Banat a fost pentru organizarea unui Consiliu National. Ideea congresului pare sa fie astazi mai putin interesanta si mai putin iminenta, decât acum cateva zile. Vom discuta în liniste si la Consiliul National din mai sau iunie vom lua o decizie’, a afirmat Geoană, informeaza Mediafax.
PSD intră în grevă fiscală (Ziarul financiar)
Organizaţiile PSD din Transilvania şi Banat analizează posibilitatea de a organiza o grevă fiscală, în cazul în care nu se iau măsuri de continuare a lucrărilor la Autostrada Transilvania, se arată într-un comunicat al PSD Cluj. Liderii filialelor PSD din Transilvania şi Banat, care s-au întâlnit, vineri şi sâmbătă, la Cluj-Napoca, cu conducerea partidului, consideră că nu este normal să mai plătească impozite ‘dacă statul român repartizează după criterii politicianiste investiţiile de infrastructură’.
Candidând pentru un nou mandat în fruntea Academiei / Eugen Simion ar putea călca pe urmele lui Ion Iliescu (Gândul)
Eugen Simion, actualul preşedinte al Academiei Române, a declarat ieri că, ‘la nevoie’, va candida pentru un nou mandat, spre a împiedica ‘instaurarea în Academia Română a stilului de intrigă, delaţiune şi mică afacere’. El a menţionat că va apela la această ‘posibilitate minimă’ doar într-un ‘caz dramatic’, în care ar avea sentimentul că ‘Academia poate intra pe mâna unor oameni care nu au autoritatea ştiinţifică şi morală necesară unei astfel de demnităţi’.
Decizia de a candida sau nu ar putea fi luată chiar în ziua alegerilor, precizase Simion, într-o declaraţie acordată agenţiei Mediafax săptămâna trecută.
CSM ar putea relua verificările în dosarul Panait (Cotidianul)
CSM ar putea relua inspectia privindu-i pe magistratii Ilie Piciorus si Ovidius Paun, fostii sefi ai procurorului Cristian Panait.
In cazul în care se dovedeste ca inspectorii Consiliului Superior al Magistraturii care i-au verificat pe cei doi sefi ai lui Cristian Panait au evitat sau au trecut cu vederea anumite acte, verificarile ar putea fi reluate, ne-a declarat ieri presedintele CSM, Iulian Gilca. Pe de alta parte, reprezentantii Consiliului spun ca inspectorii nu pot efectua anchete penale pentru ‘a se constata existenta sau inexistenta unei fapte penale si pentru a se stabili cine este autorul’, aceasta competenta revenindu-i, de fapt, Parchetului General (PG), ai carui procurori au anchetat sinuciderea lui Panait.
Căpitanii de nave, apăraţi de societatea civilă (Adevărul)
‘Este îngrijorător că, în Parlamentul României, băşcălia tinde să înlocuiască dezbaterea responsabilă’, se spune într-un ‘Apel la responsabilitate’, semnat de Sorin Ilieşiu, vicepreşedinte al Alianţei Civice, Florin Mihalcea, preşedintele Societăţii Timişoara, şi Teodor Mărieş, preşedintele ‘Asociaţiei 21 Decembrie 1989’. Semnatarii consideră că exagerările absurde la care au recurs unii senatori, prin amendamentele aduse Legii lustraţiei (sub incidenţa ei ar urma să cadă şi comandanţii de nave şi aeronave), ‘ reprezintă o formă ridicolă de atac la persoană’ şi au ca scop ‘căderea în deriziune, compromiterea şi, de fapt, blocarea Legii lustraţiei’. Apelul cere ca senatorii şi deputaţii să abordeze acest proiect de act normativ cu convingerea că ‘în sfârşit trebuie să limpezim trecutul nostru apropiat’.
Un loc pe lista UDMR, 10% din salariu (Evenimentul zilei)
Alesii locali care vor sa mai prinda un loc pe listele UDMR la umatoarele alegeri trebuie sa lase o parte din venitul lor la bugetul Uniunii.
Potrivit ziarului ‘Kronika’, cei vizati trebuie sa-si inregistreze contributia pana la sfarsitul lui iunie, o decizie în acest sens fiind luata la ultima sedinta a Consiliului Reprezentantilor Regionali (CRR) ai UDMR Ciuc.
CRR-ul a incercat sa impuna respectarea unei hotarari mai vechi a Consiliului Reprezentantilor Unionali (CRU) prin care fiecare candidat pentru consiliile locale sau judetene trebuie sa semneze un angajament care il obliga sa plateasca lunar 10 la suta din veniturile provenite din functia obtinuta.
Angajamentul este valabil si pentru directorii sau membrii AGA din unitatile din subordinea guvernului, consiliilor locale sau judetene, relateaza ‘Kronika’.
Preţul gazelor naturale a crescut cu 3,6% (Ziarul financiar)
Preţul gazelor naturale livrate consumatorilor casnici a crescut, în medie, cu 3,6%, de la 1 aprilie, majorarea fiind anunţată la mijlocul lunii martie de Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Gazelor Naturale (ANRGN). Astfel, consumatorii casnici din prima categorie de tarifare (n.r- un consum de până la 2.400 metri cubi pe an) vor plăti 830,68 de lei pentru o mie de metri cubi dacă sunt clienţi ai Distrigaz Sud şi 830,24 de lei pentru aceeaşi cantitate dacă furnizorul este Distrigaz Nord.
‘Soluţia’ lui Jacques Chirac la criza din Franţa toarnă gaz pe foc (Gândul)
Soluţia preşedintelui Chirac la criza prin care trece Franţa – promulgarea legii egalităţii şanselor, dar însoţită de cererea ca guvernul să nu o aplice, iar Parlamentul să o modifice cât mai repede cu putinţă – pare să-i nemulţumească pe cei mai mulţi francezi.
Potrivit unui sondaj citat de ‘Le Monde’, cel puţin 62 la sută dintre cei care au urmărit mesajul televizat al preşedintelui de vineri seara au declarat că nu sunt convinşi de explicaţiile acestuia, în timp ce sindicatele şi asociaţiile studenţeşti au anunţat că nu vor renunţa la greva generală de mâine.
Autor : Alic MÎRZA, Amos News