Revista presei din 21 februarie

Afacerile lui Dan Radu Ruşanu, la bani mărunţi (Evenimentul zilei)

Dosarul referitor la privatizarea operatorului portuar SC Chimpex SA Constanţa a ajuns, în cele din urma, la Departamentul National Anticoruptie Constanţa.

Dosarul a avut un traseu sinuos. Dupa ce politistii de la Sectia Transporturi Constanţa au anuntat ca au documentat ‘activitatea infractionala din perioada anilor 2000-2002, cu referire la privatizarea frauduloasa a SC Chimpex SA Constanţa’, dosarul a fost trimis, pe data de 9 februarie, catre DNA, dar a ajuns, din greseala, la Parchetul de pe langa Judecatoria Constanţa. Abia ieri, dosarul a ajuns la DNA.

Cazul Patriciu – Rompetrol / Arestarea se discută vineri (Jurnalul naţional)

Tribunalul Bucuresti a decis ieri ca cererea de arestare a omului de afaceri Dinu Patriciu sa se judece vineri, 24 februarie, şi nu la 3 martie asa cum stabilise initial un judecator al aceleiasi instante. Propunerea Parchetului General de incarcerare a americanilor Colin Hart şi Phil Stephenson a ramas sa fie dezbatuta la termenul fixat initial.

Agenţii sub acoperire ai fostei Securităţi vor fi deconspiraţi (Evenimentul zilei)

PD, PNL şi UDMR s-au inteles ieri asupra variantei finale a proiectului de modificare a Legii privind deconspirarea Securitatii ca politie politica (Legea Ticu), astfel ca actul normativ va fi adoptat în sedinta de guvern din aceasta saptamana, informeaza un comunicat de presa al guvernului.

In urma negocierilor purtate la Palatul Victoria, în prezenta membrilor Colegiului National pentru Studierea Arhivelor Securitatii (CNSAS), PD a acceptat ca agentii sub acoperire ai fostei Securitati, preotii şi sportivii sa fie şi ei verificati de acest organism.

FMI: plus la taxe, minus la lefuri (Cotidianul)

Raportul cu concluziile delegatiei FMI care a analizat economia Romaniei în 2005 cuprinde recomandari care ar trebui sa dea de gindit autoritatilor. în timp ce procesul de convergenta catre UE continua şi exista o mare incredere în perspectivele Romaniei, evolutiile economice inregistrate anul trecut au produs ingrijorare. Cresterea economica a incetinit, procesul de dezinflatie si-a redus considerabil ritmul, iar deficitul de cont curent s-a majorat. Reducerea impozitelor directe şi cresterea semnificativa a creditului, coroborate cu majorarile salariale în sectorul public, au exacerbat presiunile din partea excesului de cerere.

Petromidia a pierdut la bursă 36 de milioane de euro (Gândul)

Situaţia incertă a omului de afaceri Dinu Patriciu, care controlează Rompetrol Rafinare Constanţa (Petromidia), continuă să influenţeze evoluţia acţiunilor societăţii la bursă. Brokerii spun că, ieri, unii dintre investitori au intrat în panică şi au vândut ‘din greu’ acţiuni Petromidia, ceea ce a coborât cotaţia RRC (simbolul bursier al Petromidia) la 1.050 lei / acţiune. Ca urmare, Rompetrol Rafinare a pierdut, într-o singură zi, 36 milioane de euro, capitalizarea rafinăriei ajungând ieri la 2,22 miliarde RON.

Scandinavii refuză România (Ziua)

In 2006, Tui – divizia scandinava – nu mai trimite turisti în România * Danezii, suedezii şi finlandezii s-au suparat pe gripa aviara, incertitudinile fiscale şi deschiderea prea tarzie a sezonului estival * Bucurestiul poate deveni o atractie turistica * Spatiile de cazare din Capitala sunt insuficiente

Verheugen exclude Ucraina din construcţia europeană (Ziarul financiar)

Vicepreşedintele Comisiei Europene, germanul Gunther Verheugen, a declarat că unele din statele europene vor forma o uniune politică în următorii 20 de ani, în timp ce altele vor alege să nu facă parte din acest ‘nucleu dur’ european.

Într-un interviu acordat cotidianului conservator german Die Welt, Verheugen a fost întrebat cum crede că va evolua Uniunea Europeană în următorii 20 de ani. ‘Cred că vom avea în viitor o uniune politică, însă probabil că ea nu va include toate statele care sunt acum membre ale UE’, a spus Verheugen. ‘Anumite state europene vor cădea de acord să aibă competenţe comune în materie de politică externă, economică, financiară şi juridică’, a explicat Verheugen, care a reluat astfel una din propunerile avansate cu ceva timp în urmă de primul-ministru belgian, Guy Verhofstadt. Acesta vorbea de intensificarea cooperării dintre statele membre ale zonei euro.

Când vine vorba despre graniţele Europei lărgite, Verheugen opinează că în viitor UE va include şi statele din Balcanii de Vest, Turcia şi în cele din urmă Norvegia şi Elveţia, însă că ţările din fostul spaţiu sovietic, printre care şi Ucraina, nu vor face parte din Uniune. ‘În următorii 20 de ani, toate statele europene vor face parte din UE, cu excepţia statelor post-sovietice care nu fac încă parte din Uniune’, a spus Verheugen.

Autor : Alic MÎRZA, Amos News

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.