Râul Asău… loc bun de pescuit

Poluarea este din ce în ce mai prezenta chiar si acolo unde limpezimea apei te face sa crezi ca e atât de curata încât poti bea. Rumegusul aruncat pe firul vailor de munte influenteaza negativ calitatea apei, oxigenarea fiind mult mai mica decât minimum necesar.

În râul Asau au fost facute pescuiri de control în sapte puncte pe cursul superior, mijlociu si inferior si s-au analizat si identificat 9 specii de pesti.

De pilda, pe cursul superior al râului au fost identificate doar doua specii de pesti: pastravul (65%) si boisteanul, de vreme ce pe cursul mijlociu sunt trei specii: pastravul (81%), boisteanul (13%) si moioaga (6%).

Pe cursul inferior al râului Asau, datorita influentei puternice a râului Trotus, ihtiofauna devine mai bogata, putând fi delimitate chiar doua zone caracteristice: zona pastravului si zona moioagei.

În urma acestor analize s-a constatat ca râul Asau este o apã curata de munte si poate fi încadrata în prima categorie de calitate.

Însa atentie, conform specialistilor taierea masiva a padurii si defrisarea completa a unor versanti are efect asupra mediului si în sensul alterarii habitatului pestilor.

Daca pâna mai ieri debitul unui râu era mic, acum acesta s-a dublat, poate chiar triplat, crescând astfel viteza apei. Pentru a-si asigura hrana pestele depune un efort mult mai mare, pierde energie în plus si astfel se poate influenta dezvoltarea anuala, cresterea fiind mult mai mica decat cea normala.

Numarul viiturilor creste si el, afectând în mod direct adapostul pastravului.

Alina Budaca

Sursa: Gazeta de Asau

Ad: Prognoza meteo

3 comentarii la „Râul Asău… loc bun de pescuit

 • sâmbătă, 20-10-07 la 6:45
  Permalink

  ma bucur nespus de mult pentru alegerea facuta, sper ca oamenii sa inteleaga efectele dezastruase ale poluarii in special cea realizata de factorul antopic

  Răspunde
 • duminică, 21-10-07 la 16:54
  Permalink

  Te salut Alina tu ai dreptate dar te lupti cu morile de vant,e bine venita Gazeta de Asau, dar in aceasta Gazeta trebuie spus lucrurilor in fata nu pe ocolite.As vrea sa cunosc si eu redactorul sef al acestei Gazete si daca citesti acest comentariu,scrie cine e si cum il cheama.Si intr-un cuvant o Comuna depinde de Primarul ales, si-l avem pe acest destoinic care se plimba de la Ana la Caiafa si nu leaga doua ate.Pacat de toti locuitori acestei comune care anca nu stiu ce fel de primar sa aleaga.

  Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.