Prima campanie care incurajeaza donarea de sange voluntara si neremunerata ajunge la Bacau si Moinesti

In Romania, doar doua persoane din 100 doneaza sange, o medie extrem de mica in comparatie cu media europeana de 6.9%. Din acest motiv, multe din cererile de sange raman nerezolvate, ceea ce inseamna operatii amanate, bolnavi de cancer netratati si vieti pierdute.

Petrom initiaza impreuna cu Institutul National de Hematologie si Asociatia React prima campanie de donare de sange benevola din Romania, in cadrul careia donatorii nu vor fi recompensati material (conform legislatiei in vigoare privind donarea de sange, donatorii beneficiaza de bonuri de masa, 50% reducere la transportul in comun pentru o luna si o zi libera de la locul de munca).

Astfel, Centrele Mobile de Donare vor fi amplasate in noua orase din Romania: Bucuresti, Constanta, Ploiesti, Craiova, Timisoara, Suplacu de Barcau, Oradea, Moinesti si Bacau (21 – 26 octombrie in judetul Bacau).

Campania se adreseaza atat angajatilor Petrom, cat si comunitatilor in care compania isi desfasoara activitatea si isi propune educarea si responsabilizarea romanilor in ceea ce priveste importanta donarii de sange.

In timp ce nevoia de sange este constanta, sangele nu poate fi pastrat mai mult de 30 zile in rezervele spitalelor. De aceea, campania Petrom promoveaza si importanta fidelizarii donatorilor. Astfel, persoanele care indeplinesc conditiile de donare ar trebui sa doneze sange de trei ori pe an.

„Romania are nevoie de donatori permanenti si, mai mult decat atat, fiecare dintre noi trebuie sa constientizam ca gestul nostru poate salva vieti, numai daca este facut responsabil. Actul de donare trebuie sa devina o preocupare constanta si nu doar o sursa de beneficii materiale, asa cum, din nefericire, se intampla acum in Romania. Este, in primul rand, un demers de schimbare al mentalitatii si, ca intotdeauna, incepem cu angajatii nostri.” declara Mona Nicolici CSR Manager Petrom.

„De la inceputul anului si pana in prezent, centrele de transfuzii sanguine au fost asaltate de oameni care doresc sa doneze sange motivati de beneficiile materiale post-donare. Acest fapt a determinat createrea numarului de unitati sanguine inutilizabile. infectate cu diverse virusuri de la donatorii iresponsabili. Siguranta transfuzionala este o prioritate pentru noi, astfel incat avem nevoie de donatori benevoli permanenti pentru a creste calitatea sangelui și pentru a ne alinia la normele europene”, a declarat Dna. Dr. Doina Goșa, Director la Centrul de Transfuzie Sanguina București.

Bacauanii care vor sa doneze sange trebuie sa aiba in vedere urmatoarele:

Sa aiba varsta cuprinsa intre 18-60 de ani
Sa aiba greutatea intre 50-100 kg daca sunt de sex feminin si 60-110 kg daca sunt de sex masculin
Sa aiba tensiunea arteriala sistolica intre 110 si 180 mmHg
Sa nu fi suferit interventii chirurgicale sau stomatologice in ultimele 6 luni
Sa nu fie in perioada de sarcinii, in perioada de lauzie sau in cea menstruala
Sa nu fi consumat bauturi alcoolice sau medicamente in ultimele 48 de ore
Sa nu aiba sau sa nu fi avut vreodata urmatoarele boli: hepatita (de orice tip), TBC, HIV, sifilis, malarie, epilepsie, bruceloza, ulcer, diabet zaharat, boli de inima, boli de piele, miopie peste (-)6 dioptrii
Sa nu fi donat sange cu mai putin de 72 de zile in urma sau de mai mult de trei ori in ultimul an in cazul femeilor sau de cinci ori, in cazul barbatilor

In ziua donarii:
Este obligatoriu sa consumati cat mai multe lichide si sa luati o masa consistenta, care sa includa fructe si legume. Cafeaua este permisa.
Nu este indicat fumatul cu o ora inainte si dupa donare
Trebuie sa aveti la dvs. un act de identitate valabil

In Moinesti si Bacau, Centrele Mobile de Donare isi vor desfasura activitatea in perioada 21 – 26 octombrie, dupa cum urmeaza:

Moinesti
21 – 21.10 sediul Petrom, Str. Tudor Vladimirescu, Nr. 92, 9:00-14:00

Bacau
25 – 26.10, Parcare Hotel Moldova, 8:00-14:00

Doneaza si cineva va trai datorita gestului tau!

Petrom CSR
„Respect pentru Viitor” este un amplu program initiat de Petrom, la inceputul anului 2007, prin care raspundem nevoilor societatii si mediului inconjurator.
„Respect pentru Viitor” este concretizarea principiilor noastre, care stau la baza dezvoltarii durabile. Credem ca nevoile prezentului pot fi satisfacute cu respect pentru generatiile viitoare si pentru aceasta am ales sa tratam aspectele legate de mediu si cele sociale ca parte integranta a conduitei noastre de business.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.