Panorama editorialelor din 6 februarie
Incendierea democraţiei (Ziua – Cristian Unteanu)
Potentialul exploziv exista, iar bomba aceasta poate incendia usor democratia europeana. Sa nu uitam ca democratica şi toleranta Franta a trebuit sa instituie stare de asediu doar pentru a stapani violente urbane care nu erau, cel putin vizibil, motivate de un apel direct venit pe linia liderilor spirituali din tarile de origine. Ceea ce se petrece acum în spatiul islamic, combinat cu o viitoare stare de criza majora în Iran, poate amorsa procedura de externalizare a conflictului, iar din acel moment toata lumea se va inrola, cu entuziasm declarat, intr-o coalitie a civilizatiei crestine. Şi atunci se va dovedi ca nimic nu valoreaza mai mult decat ‘lovitul cu capul de pragul de sus’, cum ar spune bi-milenara intelepciune a poporului roman. Dar va ramane deschisa intrebarea: şi ce ne facem cu drepturile omului? Atunci sa vezi raspunsurile date de profesionistii din regimentul specializat în materie…
Un amestec exploziv: aroganţă şi fanatism (Realitatea românească – Corneliu Vlad)
‘Aroganta occidentala’ şi ‘fanatismul islamic’ – fiecare dintre ele definind doar o mica parte a celor doua colectivitati – au reusit, din nefericire, sa creeze imaginea unei polarizari cvasiplanetare, pe formula ‘ciocnirii civilizatiilor’, profetita de Samuel Huntington. Ar fi insa o grava şi periculoasa greseala o asemenea viziune fortat globalizanta a scandalului iscat de neinspiratele caricaturi. Nu toti occidentalii sunt ireverentiosi fata de religia altuia, dupa cum nu toti musulmanii sunt teroristi ori simpatizanti ai acestora. Asta sugereaza (totusi!) cel putin cateva dintre caricaturile incriminate. Intoleranta a fost insa mai puternica în randul extremistilor din ambele culturi. Unii invoca libertatea de exprimare, ceilalti denunta ura şi dispretul pentru lumea musulmana. Intr-o abordare mai lucida şi mai nuantata, protagonisti ai scenei mondiale, intre care lideri europeni, secretarul general al ONU, Vaticanul şi – demn de notat – insusi presedintele Statelor Unite, fac apel la respectarea echilibrului intre libertatea şi responsabilitatea presei şi cheama la toleranta reciproca, abtinerea de la reactii excesive şi violente etc.
Libertate fără nici un Dumnezeu (Gândul – Cristian Tudor Popescu)
Libertatea de expresie care face rău unor oameni nevinovaţi nu mai e libertate, e prizonierat în temniţa senzaţionalismului cinic, a tirajului şi audienţei cu orice preţ, în ultimă instanţă a goanei după bani. Şi mai e ceva: incultura. Ziariştii care pretind acum că vor reproduce desenele ‘satanice’ pentru a ‘informa’ populaţia sunt în primul rând inculţi. Ei nu ştiu ce înseamnă Islamul, n-au citit un rând din Coran, nu înţeleg sensibilitatea culturală diferită, pentru că, dacă ar şti, ar trebui să încerce să explice românilor toate acestea, în loc să reproducă nişte caricaturi tâmpite, riscând să ofenseze gratuit comunitatea musulmană din România cu care convieţuim în bună pace.
Cel ce ştie şi cel ce înţelege (7 plus)
Dacă simţim iubire, ură, pace, căldură, frumuseţe, adevăr, virtute, apatie, deprimare, blândeţe sau bucurie este adevărul din fiecare moment în care le trăim. Şi a le înţelege pe acestea înseamnă cu mult mai mult decât a şti despre ele. Când ştim, le atribuim altora pe cele ‘rele’ şi nouă pe cele ‘bune’ pentru că este dureros să înţelegem că trecem fiecare prin toate sau că fiecare dintre ele trec prin fiecare dintre noi. Şi nouă ne place să ne vedem arbuşti somptuoşi, înconjuraţi de toate uscăciunile. Pentru a înţelege, este recomandabil să ne observăm buruienile. Toleranţa şi vindecarea de ele începe după ce reuşim să suportăm durerea de a ne vedea pe noi înşine şi în poziţia de buruiană.
Autor : Alic MÎRZA, Amos News