Panorama editorialelor din 6 martie

Ordonanţa sub anchetă (Cronica română – Octavian Andronic)

Ordonanţa a fost semnată de premier şi de miniştrii Economiei şi ai Finanţelor. Toţi trei au trecut deja de câteva ori pe la Parchet unde au încercat să le explice procurorilor care a fost semnificaţia acestei decizii. Pentru că aceştia, angajaţi într-o bătălie pe viaţă cu magnatul petrolului, Dinu Patriciu, doar când aud cuvântul Rompetrol intră în transă şi văd portocaliu în faţa ochilor. Nu portocaliul lui Patriciu, mai şters, ci acela viu al lui Băsescu. Las la o parte problemele pe care le are de lămurit chiar Dinu Patriciu cu justiţia. Revin la acest episod, în care avem de-a face cu o decizie politică a cărei fundamentare s-a făcut public, la lumină.

Cursa de Formula 1 la Cotroceni (Ziua – Sorin Roşca Stănescu)

(…) nu-mi imaginez ca Basescu nu a pregatit o miscare surpriza. Legile anticoruptie, care ar trebui votate in mare viteza in vederea evitarii clauzei de salvgardare, vor fi nascute tot cu forcepsul prezidential. Pentru ca altfel, aceeasi conjucturala majoritate parlamentara va fi reticenta si chiar ostila, considerand – in urma experientei din ultimele luni – ca sistemul national anticoruptie va fi dedicat, in exclusivitate, solutionarii unor vendete politice. Ori, va sta la baza crearii, in jurul PD, a unui mega si artificial partid. Sper insa ca si aici Basescu detine o cheie la care acum nici nu ne gandim. Si, in fine, va trebui solutionata chestiunea celor sase legi ale noului sistem de securitate romanesc, ba secretizate, ba desecretizate si care deja incendiaza mediile societatii civile. Daca va reusi si la acest capitol, atunci Basescu devine campionul absolut al solutiilor de interes national. Identificate in doi timpi si trei miscari. Sau, pur si simplu, chestiunea va fi amanata. Si lasata in vigoare legea desueta din ’91.

Urmaşii lui Coposu (Ziarul financiar – Dan Sultănescu)

PPCD este curtat din interes, şi nu din dragoste. Nu am iluzia că marile coaliţii apar din pasiune (exemplul Alianţei este evident), dar cel puţin mimează compatibilitatea. Ce fel de compatibilitate există însă între un partid care a militat pentru rectitudine morală şi renaştere spirituală şi un partid care acţionează exclusiv pe baza calendarului politic personal al lui Traian Băsescu? Ne-ar putea explica acest lucru domnul Talpeş, care mai nou încearcă să devină urmaşul politic al lui Corneliu Coposu. Aceasta este cu adevărat limita de jos despre care se temeau ţărăniştii în 2000.

Cu toate forţele la campania arestărilor de primăvară! (Ultima oră – Ion Marin)

(…) e in plina desfasurare cu toate fortele campania de primavara a arestarilor la vârf. Zi si noapte si, mai ales, vinerea dupa cina, ca nu cumva sa mai aiba timp avocatii incarceratilor sa faca vreo plângere spre a-i scoate pâna luni dimineata. Pentru ca, altfel, telejurnalele de seara si reporterii care au stat si au pândit toata ziua ba in zona zero, unde le sunt vilele mai mult decât pricopsite, ba pe scarile Parchetului General sau ale DNA-ului ar bate din buza. Si ar fi pacat fiindca, totusi, trebuie sa recunoastem, avântul mass-media si, mai ales, al televiziunii constituie o victorie si o cucerire a revolutiei de care nu trebuie sa ne batem joc.

‘Adevărul până la capăt’ (Azi – Valentin Stănilă)

Nu încape nici o îndoială că toate studiile (demne de acest nume) au limitele lor, inclusiv în ceea ce priveşte capacitatea autorilor de a-şi depăşi firescul subiectivism, propria viziune despre politică, în general, despre lume. Dar, nu avem nici un motiv de a subaprecia contribuţia unor participanţi, mai ales a acelora care s-au aflat în miezul evenimentelor, a unor reputaţi istorici şi publicişti la căutarea şi prezentarea unor fapte şi date care permit să se avanseze în procesul de cunoaştere a unor zone cât mai cuprinzătoare ale adevărului despre decembrie 1989. Nu ne găsim pe un teren gol. Dacă unora chiar adevărul nu le convine nu înseamnă că trebuie să negăm, în bloc, ce s-a făcut bine şi util pentru aflarea lui.

Biserica Ortodoxă este deja în UE (Realitatea românească – Corneliu Ciocan)

Biserica Ortodoxa Romana se afla pe ultima suta de metri in cursa pentru intrarea in Uniunea Europeana. La ultimele sinoade s-au luat masuri care schimba canoane si pravile vechi de mai bine de o mie de ani. Modificarea statutului femeilor in viata religioasa, accelerarea si intarirea activitatii filantropice si sociale sunt puse alaturi de dinamizarea misionariatului si de deschiderea tot mai mare catre romanii din Diaspora. Atitudinea contemplativa a vechii biserici romanesti a cam luat sfarsit. Potrivit declaratiilor oficiale si noilor initiative propuse, Biserica Ortodoxa a inceput sa se implice tot mai puternic in viata sociala a comunitatilor.

Imagine (Bursa – Cristian Pârvulescu)

Resurectia noului totalitarism, religios sau economic, poate fi impiedicata. Neo-conservatorismul nu mai pare astazi, dupa prelungirea excesiva a razboiului din Irak, atit de sigur, iar proiectul sau este contestat chiar de unii din fostii sai partizani. In urma cu doua saptamini Francisc Fukuyama publica in New York Times un articol care marca despartirea de fostii sai companioni ideologici, ‘Dupa neconservatorism’. O alta viziune politica si societala este asteptata.

Nici un început fără… sfârşit (7 plus)

Din pricina fixaţiei, din cauza obsesiei începi să te înfricoşezi, să clachezi, să înghiţi noxele emoţionale care te înfricoşează şi te duc către perpetuarea eşecului. Orice s-ar întâmpla, să nu disperi. Căci în dramele, tragediile, nebuniile, spaimele existenţei există un mare vindecător. Îl vom putea cunoaşte, lăsându-I libertatea de a tăia în carne vie şi-l putem descoperi, suportând durerile pe care el ni le aduce. Fixaţia omenească primordială este căutarea fericirii şi evitarea durerii. Cum ele există una prin alta, una după alta, una lângă alta, n-avem decât să ştim că durerea se încheie într-o zi. Şi pentru că toate trec, avem motive serioase să găsim în noi puterea de a o lua mereu şi mereu de la capăt, suportând durerea… sfârşitului. Căci pare că nu poate începe ceva, fără a se sfârşi altceva.

Autor : Alic MÎRZA, Amos News

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.