Panorama editorialelor din 22 februarie
O tăcere cu grade multe (Bursa – Cornel Codiţă)
Nu stim nici acum ce institutii au fost sesizate in legatura cu cazul şi in baza caror acte. A cerut MapN Parchetului sa deschida o ancheta? Parchetul a lansat singur ancheta? Pentru care motive? Daca cd-ul circula de atita vreme pe piata locala, incit stiau şi babele din comuna invecinata, de ce SRI-ul, Parchetul, MapN şi alte institutii care au in atributii securitatea nationala n-au stiut nimic şi nici nu au reactionat decit atunci cind ‘tintele’ au ajuns la jurnalisti? Fara raspunsuri concrete şi fara o noima a actiunii institutiilor responsabile, inclusiv justiţia, se da friu liber celor mai aberante speculatii, de incalificabila neglijenta a unor oameni care sint platiti ca sa nu aiba asemenea scapari, pina la un posibil ‘razboi cu tinte false’, in care se intrec ‘institutiile abilitate’, fie de dragul competitiei politice, fie de dragul competitiei, pur şi simplu. Evident, nu le putem lua serios in calcul, dar posirca cu grade multe care ne este servita prin presa e din cale-afara de gretoasa.
Capcana secretelor de stat (Ziua – Sorin Roşca Stănescu)
Urmatoarele scenarii mai sunt posibile: cel avansat de Petre Mihai Bacanu, la Realitatea TV, ‘Zece Fix’ cu Stelian Tanase, cum ca la mijloc este doar prostia tipic romaneasca; interventia unui serviciu secret al unui stat european, care incearca sa ne dea un bobarnac pentru legaturile prea stranse cu ‘marele licurici’; si, de ce nu, interventia serviciului rus de informatii, interesat in discreditarea Armatei romane şi in evitarea implementarii bazelor SUA in Romania.
De ce a fost publicat Raportul FMI (Ziarul financiar – Adrian Vasilescu)
Relevant este faptul că FMI poartă grija sistemului financiar mondial. Din această perspectivă, este interesat ca, în fiecare ţară, să aibă loc reforme pe trei trepte: 1) o reformă macroeconomică clasică; 2) o reformă a structurilor bancare; 3) o reformă a gestiunii dezvoltării. Motiv pentru care propune şi României abordarea curajoasă a reformelor structurale, inclusiv în domeniul forţei de muncă şi în cel al pieţei de produse, în sensul creşterii numărului de locuri de muncă şi al reducerii distorsiunilor care influenţează negativ alocarea eficientă a resurselor, astfel încât economia să devină mult mai dinamică şi eficientă. Fără să aibă soluţii pentru toate problemele noastre.
Britanicii s-au ţinut de cuvânt (Cronica română – Răzvan Voncu)
Britanicii, asadar, s-au tinut de cuvant şi au facut ceea ce domnul Ambasador Quinton Quayle a promis ca vor face. Ceea ce nu poate decat sa ne multumeasca. Mai trebuie, insa, sa intelegem şi ca, intrucat englezii isi respecta cuvantul dat, n-ar strica sa ni-l respectam şi noi, macar atunci cand tratam cu ei. A repeta, fata de Londra, comportamentul avut fata de Paris ar insemna sa ne castigam un adversar pentru care noţiunea de uitare nu exista.
Să curgi în ritmul şi în armonia Vieţii (7 plus)
Când curgi în ritmul Vieţii, când gândeşti Binele tău şi binele tuturor fiinţelor, când ceea ce alegi să faci sprijină Viaţa, forţa Vieţii te ajută cu o putere colosală şi îţi arată ajutorul ei prin evenimentele sincrone, numite şi momente de Graţie Divină. De aceea se spune că, atunci când vrea Dumnezeu, totul este posibil. Şi, pe cât vom fi mai curaţi la nivelul minţii, al inimii şi al intenţiilor noastre, pe atât vom curge în acest ritm misterios şi spectaculos al vieţii, care ne spune ‘nu te îngrijora pentru ziua de mâine, căci Domnul, care este ascuns în inima ta, ştie ce ai nevoie şi îţi va da’!
Autor : Alic MÎRZA, Amos News