A fost prins un grup de infractori cu ramificatii in Bacau ce actionau pe internet

Un important grup infracţional alcătuit din 15 persoane care acţiona pe linia fraudelor informatice a fost identificat si anihilat de ofiţeri specializaţi din cadrul Direcţiei Generale de Combatere a Criminalităţii Organizate, împreuna cu procurori de la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia de Combatere a Infracţiunilor de Combatere a Criminalităţii Organizate şi Terorism.

Ieri, s-au efectuat un număr de 13 percheziţii domiciliare, cu sprijinul lucrătorilor din cadrul trupelor de intervenţie ale Poliţiei Române, acţionându-se simultan în Bucureşti, Bacău, Sibiu, Timişoara şi Brăila, la locaţiile suspecţilor, de unde aceştia săvârşeau fraudele prin internet.

Au fost ridicate în vederea confiscării echipamente de tehnică de calcul şi de conectare la Internet (20 computere şi laptopuri), faţă de care exista suspiciunea că ar fi fost folosite de către suspecţi în activitatea infracţională.

Operaţiunea de monitorizare a întregului grup, organizat şi structurat pe mai multe nivele de responsabilitate, a început în cursul anului 2006, astfel încât la finalul cercetărilor a rezultat activitatea efectiv desfăşurată de persoanele implicate.

Aceştia obţineau date despre cărţi de credit, informaţii care ulterior erau folosite pentru înregistrarea ofertelor de bunuri pe site-urile specializate de licitaţii. De asemenea, foloseau diverse programe informatice cu scopul obţinerii unor date ale utilizatorilor reali ai acestor site-uri de licitaţii.

Datele despre cărţile de credit şi conturile de utilizatori erau folosite mai apoi pentru organizarea licitaţiilor şi asigurării bonităţii faţă de contractanţi.

Pe lângă aceste aspecte cu nuanţă tehnică, organizatorii grupului infracţional asigurau şi obţinerea banilor rezultaţi în urma activităţilor ilicite, prin procurarea şi folosirea de identităţi false şi a unor conturi bancare.

În cauză s-a început urmărirea penală împotriva a 15 persoane pentru: comiterea infracţiunilor de iniţiere, constituirea unui grup infracţional organizat ori aderarea sau sprijinirea sub orice formă a unui astfel de grup, faptă prevăzută şi pedepsită de art. 7 al.1 din Legea 39/2003; accesul ilegal la un sistem informatic, operaţiuni ilegale cu dispozitive sau programe informatice, frauda informatică fapte incriminate de Legea nr.161/2003, Titlul III, privind criminalitatea informatică, înşelăciune.

Totodată, au fost aduse la sediul DIICOT – structura centrală din Bucureşti, 12 dintre persoanele învinuite, iar în urma audierii, faţă de 9 dintre acestea s-a dispus măsura reţinerii pe o perioada de 24 de ore, în timp ce pentru celelalte două s-a dispus măsura obligării de a nu părăsi ţara pe o durată de 30 de zile.

Astăzi, cei 9 inculpaţi reţinuţi au fost prezentaţi instanţei de judecată cu propunere de a se emite mandate de arestare preventivă pentru 29 de zile.

Prejudiciul creat prin activitatea infracţională a grupului este estimat la circa 150.000 dolari.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.