„Dunărea – cale a culturii” – Concurs internaţional de ex-libris

Observăm, în ultimii ani, din ce în ce mai multe expoziţii şi concursuri de ex libris, naţionale şi internaţionale. Acestea au dovedit că graficienii şi pictorii sunt cei care au transferat acest semn, acest simbol, de pe pagina de carte pe simeze şi l-au transformat în mici bijuterii de artă. Aceste concursuri adună artiştii în jurul unei teme comune de inspiraţie.

Fundaţia Balkankult lansează cel de-al treilea Concurs internaţional de ex-libris pe tema Dunărea – cale a culturii, prin care şi-a propus cunoaşterea zonei dunărene ca o regiune unică europeană şi, de asemenea, afirmarea artelor în contextul unei mai bune înţelegeri între diferitele culturi existente în regiunea dunăreană.

Organizatorii şi-au propus în principal strângerea artiştilor vizuali în jurul unei mari teme precum e Dunărea, schimbul de idei artistice, abordări, valori etice, precum şi de percepere a vieţii în regiunea Dunării. La sfârşitul concursului, publicul larg va avea posibilitatea să cunoască operele artiştilor şi prin aceasta să stimuleze dezvoltarea dialogului intercultural.

Din România, au drept de participare artiştii care trăiesc în regiunile dunărene şi în oraşele din această regiune: Caraş-Severin, Mehedinţi, Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Călăraşi, Ialomiţa, Constanţa, Brăila, Galaţi şi Tulcea (oraş implicat în organizare).  În toate oraşele de pe Dunăre, va fi itinerată expoziţia cu cele mai bune ex-librisuri din concurs.

Consilier pentru colaborarea cu România este dr. Duşiţa Ristin, lector universitar de limba si literatura română la Universitatea din Belgrad, Serbia (dusica_ristin@yahoo.com).

Mai multe informaţii puteţi găsi în Regulamentul de organizare al concursului.

REGULAMENT DE PARTICIPARE

  1. Acest concurs este deschis pentru artiştii plastici din zona şi oraşele de pe Dunăre. Participarea este gratuită.
  2. Participanţii trebuie să creeze unul sau mai multe ex librisuri pe tema Dunărea – cale a culturii ca simbol general cu multiple implicaţii.
  3. Toate lucrările prezentate trebuie să fie concepute ca ex-librisuri, adică lucrări grafice de format mic făcute să fie ataşate cărţii pentru identificarea proprietarului. Acestea trebuie ca în cadrul imaginii să aibă scris textul EX-LIBRIS sau o formulare asemănătoare în limbile ţărilor participante şi NUMELE TITULARULUI, al persoanei sau instituţiei existente, la alegerea autorului.
  4. Nu există îngrădiri în ceea ce priveşte numărul ex-librisurilor trimise. Cea mai mare dimensiune a exemplarului nu trebuie să depăşească 13 cm. Fiecare concurent va trimite câte patru exemplare pentru fiecare ex-libris, care va intra în proprietatea organizatorului concursului, cu dreptul de reproducere a acestuia.
  5. Trebuie să fie vorba despre o lucrare grafică, originală şi exemplară. Desenele, schiţele sau fotocopiile nu vor fi acceptate. Toate tehnicile grafice vor fi apreciate în acelaşi mod, inclusiv şi ex-librisul computerizat.
  6. Pe spatele fiecărui exemplar de ex-libris trimis trebuie să fie scris citeţ, în creion sau cu litere tipărite numele şi adresa artistului, data naşterii, tehnica după care a fost realizat exemplarul şi anul realizării. Fiecare exemplar, autorul trebuie să-l semneze sau să-l identifice. E de preferat ca artiştii să prezinte şi o scurtă biografie.
  7. Juriul internaţional pentru acordarea premiilor e alcătuit din 7 membri, avându-l ca preşedinte pe academicianul Časlav Ocić, preşedintele Asociaţiei Ex libris din Belgrad. Juriul va urmări originalitatea, calităţile artistice şi tehnice ale operei, realizarea cu succes a vinietei proprietarului, care integrează imaginea şi textul. Decizia juriului este irevocabilă.
  8. Juriul va acorda următoarele premii: premiul I în valoare de 3.000 de euro, premiul II de 1.500 de euro şi trei ex-equo premii de câte 1.000 de euro. De asemenea, persoanele fizice şi instituţiile vor putea acorda premii neoficiale.
  9. Toate lucrările expediate până la data de 30.03.2011 vor fi acceptate în concurs. Lucrările trebuie trimise pe adresa:
    • Fundaţia BALKANKULT, Nemanjina 4, 11000 Belgrad, Serbia, cu menţiunea EX LIBRIS pe plic.
    • Persoană de contact – TAMARA ČIKEŠ coordonator, tel: + 381 11 3621763; fax + 381 11 3621763
    • E-mail: foundation@balkankult.org.
  10. Organizatorul va tipări un catalog ilustrativ care va fi trimis tuturor participanţilor ale căror lucrări vor fi reproduse în acesta. Expoziţia cu cele mai bune ex-librisuri din concurs va fi deschisă în oraşele de pe Dunăre.
  11. Participarea la concurs presupune acceptarea necondiţionată a regulamentului concursului.
  12. Rezultatele concursului vor fi transmise tuturor organizaţiilor membre ale Federaţiei internaţionale a iubitorilor exlibrisului (FISAE).

Ana Chiscop

One thought on “„Dunărea – cale a culturii” – Concurs internaţional de ex-libris

  • duminică, 20-11-11 la 15:07
    Permalink

    Dragi graficieni ex-libris,
    SE MINTE CU NERUȘINARE, LA FINELE CONCURSULUI AM AFLAT CĂ ZALĂU -l ESTE PORT LA DUNĂRE !! PREMIAT BALAJTY KAROLY DIN ZALĂU !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ?!

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.