Despre intoleranţă, discriminare, xenofobie şi antisemitism la C.C.D. Bacău
Miercuri, 8 februarie 2012, de la ora 14.30, Casa Corpului Didactic “Grigore Tabacaru” Bacău şi Centrul Regional de Resurse pentru Educaţia Civică Bacău, au organizat workshop-ul cu tema “Intoleranţă, discriminare, xenofobie şi antisemitism”.
La activitate, care s-a desfăşurat la Centrul „American Corner Bacău”, au participat 30 de elevi , din clasele a X-a şi a XI-a, de la Colegiul Naţional „Ferdinand I” Bacău.
În cadrul dezbaterilor, coordonate de prof. Mihaela Adriana Călugăru şi care au avut şi o temă generică, ”Să nu uităm niciodată ce s-a întâmplat şi să veghem ca aceste evenimente să nu se mai repete”, au fost discutate diferite aspecte legate de clarificarea conceptelor de toleranţă, diversitate, multiculturalism şi a celor opuse acestora, precum intoleranţa, discriminarea, xenofobia, rasismul şi antisemitismul.
Participanţii au discutat şi despre nevoia de toleranţă într-o societate democratică, consecinţele intoleranţei şi discriminării asupra evoluţiei democraţiei în lume, despre pericolele ce planează asupra democraţiei actuale în ţările europene şi despre necesitatea integrării sociale a rromilor, o problemă, se pare perenă, a Europei.
De asemenea, cu această ocazie, a fost proiectat şi filmul documentar „De ce nu plâng?” (Rromii în Transnistria), producător, Institutul Naţional pentru Studierea Holocautului din România – Elie Wiesel şi Centrul Rromilor Amare Romentza, peliculă care reflectă într-o manieră aparte, cauzele şi consecinţele Holocaustului din România, tragedia evreilor şi rromilor.
Prof. Gabriel Stan, directorul C.C.D. Bacău.