Dascălii băcăuani încep să prindă gustul burselor în străinătate

Ceva mai bine de o sută de dascăli băcăuani au înaintat în această lună către Agenţia Socrates aplicaţii în vederea obţinerii unei burse de studiu finanţate din fonduri europene. Mai exact, 102 cadre didactice de la mai multe şcoli din judeţ şi-au manifestat dorinţa de a intra într-un astfel de program de pregătire. Numărul dascălilor care îndrăznesc să privească şi dincolo de ceea ce se întâmplă la catedra în faţa căreia stau de ani buni este destul de mic dacă ne gândim că, la nivel de judeţ sunt active peste 8700 de cadre didactice.

Din acest an şi până în 2008 Uniunea Europeana pune la bătaie 13,4 miliarde de euro pentru pregătirea şi perfecţionarea dascălilor români. Angela Stepu, inspector de programe în cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean Bacău spune că există pericolul de a nu exista suficiente proiecte pentru atragerea acestor bani. Cifra înregistrată în acest an este, totuşi, una semnificativă în condiţiile în care în perioada 2002 – 2005 au plecat la burse în străinătate 92 de dascăli prin programul Comenius şi şapte prin Consiliul Europei.

„În 2002, când am început să le vorbesc dascălilor băcăuani despre oportunitatea de a pleca într-un schimb de experienţă în străinătate cu fonduri nerambursabile puse la dispoziţie de Uniunea Europeană nu mă credea nimeni. Puţini erau cei care acceptau că pot accede la aceste fonduri fără să dea mită sau să aibă o pilă undeva. Nu e mai puţin adevărat că la acea vreme nu exista aceiaşi transparenţă şi accesibilitate la informaţii ca cea existentă la această oră la nivelul Agenţiei Socrates. Acum toate informaţiile pot fi obţinute accesunt pagina web a agenţiei”, spune acum Angela Sterpu.

În opinia reprezentantului ISJ, un mare rol în promovarea acestor programe l-au avut dascălii care s-au întors de la câte un astfel de stagiu de pregătire. „Prima dată nu au prea fost ascultaţi. Exista acea tendiţă de respingerea a ideilor venite din partea unor persoane care au fost bănuite, iniţial, că încearcă să se laude cu faptul că au fost plecaţi în străinătate. Cu timpul, însă, toate aceste lucruri au fost acceptate mai uşor iar oamenii au început să se intereseze despre modalităţile prin care pot accede la un astfel de program de pregătire”, mai explică Angela Sterpu.

O bună parte din dascălii care şi-au depus dosarele în acest an predau la şcoli din mediul rural. Este vorba de profesori de diverse specializări de la şcolile din Săuceşti, Lespezi, Cleja, Mărgineni, Brusturoasa, Palanca, Sascut, Nicolae Bălcescu, Buhoci, Sărata sau Strugari.

Tot ca o noutate, în acest an au fost înregistrate multe solicitări din zona Comăneşti – Moineşti, unde, până anul trecut, programele finanţate din fonduri europene nu erau prea populare. Inspectorul Sterpu este de părere că o bună parte din cei 102 dascăli au şanse de a fi acceptaţi în program.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.