Crucea Roşie Bacău – în ajutorul comunității

Ajutorii Mosului in fiecare iarna: Crucea Rosie BacauAsistenţa socială e un fenomen aflat în fază incipientă în România. Este ca un copil care abia a făcut ochi şi e blestemat să nu se maturizeze. Ca naţie, nu avem cultul grijei faţă de cel de lângă noi, ne ferim de implicare, nu dorim să ştim că există şi persoane defavorizate, bătrâni abandonaţi, copii care refuză cursurile din motive financiare, familii sinistrate şi multe alte neajunsuri pe care o societate aflată într-un permanent curs de dezvoltare, le întâmpină.

Puţine dintre instituţiile de asistenţă socială ale Consiliului Local se pot lăuda cu paşi pozitivi, cu întrajutorarea completă şi profesională a persoanelor aflate în nevoi speciale. E multă birocraţie, personal nespecializat, prost plătit, nemotivat şi dezinteresat. Sunt centre păstorite de Primărie unde de luni de zile nu există banala hârtie igienică şi materiale de bază necesare. Desigur, declinul economic reprezintă un minus în acest sens şi nu se pot solicita materiale fără să te aştepţi la un refuz. Şi totuşi… de unde răsar atâtea ajutoare în perioada electorală, de unde apare îndestularea şi caritatea atunci când există interese personale?

La invitaţia directorului Crucii Rosii, Dan Marcel Babliuc, am vizitat sediul acesteia şi am văzut o parte dintre activităţile pe care voluntarii le fac în cadrul acestei organizaţii. Nu am putut decât să îmi exprim respectul, uimirea şi admiraţia pentru lucrurile frumoase care au loc în această instituţie, pe care Dan Marcel Babliuc o conduce din toamna anului 1999.

Interesant e că acest om s-a ţinut departe de politică, n-a acceptat niciun compromis de acest gen şi n-a făcut decât să păstreze parteneriate cu instituţiile administrative, doar în interesul organizaţiei.

Împlinirile Crucii Roşii Bacău sunt multe dar încerc să enumăr câteva doar pentru a confirma succesul:
-aducerea a 9 ambulanţe şi folosirea lor pentru transport către spitale, externări şi chiar intervenţii medicale în regim de urgenţă. Ambulanţe perfect utilate cu aparatură medicală, medici, asistent medical, voluntari.
– îngrijirea la domicliu a 80 de bătrâni cărora, pe lângă ajutorul medical, li se livrează alimente, li se fac cumpărături, li se igienizează locuinţa
– cu sprijinul unei firme băcăuane de panificaţie, Crucea Roşie distribuie pâine nevoiaşilor care solicită
– în mediul rural, contribuie la educaţia şi combaterea abandonului şcolar, fenomen care a luat amploare din cauze financiare (lipsa hainelor, a încălţămintei, a rechizitelor, etc)
– participarea activă la întrajutorarea familiilor sinistrate.

Ca şi instituţie non-guvernamentală, Crucea Roşie se bazează pe sprijinul voluntarilor (care în prezent sunt în jur de 200) iar angajaţii cu stat de plată sunt câţiva care îşi aduc si ei sprijinul în diferitele activităţi pe care echipa Crucii Roşii o programează în funcţie de cerinţe.

Ar fi trebuit să scriu două articole distincte pentru că despre Dan Marcel Babliuc se pot spune o mulţime de lucruri frumoase şi despre activitatea Crucii Roşii ca parte integrantă a oraşului, la fel se pot spune o mulţime de lucruri dar mă tem că ar face să pălească instituţiile statului care se laudă doar cu hârtii când e vorba despre prevenirea şi combaterea sărăciei şi mai puţin cu rezultate reale.

„- Ce vă doriţi domnule director pentru organizaţia pe care o conduceţi?”
„- Un cămin. Un cămin de bătrâni al Crucii Roşii unde persoanele de vârsta a III a să se simtă respectate, îngrijite şi în centrul atenţiei. Asta îmi doresc cel mai mult. Şi încă ceva: un lanţ de farmacii tot al nostru, unde să se găsească medicamente fără adaosuri, să poată ajunge la ele nevoiaşii cărora li se duc toate veniturile pe tot felul de medicamente inimaginabil de scumpe.”

Dacă am reuşit să vă impresionez într-o oarecare măsură sau să vă sensibilizez sau poate v-am trezit curiozitatea, Dan Marcel Babliuc şi personalul care se ocupă de această organizaţie au uşa deschisă oricărui cetăţean, oricărui investitor sau voluntar care să vină în sprijinul celor nevoiaşi.

One thought on “Crucea Roşie Bacău – în ajutorul comunității

  • sâmbătă, 19-05-12 la 21:19
    Permalink

    Numai cuvinte de lauda pentru Crucea Rosie Bacau,felicitari si tineti-o tot asa,multi oameni au nevoie de ajutorul vostru,poate pentru unii sunteti singurul ajutor!
    Felicitari !

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.