Comuna Sanduleni

Sanduleni va avea Camin Cultural

Alta investitie marcanta in comuna este cea prin care, in sfarsit, in Sanduleni va exista un Camin cultural.

“Vizavi de Primarie exista o cladire veche. Am trecut la demolarea ei si pe acel loc se va ridica un Camin cultural modern”, spune viceprimarul comunei, Vasile Onea. Finantarea vine de la Consiliul Judetean iar investitia va costa aproximativ 18 miliarde.

Alimentare cu apa da, cu gaze nu!

A fost depusa toata documentarea la minister, prin Ordonanta 7, pentru alimentarea cu apa, si se asteapta finantarea pentru inceperea lucrarii.

De alimentarea cu apa vor beneficia locuitorii satelor Sanduleni, Versesti, Coman si Barzulesti. In ceea ce priveste alimentarea cu gaze, acest deziderat este departe de a se realiza in comuna Sanduleni. Desi exista studiu de fezabilitate, nu este finantare, asa ca sunt slabe sperante de a avea gaz metan in comuna.

Invatamantul si sanatatea, cu plusuri si minusuri

In comuna sunt opt unitati de invatamant. In cinci gradinite invata 184 prescolari, iar in trei scoli I – VIII, 549 elevi. Sunt 39 de cadre didactice, din carte 28 navetiste. In anul scolar trecut au absolvit clasa a VIII-a 53 elevi, 48 s-au inscris la testele nationale si doar 28 le-au trecut.

Doua dispensare medicale exista in comuna, unul la Sanduleni, unde functioneaza un cabinet medical individual, medic Beatrice Botezatu, cu circa 4.000 persoane, si unul la Coman, dar acesta nu functioneaza, pentru ca nu exista fonduri pentru dotarea sa.

La Sanduleni functioneaza si un cabinet stomatologic, medic Raluca Dron, ultradotat cu aparatura de cea mai noua generatie. Primarul Vasile Dumitru are puterea sa recunoasca faptul ca intampina dificultati in ceea ce priveste amenajarea spatiilor de invatamant si medicale.

“Lipsa de fonduri pentru remobilarea claselor, mobilierul fiind uzat si foarte vechi, pentru asigurarea unor conditii mai bune de desfasurare a procesului de invatamant, sunt problemele cu care ne confruntam. Am incercat sa introducem scolile intr-un program de aprovizionare cu apa, incalzire cu centrale termice, canalizare si grupuri sanitare, dar am solicitat scolilor sa cumpere centralele”, spune primarul comunei.

Muzeul satului a fost infiintat de preotul din Sanduleni

In Sanduleni exista un muzeu al satului infiintat de preotul ortodox Daniel Puiu. Muzeul se afla intr-o casa batraneasca inchiriata de preot si aici se gasesc obiecte de arta, costume populare. Preotul Daniel Puiu iubeste si pictura pe sticla, aici fiind multe astfel de lucrari pictate de copii, precum si sculpturi in lemn apartinand tot copiilor din sat, pe care preotul ii indruma in realizarea lor.

Autor: D. MINDIRIGIU, Observator de Bacau

11 comentarii la „Comuna Sanduleni

  • marți, 29-01-08 la 19:51
    Permalink

    Bravo,TITI! Tine-o tot asa si mergi la al treilea mandat,dar elibereaza-mi si mie adeverinta aia pe care o astept de-un an si-o luna.Daca nu,vin la Sanduleni si-i zic lui taica-tau sa te ia de-o ureche ca sa te trag eu de cealalta.Sanatate si virtute pentru al 3-lea mandat!

    Răspunde
  • luni, 28-04-08 la 16:26
    Permalink

    Si eu il felecit pe actualul primar si ii urez succes la noile alegeri.
    Prof. Ion Boboc / Bucuresti

    Răspunde
  • joi, 18-09-08 la 15:11
    Permalink

    Contact local : Andreea GHENŢA / 0742. 34. 89. 30.
    andreeaghenta@voila.fr / bht_dca@yahoo.com

    Către
    Domnii Primari şi Domnii Consilieri Locali

    ai Colectivităţilor din Bazinul Hidrografic Trotuş

    Stimaţi Domni Primari şi Consilieri Locali ,

    Vă amintiţi de aventura B.H.T./D.C.A. din anul 2006 . . . !

    Vă aduceţi aminte de speranţale mari pe care vi le-aţi făcut de-a lungul acestui proiect original.

    Vă aduceţi aminte că, pentru că, în final, alţii au decis pentru dumneavoastră şi

    pentru că aceştia au ales altă cale, aceste speranţe s-au amânat.

    De atunci, vi s-au promis multe lucruri dar iată că acum descoperiţi că

    poate „Master Planul Judeţean” a uitat să integreze colectivitatea dumneavoastră

    şi că nici o investiţie nu este prevăzută până în 2013 sau chiar 2016.

    Totuşi, hotărâţi şi voluntari, sunteţi decişi să înaintaţi, să construiţi, să reacţionaţi,

    doriţi în continuare să faceţi ceva « constructiv » pentru concetăţenii dumneavoastră !

    Dar încă vă mai puneţi aceeaşi întrebare :

    … ce să facem ? … cum să facem ? … cum să reuşim ?

    Mulţi alţii caută, de asemenea, răspunsuri sigure la acelaşi tip de întrebări . . .

    . . . însă o mică comună din Dobrogea a trăit , în acest sens , o aventură fericită !

    Veniţi să vi de povestească această frumoasă poveste

    ADEVARATĂ de către echipa « B.H.T. / D.C.A. »

    vineri 19 septembrie 2008 la 17h30 la Tîrgu-Ocna

    . . . acestă aventură frumoasă poate să se reproducă cu succes în colectivitatea dumneavoastră !

    În numele domnului Alban MILLE, doamna Andreea GHENŢA vă invită să partici¬paţi la prezentarea acestei realizări concrete care poate fi aplicată în unele mici colec¬tivităţi din B.H.T. . . .

    În timpul acestei prezentări, şi înainte de a răspunde întrebărilor dumneavoastră, doamna Andreea GHENŢA vă va explica cum poate un just

    Aviz Tehnico – Economic asupra Stării şi Potenţialului Serviciilor Publice de Ape

    să fie primul pas bun, şi poate indispensabil făcut înaintea unei :

    . . . aplicaţii FEADR/măsura-322, reuşită deja pentru o Colectivitate Locală !

    . . . măsura 3.22 vă oferă dreptul la o finanţare de 500 k€ pînă la 2,5 M€

    Alban MILLE

    Consultant , Formateur , Pilote de Projet

    CONSEILS 2000
    L’Eau et son Environnement

    81, rue des Ardillers / Les Rollands
    F 17810 NIEUL LES SAINTES
    France
    Tél : +33. (0)546. 94. 43. 43.
    Fax : +33. (0)546. 94. 43. 43.
    Cel : +33. (0)672. 10. 67. 08.

    conseils2000@wanadoo.fr
    albanmille@voila.fr
    albanmille@free.fr

    Răspunde
  • sâmbătă, 03-10-09 la 23:53
    Permalink

    tot respectul pt domnul primar…dar cred ca e foarte putin ceea ce a reusit sa faca in atitia amar de ani de cind se afla la conducerea primariei…un pod…care intradevar e foarte important pt un nr destul de important de cetateni ai comune…vin voturi de acolo…nu?..despre renumita punte….?…cred ca e un interes mai mult personal….din cite am auzit domnul primar are paminturi si proprietati care pt a le vizita trebuie sa treaca peste acea punte faimoasa de la tisa…..e mai usor decit cu cisme pin la sold….prin tazlau….ditamai primarul….ce naiba..Dmnul primar cred ca uita despre adevaratele cerinte ale comunei din sec 21…a auzit cumva domnul primar de gaz metan..?..de alimentare cu apa curenta…?si apropo de asta….relieful zonal l-ar ajuta foarte mult..nu ar trebui sa impinga apa in curtile oamenilor…ci ar putea pur si simplu sa ii dea drumul …ca intra singura….doar niste camine de apa sapate in spatele cvartalelor de case…..de asemenea asta ar impune si o retea de canalizare aferenta…..cred ca totusi e prea mult pt domn primar….
    A auzit domn primar de protejarea mediului si de colectarea deseurilor menajere(salubritate)?de ridicare gunoiului din curtile cetatenilor si depozitarea lor intr-un loc special amenajat…ecologic..?
    ca tot vorbeam despre buldozer si raba….cred ca am putea sa le folosim si in acest sens…

    Răspunde
  • joi, 25-02-10 la 23:21
    Permalink

    Antreprinzator!!!Nimic de zis!!!Dar de ce nu cumpara o masina noua si confortabila pentru transportul scolarilor???An loc sa tot repare harbul care este,mai bine faci o investitie daca tot esti asa antreprinzator!!!Toti amaratii aia de pusti de pe toate vaile comunei,nu ar mai fi nevoiti sa vina pe jos la scoala,prin frig,vant,ploi!!!O idee buna,iar la urmatorul mandat,parintii,celor pustani,te vor realege,vei fi an continuare primul domn al comunei!!!Ce zici domnu primar??????

    Răspunde
  • joi, 25-02-10 la 23:30
    Permalink

    Eu personal,am doi copii la scoala la sanduleni caci al treilea,din lipsa mijlocului de transport,am fost nevoita sa o duc la alta scoala an oras!!!Cand era la gradinita,mergea o zi si zece nu…..si vreau sa spun ca ai placea mult de tot,dar era inposibil sa mearga zilnic cinci km pe jos….era dezamagita saraca………cei mari nu e de mirare ca ajung seara obositi ca dupa o zi la camp,caci fac autostopul cand sunt bani,iar cand nu pe jos si mai zici sa mai si anvete carte…..e viitorul comunei domnule primar!!!

    Răspunde
  • sâmbătă, 26-06-10 la 22:03
    Permalink

    Am stat in Sanduleni intre anii 1939 – 1942, locuind in casa morarului morii boierului Hartzescu, casa situata in centrul comunii imediat dupa pravalia lui Pavel aflata la bifurcatia drumurilor dinspre Bacau spre Moinesti si Onesti, unde se afla si monumentul eroului necunoscut, si de care ne despartea un paraias ce aduna apele de pe dealul cu vii si care se varsa in Tazlaul aflat la mica distanta de fundul gradinii noastre. De viile de pe deal imi e legata aminterea momentului pranzului cand tzatza Marghioala, vecina noastra, isi chema fiul pt a veni la masa, strigindu-i ” ma Ioane ma, gata maliga” dar si de momentul cand intr-o noapte de iarna ne-am trezit de harmalaia cainilor care incoltind un lup pe prispa din fata casei tzatzei Marghioala, acesta retragandu-se a impins cu spatele usa casei care s-a deschis si cei din casa s-au trezit cu lupul in casa, speriat insa lupul a reusit sa scape cu fuga. Imi amintesc cu mare placere de acele locuri, copil fiind si pt prima data afland de viata la tzara. Aici am urmat clasele a 3-a si a 4-a, la singura scoala primara de atunci, cea infiintata probabil in 1911. In casa morarului ne-a prins cutremurul din `40 dar si inceputul celui de al II-lea razboi mondial.De acea perioada imi amintesc de bomba incendiara lansata de un avion sovietic ‘RATA’ intr-o noapte care a cazut in Tazlau fara sa explodeze si pe care tatal meu a ridicat-o in calitatea sa de Sef de post de jandarmi, predand-o la Bacau. Deasemenea imi reamintesc de pelerinajul femeilor din sat ce poposeau pe prispa casei noastre pt a afla stiri legate de sotii si copii aflati pe front, sau as plange pe cei morti pe front, ascultand emisiunea ‘ora ranitilor’ la singurul aparat de radio cu baterii din sat, cumparat de tata de la Bacau. Sandulenii parea pe atunci un sat mai rasarit, cred ca avea si atunci statut de comuna, fiind asezat la o rascruce de drumuri, la numai 30 Km de Bacau si unde isi aveau si conace vreo 3 boieri. Casele erau case de tara din chirpici cu exceptia celor mai instaritzi, cum era si casa notarului Vulpe. Sunt impresionat de faptul ca astazi exista cinci gradinite, cinci scoli primare, trei gimnazii, doua biserici ortodoxe si patru catolice, un dispensar medical si chiar un muzeu al satului infiintat de preotul ortodox Daniel Puiu. As vrea sa pot sa am ocazia sa vizitez atat comuna si in special muzeul satului dar si pe preotul Daniel Puiu care merita toate laudele pt initiativa sa, precum si pe primarul Vasile Dumitru care merita deasemenea toate laudele pentru realizarile sale, din ele podul peste Tazlau catre Versesti care imi aminteste de puntea de prin anii `40. Ii urez deasemenea succes in realizarea planurilor sale de viitor si ma refer in special la alimentarea cu apa curenta si Caminul Cultural atat de necesare unei asemenea comunitati. Numai bine acestei comunitati si oamenilor ei de care ma simt legat prin anii copilariei mele petrecuti aici.
    ing.Enoiu Eugen ,pensionar, 79 ani – Campina Jud

    Răspunde
  • duminică, 27-06-10 la 14:01
    Permalink

    il felicit pe domnul Primar..

    Răspunde
  • luni, 28-06-10 la 11:28
    Permalink

    Acum nu au mai ramas multe din comuna. In urma inundatiilor apa a luat aproape tot. Nu mai vorbesc de muzeu, nu mai e nimic din el…

    Răspunde
  • joi, 16-09-10 la 14:08
    Permalink

    dl primar,

    in versesti nu exista nici o groapa de gunoi, fapt pt care eu am luat amenda ca am aruncat niste gunoaie in sat (pe andronic) spuneti-mi mie si tuturor cetatenilor,Unde sa aruncam gunoaiele? dak se va mai intampla asta, voi veni cu gunoaiele in fata primariei.

    cat despre drumurile din sat versesti, au venit multi din tari straine, cu masini, nu cred ca e vreunu care sa nu isi fi atins masina pe dedesupt la santul de la bifurcatia cu (paraul ursului). am inteles ca aveti si dv o masina … Va convine sa dati bani in fiecare saptamana pe: o baie de ulei, o teava de esapament, un spoiler, niste pistoane. vreau sa va spun ca pt a pleca cu masina inapoi in italia, a trebuit sa o repar, iar reparatzia ma costat 700 EURO. DC NU ATI REPATAR CELE MAI MARI GROPI. A fost cineva care a vrut sa faca asta de unul singur, iar dak o facea, nu cred ca mai aveati un viitor indelungat prin primarie, asa ca facetiva datoria, adica promisiunile.
    va multumim!

    Răspunde
  • vineri, 04-03-11 la 19:43
    Permalink

    bai fratilor ,fii ai domnului ce pretentii aveti oameni buni?va trebu_i sa stam cu undita pe tazlau pana vom prinde un pestisor fermecat si sa_i cerem 3 dorinte .1 infrastructura cu autostrada cum vezi in paris.2 educatie ce dreku poate sa inveti un copil care parcurge 2 ore de drum pana la scoala cu -20. 3 sensibilitate .domnule primar matale ai iesit din judetul bacau?ok sunt exagerat ,din tara?dumneata pute-ti sa va faceti cizme de fier si nicaieri in lumea asta exista un cimitir la 10m de locuintele consatenilor .sensibilitate de ce?o zi cu soare ies in curte sa fac un gratar invit 3,4 prieteni pun putina muzica mancare ,bautura ,in putine cuvinte distractie dintr-o data se aude tipatul a 5 femei aoleu de ce ai murit maica,plansate .sinccer sa-l ia drecu de gratar nu-ti m-ai arde de nimic .pe poarta me-a va urma sa scrie apa contaminata nu consumati .ok asta inseamna sensibilitate .urmatorul cimitir va fii pe valea priseci in fata casei dumitale ,si nu va faceti griji veti fii trasi la raspunderii

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.