Cele mai populare simboluri norocoase la români

Cunoscute și ca amulete norocoase, aceste simboluri au menirea de a atrage norocul și de a ține ghinionul și răul la distanță. Chiar dacă nu crezi în talismane norocoase, ar fi bine să păstrezi asupra ta unul. Ar putea să fie distractiv, iar o atitudine pozitivă atrage întotdeauna succesul. Simbolurile norocoase au prins și la români, ele fiind integrate în tradiția Mărțișorului. Dar care sunt originile acestor superstiții?

Trifoiul cu 4 foi  – un talisman cu origine celtică

Trifoiul cu 4 foi este simbolul norocului irlandez. În mitologia celtică, trifoiul cu 4 foi te ajută să vezi și să eviți zânele rele, aducătoare de ghinion. Când mitologia celtă s-a amestecat cu credința creștină, cele 4 părți ale frunzei de trifoi au fost asociate cu credința, speranța, dragostea și norocul.

Cert este că acest simbol al norocului a fost adoptat de multe popoare care l-au integrat în tradiții și folclor. El este foarte prezent și în industria sloturilor online. Burning Hot EGT este unul dintre cele mai populare jocuri de cazino printre români. Aici trifoiul cu 4 foi chiar este simbolul norocului deoarece funcționează ca Wild care se extinde pe întreaga rolă. De fapt, în Burning Hot EGT apare o întreagă suită de simboluri norocoase pe care le vom regăsi în enumerarea noastră.

În realitate, trifoiul cu 4 foi reprezintă o anomalie genetică a frunzei de trifoi. Se estimează că doar una din 1.000 de plante prezintă această mutație, așa că este mai simplu să să îți construiești o amuletă decât să cauți o astfel de frunză.

Potcoava alungă spiritele rele și atrage norocul

Diverse legende atribuie puteri norocoase și protectoare potcoavei. Zânele rele nu suportau fierul, așa că nu vătămau persoanele din casele protejate de potcoave. De aceea, ele pot fi găsite și astăzi la intrarea în case.

O altă legendă larg răspândită atribuie puterile protectoare ale potcoavei Sfântului Dunstan (a murit în 988 d.Hr.). Când diavolul i-a cerut să pună potcoave la cal, Dunstan a potcovit piciorul diavolului și, pentru a-l elibera de durere, a cerut garanții că acesta va sta departe de casele protejate cu potcoave.

Coșarul este unul dintre cele mai populare simboluri ale Mărțișorului

În multe regiuni ale lumii există credința că întâlnirea cu un coșar aduce noroc. Marea Britanie este locul de origine al acestei superstiții. Se spune că la nunta Regelui George al III-lea, caii de la trăsura acestuia s-au speriat și au luat-o la goană. Cineva din mulțime a oprit atelajul, după care s-a făcut nevăzut. Mai târziu s-a aflat că eroul era un coșar care a fost răsplătit de rege cu propriul joben.

Alte legende spun că un coșar a căzut de pe casa unde lucra, a rămas agățat de o frânghie și a fost salvat de o femeie care mai târziu i-a devenit soție. De aici, superstiția că strângerea mâinii unui coșar aduce noroc.

Coșarul este unul dintre simbolurile tradiției de Mărțișor. Românii au propriile legende legate de norocul adus de coșar. Se spune că boierii luau de soții tinere care erau ținute în camerele de la etajul casei. În acestea odăi avea acces doar coșarul, iar, după vizitele acestuia, tinerele rămâneau însărcinate.

Clopotul – un simbol feng shui

Conform principiilor feng shui, armonia într-o locuință poate fi protejată amplasând clopote de vânt. Ele vor avea un rol decorativ  și de curățare a încăperilor. De aici până la a considera Clopotul un simbol norocos a mai fost doar un pas.

De fapt, Clopotul aducător de noroc este o superstiție a romanilor. Aceștia credeau că un ansamblu de clopote de vânt fixate în jurul unui falus înaripat (tintinnabul), agățat de ușă sau fereastră, creea un zgomot care alunga spiritele rele și aducea noroc.

Buburuza – simbolul norocului în dragoste

În multe credințe populare, dacă un bărbat și o femeie văd în același timp o buburuză se vor îndrăgosti. În altele, o buburuză care aterizează pe mâna unei fecioare anunță căsătoria acesteia, cei care nu îndepărtează o buburuză vor avea mai mult noroc, iar un număr mare de astfel de insecte în primăvară anunță o recoltă bogată. Drăguțe și aducătoare de noroc, buburezele aduc nenorocirea asupra celui care le ucide.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.