Ediţie de lux…la Secţia de Artă [ I ] -De văzut, pipăit şi admirat…

Utagawa Hiroshige (1797-1858) a fost ultimul dintre marii artişti japonezi ai tradiţiei ukyio, care se poate traduce prin „ imagini ale lumii plutind ( sau plutitoare )”.

Ukiyo – urile aparţin faimosului gen de pictură japoneză pe lemn, care îşi are originea în sec.17 si este practic sinonim cu o caracterizare vizuală a lumii. Datorită producerii în masă, ukiyo-urile sunt adesea folosite pentru a decora evantaie, felicitări de Anul Nou, ilustrate pentru cărţi şi în mod tradiţional înfăţişează viaţa oraşului, femei frumoase, actori de kabuki si peisaje. În Europa si America ukyio-urile sunt numite adesea si japonisme.

Views of Edo”, scoasă la Editura Taschent, renumită pentru asumarea unei înalte calităţi în editarea cărţii de artă, este o adevărată comoară, într-un format mare, XXL.

Are supracopertă dură şi coperţile de mătase , iar în cele 244 de pagini, cu o calitate excelentă de imprimare, găsim desenele, aceste peisaje ale lui Hiroshige, pe două pagini îndoite, reproduse la dimensiunea originală şi care ne încântă ochiul datorită prospeţimii, culorilor naturale, vibrante, ce te duc cu gândul la forme de civilizaţie protejate încă de poluare…

E necesară o precizare: deşi aceste „stampe” sunt descrise ca o sută puncte de vedere despre oraşul Edo (Tokio), oraşul în care s-a născut şi artistul, ele sunt în total 120, cu o mare varietate de subiecte, toate reproduse în cartea pe care v-o prezentăm.

Acest spectaculos album de artă al lui Hiroshige este comentat în engleză, franceză şi germană, cu o descriere foarte precisă, cu legende explicative, detalii cronologice ale vieţii şi activităţii artistului de către doi profesori universitari, Melanie Trede şi Lorenz Bichler, experţi în cultura Imperiului de la Soare Răsare.

Sperăm că am trezit interesul utilizatorilor care încă mai iubesc cartea ca obiect de artă şi că vor găsi o oră din timpul lor (nu vor regreta!…), să vină la Biblioteca Judeţeană „C. Sturdza”, la Secţia de Artă, să vadă, să pipăie şi să admire albumul acesta în ediţie de lux.

Ana Chiscop,
Secţia de Artă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.