Revista presei din 13 martie
Principalele subiecte din ediţia de luni, 13 martie, a cotidianelor centrale se referă la interviul acordat de Franco Frattini, vicepreşedintele Comisiei Europene, jurnalului ‘Cotidianul’: ‘E o nebunie sa te joci cu viitorul şi aderarea ţării“; sondaj efectuat de Asociaţia pentru Transparenţă şi Libertate de Expresie: Alianţa – 36,7%, PSD – 20,2%; preşedintele Traian Băsescu: Votul parlamentar împotriva percheziţiei lui Năstase, ‘solidaritate de castă prost înţeleasă’; Tăriceanu se contrazice cu Băsescu în problema desecretizării proiectelor de lege privind siguranţa naţională; conducerea UDMR nu se duce la Odorhei; şantaj în PSD: demisia lui Adrian Năsatse din partid sau dezvăluri din dosarele unor lideri?; cu ajutorul a doi demnitari PSD, socrii lui Mircea Geoană au dat un tun imobiliar de aproape 500.000 euro; Sergiu Sechelariu a făcut 3,6 milioane de euro dupa reţeta mătuşii Tamara; avocaţii propun ca judecătorii să fie aleşi doar din rândurile lor; moartea îl scapă pe Miloşevici de pedeapsă şi acuză TPI; Slobodan Miloeşvici – prizonierul timpului; Laura Stoica, aplaudată pe ultimul drum.
‘E o nebunie sa te joci cu viitorul si aderarea tarii“ (Cotidianul)
Franco Frattini, vicepreşedintele Comisiei Europene, taxeaza dur Parlamentul pentru voturile contra ordonantei DNA si cererii de perchezitie la Adrian Năstase: ‘Este absolut nebuneste sa te joci cu viitorul tarii, cu aderarea ei“. Comisarul UE considera ca ‘ar fi un dezastru pentru Romania“ daca Monica Macovei n-ar avea sprijin politic si spune ca ‘preşedintele Băsescu a avut perfecta dreptate in a ridica problema coruptiei judecatorilor“. ‘Ar fi un semnal foarte negativ pentru aderare“ daca s-ar schimba procedura de numire a sefului DNA, conchide Frattini. Interviu in exclusivitate pentru ‘Cotidianul“.
Sondaj / Alianţa – 36,7%, PSD – 20,2% (Jurnalul naţional)
Daca duminica ar fi alegeri, 36,7% dintre romani ar vota cu Alianţa PNL-PD, iar preşedintele Băsescu este politicianul cel mai simpatizat, arata un sondaj efectuat de Asociatia pentru Transparenta si Libertate de Expresie.
Conform sondajului ATLE efectuat pe un esantion de 1.219 persoane din 32 de judete si municipiul Bucuresti, in perioada 24 februarie-4 martie 2006, preferatii romanilor la vot dupa Alianţa D.A. (36,7%) sunt PSD cu 20,2% din optiunile romanilor, PRM cu 8,7%, PNG cu 4,7%, UDMR cu 4,4%, PC cu 2,7%, PPCD cu 2,5, PIN cu 1,3% si alt partid cu 1,6%. Inca nu s-au hotarat cu cine sa voteze 17,2% dintre repondenti. Conform aceluiasi sondaj, primii zece cei mai simpatizati oameni politici ai Romaniei sunt: Traian Băsescu, Mircea Geoană, Theodor Stolojan, Gigi Becali, Monica Macovei, Ion Iliescu, Emil Boc, Călin Popescu Tăriceanu, Gheorghe Flutur si Adriean Videanu. Traian Băsescu este simpatizat de 53% dintre repondenti, 23% dintre ei il antipatizeaza si pentru 19% seful statului este indiferent, restul refuzand sa raspunda. 38% dintre cei chestionati il simpatizeaza pe Mircea Geoană, 24% il antipatizeaza, pentru 31% este indiferent, 7% n-au raspuns. In cazul lui Stolojan, 36% dintre cei chestionati il simpatizeaza, 23% il antipatizeaza, la 32% le este indiferent, iar 9% n-au raspuns.
Preşedintele Traian Băsescu: Votul parlamentar împotriva percheziţiei lui Năstase, ‘solidaritate de castă prost înţeleasă’ (Gândul)
Preşedintele Traian Băsescu s-a pronunţat, pentru prima dată, asupra votului negativ dat de către deputaţi la cererea ministrului Justiţiei de aprobare a percheziţionării locuinţelor lui Adrian Năstase. Într-un interviu acordat, vineri, postului de radio Deutsche Welle, şeful statului a spus că votul reprezintă ‘o solidaritate de castă prost înţeleasă’, care s-a răsfrânt negativ asupra imaginii întregului Parlament: ‘În primul rând, votul din Parlament, care a blocat percheziţia în casele fostului prim-ministru, a arătat o solidaritate de castă prost înţeleasă. Pe de altă parte, atât timp cât au existat păreri pro şi contra, este posibil ca parte dintre parlamentari să se fi solidarizat pentru a arăta că nu poţi să faci ce vrei din Parlamentul României. Cert este însă că, pe fond, indiferent care sunt explicaţiile, pentru poporul român a fost un semnal prost, un semnal politic care a adâncit decredibilizarea politicienilor şi a Parlamentului. Din păcate!’.
Tăriceanu se contrazice cu Băsescu (Ziua)
Premierul Călin Popescu Tăriceanu a sustinut ieri, intr-un interviu acordat Rompres, ca la ultima sedinta CSAT a cerut desecretizarea proiectelor de lege privind siguranta nationala. Declaratia premierului este cu atat mai surprinzatoare cu cat luni, saptamana trecuta, la intalnirea cu partidele parlamentare, preşedintele i-a batut obrazul lui ‘Călin’ pe acelasi subiect: ‘Ce, Căline, ai uitat ce am discutat in CSAT?’, a spus Băsescu, referindu-se la faptul ca, prin consens, CSAT a hotarat secretizarea proiectelor de lege privind siguranta nationala. Ulterior sedintei CSAT, liberalii s-au batut cu pumnul in piept cerand desecretizarea respectivelor proiecte de lege. Reactia lui Băsescu a venit la ultima intalnire cu partidele parlamentare, atunci cand preşedintele l-a si amenintat pe Tăriceanu ca va face publica stenograma sedintei CSAT pentru a vedea ce a spus fiecare in legatura cu acest subiect. In replica, Tăriceanu a insistat ieri ca este pentru desecretizarea proiectelor de lege.
Conducerea UDMR nu se duce la Odorhei (Adevărul)
Sâmbătă, la Târgu Mureş, Consiliul Operativ al UDMR a stabilit modul în care liderii Uniunii îşi vor ‘împărţi sarcinile’ cu prilejul zilei de 15 martie, Ziua naţională a Ungariei şi, totodată, a maghiarilor de pretutindeni. Preşedintele Marko Bela, care miercuri va fi prezent la Târgu Secuiesc, localitatea sa natală, a arătat că nimeni din conducerea UDMR nu va participa la mitingul organizat de CNS la Odorheiu Secuiesc, deşi ceea ce se va cere acolo se regăseşte şi în programul UDMR.