Săptămâna Rusaliilor, o sărbătoare a tradițiilor și obiceiurilor populare


Crestinii ortodocsi bacauani au intimpinat una dintre cele mai importante sarbatori religioase ale anului. Duminica, in cea de-a cincizecea zi dupa Sfintele Pasti, s-a serbat Pogorirea Sfintului Duh sau Duminica Rusaliilor.

Din punct de vedere bisericesc, aceasta sarbatoare este considerata ca fiind ziua de nastere a Bisericii crestine. Conform Sfintei Scripturi si invataturii cuprinse in Sfinta Traditie, in aceasta zi, Duhul Sfint, Una din Persoanele Sfintei Treimi, s-a pogorit asupra Sfintilor Apostoli, dindu-le darurile spirituale necesare propovaduirii Evangheliei in toate colturile lumii.

Cunoscut si apreciat datorita bogatiei cuprinse in invataturile si modul de manifestare a invataturilor sale, crestinismul romanesc a primit multe influente populare, datorita carora sarbatoarea Pogoririi Sfintului Duh a primit numeroase accente fara nici o legatura cu esenta crestinismului. Iar bogatia evenimentelor populare legate de aceasta zi este imensa.

Obiceiuri precrestine

Numele popular al Rusaliilor vine din tracicul „Ursolia” „ale Soarelui; insoritele”. In mitologia si folclorul romanesc, Rusaliile sint numite si Dansele, Ielele, Paraidele, Sfintele, Soimanele sau Zinele.

Dar, spre deosebire de Iele si celelalte fapturi fermecate, Rusaliile umbla pe pământ doar in anumite rastimpuri, mai ales in Saptamina Rusaliilor.

De ziua acestor zâne, oamenii poarta pelin la brâu sau în sân, spre a fi feriti de mânia lor. Pe cei ce le surprind prin padure sau pe cimp, Rusaliile ii pedepsesc cu boala zisa amorțeală, dambla, luat de vânt sau ologeală.

In Duminica Rusaliilor nu e bine sa te urci in arbori sau in locuri inalte si nici sa calatoresti departe de casa. La poarta si in casa se pun flori, frunze de tei sau de nuc. In ziua aceasta sa nu se certe nimeni, caci e luat de Iele sau de Rusalii.

E bine sa ai la tine trei fire de usturoi, in sin sau la briu. Femeile duc la biserica frunze de nuc si de tei. De la Duminica Rusaliilor, timp de noua saptamini, nu se mai culeg ierburi de leac.

In Saptamina Rusaliilor, ce incepe in Duminica Rusaliilor, nu se munceste deloc, caci atunci ele zboara prin vazduh, cântă si joaca pe la răspântii, prin poieni, pe la fântâni, pe la cruci si biserici părăsite, iar pe cine lucrează il schilodesc, scoțându-i ochii, asurzindu-l sau înnebunindu-l.Articol din sectiunea: Cultura
Etichete: ,

Adauga comentariul tau


Va rugam sa comentati doar subiectul articolului. Responsabilitatea juridica pentru comentariu revine in
exclusivitate autorului, acesta isi va asuma eventualele daune in cazul unor actiuni legale.

Despre autor

  Stiri din Bacau: Săptămâna Rusaliilor, o sărbătoare a tradițiilor și obiceiurilor populare