„Sfinții Împărați Constantin și Elena”: biserica boierească a Bacăului își serbează hramul pe 21 mai

„La 1842 boierul Enache Crupenski facu biserica Sfintii Imparati. El dadea bani si boiernasul Antohi Birzu, un bun prieten si bun crestin, a priveghiat zidirea de la inceput si pina la sfirsit. Oamenii vazind pe Antohi Birzu in fiecare zi intre lucratori si platind, credeau ca el face biserica, si de aceea chiar si pina azi unii zic „biserica Birzului”. Boierul Crupenski inzestra biserica si cu o mica mosioara de la Bratila”, scria Costache Radu, in anii 1920, in monografia dedicata Bacaului.

Daca despre mosia de la Bratila nu se mai stie nimic, bacauanii stiu ca biserica „Sfintii Imparati Constantin si Elena” este singura ctitorie boiereasca din orasul Bacau.

A fost zidita intre anii premergatori revolutiei pasoptiste, respective intre 1842 -1845. Asa cum a mentionat si Costache Radu, fondatorii acestei biserici sint boierii Enachi Krupenski si Anton Birzu. In urma executarii unor lucrari de pictura in anul 1923, dupa desenele executate de George Sterian, care au servit mai apoi la pictura manastirii Curtea de Arges, biserica „Sfintii Imparati” a devenit cea mai frumoasa biserica din Bacau.

In casele din curtea bisericii a fost multa vreme o scoala, infiintata in 1846, in care se pregateau candidatii pentru primirea in Seminarul Socola. In urma cutremurelor din 1986 si 1990, biserica a fost grav afectata. Ca in cazul altor lacasuri de rugaciuni de importanta, suma alocata de la bugetul de Stat pentru restaurare a fost mica. In 1997, Ministerul Cultelor a alocat 10 milioane de lei pentru restaurari. Preotii de aici au refacut biserica, dar mare parte din bani a venit din donatia credinciosilor.

În ziua de 21 mai, la „biserica Birzului” este sarbatoare mare si hram.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.