Buna-Vestire, sărbătorită de creștinii ortodocși și romano catolici


In plina perioada a Postului Mare, luni, 25 martie, credinciosii ortodocsi si romano-catolici serbeaza una dintre cele mai importante sarbatori inchinate Maicii Domnului, Buna Vestire. In toate bisericile se va oficia slujba Sfintei Liturghii, in amintirea momentului cind Sfintul Arhanghel Gavriil a vestit pe Sfinta Fecioara ca ea va naste pe Mesia, cind S-a si zamislit dumnezeiescul Prunc in pintecele Sfintei Fecioare, prin puterea Sfintului Duh.

Sarbatoarea Bunei-Vestiri sau, popular, Blagovestenia (termen slav corespunzator celui de Bunavestire), a fost asezata cu noua luni inainte de nasterea cu trup a Domnului.

Aceasta sarbatoare este cea mai de timpuriu confirmata in documente, dintre toate sarbatorile inchinate Maicii Domnului.

Inca din secolul IV sau V, s-a zidit la Nazaret o biserica, pe locul unde fusese casa in care Maica Domnului a primit de la inger vestea ca va naste pe dumnezeiescul Prunc.

Data acestei sarbatori a variat la inceput. Unii o sarbatoreau in ajunul Bobotezei (5 ianuarie), iar in unele Biserici din Apus, ca cele din Spania, Galia si Milano, Bunavestire s-a sarbatorit la 18 decembrie, data pastrata pina azi in ritul galican si cel mozarab.

La Roma, sarbatoarea a fost introdusa de papa Leon II, de origine siciliana si de cultura greaca (681-683), la inceput ca o sarbatoare locala si cu denumirea de sarbatoare a asteptarii Nasterii Domnului.

Variatia datei ei a durat in Apus pina in sec. XI, cind ziua de 25 martie s-a generalizat in toata lumea catolica.

In Rasarit insa, data de 25 martie s-a generalizat probabil indata ce Nasterea Domnului a inceput sa fie sarbatorita peste tot la 25 decembrie, adica inca din prima jumatate a secolului V.

Numai la armeni Bunavestire se serbeaza inca in raport cu data veche a sarbatorii Nasterii Domnului (6 ianuarie), pastrata la ei, adica la 7 aprilie.Articol din sectiunea: Cultura
Etichete: , ,

Adauga comentariul tau


Va rugam sa comentati doar subiectul articolului. Responsabilitatea juridica pentru comentariu revine in
exclusivitate autorului, acesta isi va asuma eventualele daune in cazul unor actiuni legale.

Despre autor

  Stiri din Bacau: Buna-Vestire, sărbătorită de creștinii ortodocși și romano catolici