Buna-Vestire, sărbătorită de creștinii ortodocși și romano catolici

In 25 martie credinciosii ortodocsi si romano-catolici serbeaza una dintre cele mai importante sarbatori inchinate Maicii Domnului, Buna Vestire. In toate bisericile se va oficia slujba Sfintei Liturghii, in amintirea momentului cind Sfintul Arhanghel Gavriil a vestit pe Sfinta Fecioara ca ea va naste pe Mesia, cind S-a si zamislit dumnezeiescul Prunc in pintecele Sfintei Fecioare, prin puterea Sfintului Duh.

Sarbatoarea Bunei-Vestiri sau, popular, Blagoveștenia (termen slav corespunzator celui de Bunavestire), a fost asezata cu noua luni inainte de nasterea cu trup a Domnului.

Aceasta sarbatoare este cea mai de timpuriu confirmata in documente, dintre toate sarbatorile inchinate Maicii Domnului.

Inca din secolul IV sau V, s-a zidit la Nazaret o biserica, pe locul unde fusese casa in care Maica Domnului a primit de la inger vestea ca va naste pe dumnezeiescul Prunc.

Data acestei sarbatori a variat la început. Unii o sărbătoreau în ajunul Bobotezei (5 ianuarie), iar în unele Biserici din Apus, ca cele din Spania, Galia și Milano, Bunavestire s-a sărbătorit la 18 decembrie, dată păstrată până azi în ritul galican si cel mozarab.

La Roma, sarbatoarea a fost introdusa de papa Leon II, de origine siciliana si de cultura greaca (681-683), la inceput ca o sarbatoare locala si cu denumirea de sarbatoare a asteptarii Nasterii Domnului.

Variatia datei ei a durat in Apus pina in sec. XI, cind ziua de 25 martie s-a generalizat in toata lumea catolica.

In Rasarit insa, data de 25 martie s-a generalizat probabil indata ce Nasterea Domnului a inceput sa fie sarbatorita peste tot la 25 decembrie, adica inca din prima jumatate a secolului V.

Numai la armeni Bunavestire se serbeaza inca in raport cu data veche a sarbatorii Nasterii Domnului (6 ianuarie), pastrata la ei, adica la 7 aprilie.

One thought on “Buna-Vestire, sărbătorită de creștinii ortodocși și romano catolici

  • marți, 09-04-24 la 10:00
    Permalink

    Este o mare bucurie pentru credinciosii ortodocsi si romano-catolici sa sarbatoreasca Buna Vestire, una dintre cele mai importante sarbatori dedicate Maicii Domnului. Este un moment de mare insemnatate, cand sarbatorim vestea adusa de Sfantul Arhanghel Gavriil privind nasterea Mantuitorului nostru Iisus Hristos si conceptia Sa prin puterea Sfantului Duh in pantecele Preasfintei Fecioare. Aceasta sarbatoare este una dintre cele mai vechi confirmate in documente si, de-a lungul timpului, data la care este sarbatorita a suferit variatii in functie de diferitele traditii si culturi. Cu toate acestea, in prezent, majoritatea credinciosilor sarbatoresc Buna Vestire la data de 25 martie. Este o mare binecuvantare sa ne adunam in biserici si sa participam la Sfanta Liturghie in amintirea acestui eveniment de o mare insemnatate pentru toti crestinii. Speram ca si in aceasta zi sa ne umplem sufletele de pace si binecuvantare si sa ne inaltam rugaciunile catre Preasfanta Fecioara Maria, Mama lui Iisus, care a primit cu credinta vestea adusa de Sfantul Arhanghel. Binecuvantata sa fie aceasta zi si sa ne aduca speranta si lumini in calea noastra spre mantuire. La multi ani si Buna Vestire tuturor!

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.