Invatamant

Noutati din invatamantul bacauan

Scrierea corectă a cuvintelor exprimă nivelul cultural și intelectual al unui om

Scrierea corectă a cuvintelor exprimă nivelul cultural și intelectual al unui om


Prin limba română se poate exprima tot ce se întâmplă spiritual în om. Limba română este bogată și frumoasă, de aceea ar trebui să fie învățată corect de toți românii. Pe site-urile online există foarte multe resurse despre cum este corect să scriem care ajută în verificarea și corectarea ortografiei.

În acest articol vă prezentăm câteva citate din operele scriitorilor români care ilustrează foarte bine scrierea corectă a cuvintelor și în plus ele vă transpun în perioada copilăriei, a cărților de povești.

1.Cuvintele de pe se folosesc cu sensul deasupra și nu trebuie să fie înlocuite prin cuvântul după care are sensul de în urma sau înapoia. Iată un exemplu din romanul Baltagul de M. Sadoveanu: ,,Dintr-o desagă, de pe alt asin, scoteau capul și se uitau la lume trei căței.ˮ Printr-un citat din povestea Punguța cu doi bani de Ion Creangă vă putem exemplifica modul de folosire a cuvântului după: ,,Cocoșul supărat de asta, nu se lăsă, ci se ia după trăsură spunând neîncetat: Cucurigu, boieri mari! Dați punguța cu doi bani!ˮ

2.Cuvintele o dată și odată se pronunță la fel dar nu se scriu asemănător. Vom scrie odată legat când sensul este de odinioară. Cuvintele o dată se scriu dezlegat dacă sensul este de o singură dată. Un exemplu foarte bun apare în Poveștile de Frații Grimm: ,,A fost odată o fetiță zglobie și drăgălașă, pe care o iubea oricine de cum o vedeaˮ. ,,Fram mai salută o dată.ˮ – citat din Fram – ursul polar de Cezar Petrescu.

3.Pentru a arăta pe cineva de genul feminin la singular folosim cuvântul aceea. De asemenea acest cuvânt se utilizează și pentru a arăta ceva îndepărtat dar tot un substantiv de genul feminin la singular. Pentru a arăta pe cineva de genul masculin la plural trebuie folosit cuvântul aceia. Exemplu: ,,Din vremea aceea îmi plac cireșele amare.ˮ ,,Domnul răspunde și nu prea, și începe a se întreba de ce l-or fi iscodind oare orășenii aceia.ˮ – citate din Amintiri de M. Sadoveanu.

4.Întotdeauna cuvintele altă dată se folosesc cu sensul de altă împrejurare, iar cuvântul altădată se scrie astfel atunci când are sensul de odinioară sau cu mult timp înainte. ,,Și altă dată, cei trei vânători cu sulițe, când au încercat să-l înconjoare, au căzut toți sub dinții lui!ˮ – citat din Fram – ursul polar de Cezar Petrescu. ,,Altădată, în cartierul acesta, erau numai case mici și sărăcăcioase.ˮ – citat din Amintiri, povești, povestiri de Ion Creangă.

5.Se folosește cuvântul altfel cu sensul de în alt chip sau diferit, și se scrie alt fel în două cuvinte când înseamnă nu în același fel sau un alt tip, un alt mod. ,,Fluierul îl purta Budulea totdeauna în șerpar; altfel nu l-am văzut…ˮ – citat din Budulea Taichii de I. Slavici. ,,Și nu cumva să faci de alt fel, că te-ai dus de pe fața pământului.ˮ ,,Unii spuneau într-un fel, alții în alt fel și multe se ziceau pe seama fetei împăratului Roș.ˮ – citate din Amintiri, povești, povestiri de I. Creangă.

Colegiul de Artă din Bacău a adus

Colegiul de Artă din Bacău a adus „Artă pentru toți” la școala din satul Gura Văii, com. Racova


O poveste cu și despre arta împărtășită tuturor, chiar și celor care nu au posibilitatea de a asculta (live) un recital al unui cvartet de coarde, chiar ș pentru cei care nu au un profesor calificat de arte plastice. Adică, o poveste dedicată copiilor din mediul rural. (Continuare…)

CONFERINŢELE CASEI CORPULUI DIDACTIC: „România în spaţiul eLearning”

Miercuri, 22 martie, Casa Corpului Didactic „Grigore Tabacaru” Bacău, în parteneriat cu Siveco România, organizează conferinţa „România în spaţiul eLearning”. Activitatea va debuta la ora 12.00, în Aula Universităţii „Vasile Alecsandri” Bacău. (Continuare…)

Ziua Anglofoniei la Facultatea de Litere

Ziua Anglofoniei la Facultatea de Litere


Joi, 16 martie 2017, Facultatea de Litere a Universității „Vasile Alecsandri” din Bacău, prin Departamentul de Limbi şi literaturi străine a organizat, ca în fiecare an, o serie de activități dedicate culturii anglofone și limbii engleze, reunite sub titlul Celebrating Anglophone Cultures.
(Continuare…)

SĂ ȘTII MAI MULTE, SA FII MAI BUN, CUNOSCÂND ȘI PROTEJÂND PATRIMONIUL CULTURAL NAȚIONAL!

SĂ ȘTII MAI MULTE, SA FII MAI BUN, CUNOSCÂND ȘI PROTEJÂND PATRIMONIUL CULTURAL NAȚIONAL!

Inspectoratul Județean de Poliție Bacău și Fundația Collegium XXI au desfășurat activități în parteneriat, în cadrul proiectului “CUNOAȘTE ȘI PROTEJEAZĂ PATRIMONIUL CULTURAL NAȚIONAL!”. (Continuare…)

Bacalaureat 2017: Universitatea Vasile Alecsandri din Bacău organizează cursuri gratuite de pregătire

Universitatea „Vasile Alecsandri” din Bacău organizează, pentru al cincilea an consecutiv, cursuri de pregătire gratuite pentru Bacalaureat 2017 destinate elevii claselor a XII-a. (Continuare…)

  Stiri din Invatamant Camera live Bacau. Nunti Bacau