Trei suspecţi de infracţiuni informatice au fost prinşi de oamenii legii

Trei tineri sunt suspectaţi de poliţiştii specializaţi în combaterea criminalităţii organizate şi procurorii D.I.I.C.O.T. că au desfăşurat atacuri informatice asupra unor servere aparţinând unor furnizori de servicii internet din Singapore şi Germania.

De asemenea, sunt suspectaţi că au obţinut date de pe cardurile bancare ale unor cetăţeni străini, pe care le utilizau, ulterior, pentru efectuarea de operaţiuni financiare în mod fraudulos.

Poliţiştii din cadrul B.C.C.O. Bacău, S.C.C.O. Mehedinţi, Hunedoara şi Buzău, cu sprijinul Direcţiei de Combatere a Criminalităţii Organizate – Serviciul de Combatere a Criminalităţii Informatice, sub coordonarea D.I.I.C.O.T.- Serviciul Teritorial Bacău, au efectuat cinci percheziţii domiciliare, în oraşele Drobeta Turnu Severin, Lupeni, Petroşani şi Buzău, la mai multe persoane suspectate de fraude informatice.

În perioada 2010-2012, un tânăr de 22 de ani, din Turnu Severin, a desfăşurat atacuri informatice asupra unor servere aparţinând unor furnizori de servicii internet din Singapore şi Germania.

În cursul lunii iunie 2012, suspectul a încercat să compromită un server din municipiul Piatra Neamţ, aparţinând unui furnizor de servicii internet, instalând pe acesta aplicaţii software maliţioase, cu intenţia de a utiliza serverul pentru a desfăşura alte atacuri informatice.  Măsurile de securitate implementate de furnizorul de internet în cauză au permis detectarea suspectului, stopând activitatea infracţională pe acel server, a declarat Narcisa Butnaru, purtător de cuvânt al IPJ Bacău.

De asemenea, din cercetări s-a stabilit faptul că persoanele cercetate în cauză, trei tineri, au desfăşurat activităţi infracţionale, în urma cărora au obţinut date de pe cardurile bancare ale unor cetăţeni străini, pe care le utilizau, ulterior, pentru efectuarea de operaţiuni financiare în mod fraudulos.

În urma percheziţiilor efectuate, poliţiştii specializaţi în combaterea criminalităţii organizate au identificat şi ridicat în vederea cercetărilor sisteme informatice, înscrisuri, precum şi alte medii de stocare a datelor informatice, utilizate în desfăşurarea activităţii informatice, a mai precizat reprezentantul Poliţiei.

Cele trei persoane au fost conduse la sediul D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial Bacău, fiind cercetate pentru săvârşirea infracţiunilor prevăzute de Legea 39/2003 privind prevenirea şi combaterea criminalităţii organizate, Legea 365/2002 privind comerţul electronic şi Legea 161/2003 – Titlul III – Prevenirea şi combaterea criminalităţii informatice.

În urma probatoriului administrat, unul dintre suspecţi a fost reţinut pentru 24 de ore, urmând a fi prezentat Judecătoriei Bacău cu propunerea de arestare preventivă. Totodată, faţă de ceilalţi doi suspecţi s-a luat măsura obligării de a nu părăsi ţara, pentru o perioadă de 30 de zile.

 

Bacau Online

Cele mai noi informatii din Bacau le gasiti pe Bacaul.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.