Sâmbătă spre duminică trecem la ora de vară

Ora de vară intră în vigoare în România în noaptea de sâmbăta spre duminică (29 spre 30 martie), când ceasurile trebuie date înainte cu o oră (ora 03:00 devine ora 04:00).

CFR Călători a anunţat că trenurile vor respecta programul de iarnă şi vor pleca din staţii în conformitate cu acesta până duminică, la ora 3:00 dimineaţa, care va deveni ora 4:00. Trenurile care ar fi trebuit să plece din staţii între ora 3:00 şi 4:00 vor porni cu întârziere, tot după ora 4:00.

Ideea trecerii la ora de vara îi aparţine lui Benjamin Franklin, ce a studiat diferenţele dintre zilele şi nopţile de iarnă şi cele de vară. În anul 1784, omul de ştiinţă a publicat o lucrare denumită “Un proiect economic”, prin care îndemna populaţia sa se trezească mai devreme, pentru a se folosi de lumina soarelui şi a economisi astfel uleiul utilizat la lămpile de iluminat public.

Conform Ora-exactă.eu, sistemul de trecere la ora de vară a fost introdusă în România pentru prima data în perioada 1932 – 1942, între prima duminică din aprilie şi prima duminică din octombrie. Din 1943, trecerea la ora de vară a fost suspendată şi a fost ulterior reintrodusă în România începând cu anul 1979.

Ora de iarnă revine în România pe 26 octombrie, când ceasurile se vor da înapoi cu o oră.

Bacau Online

Cele mai noi informatii din Bacau le gasiti pe Bacaul.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.