Totul despre osciloscoape

Osciloscopul este un instrument de măsurat pe care îl utilizează, de regulă, profesioniștii în domeniul electricii și electronicii, fiind necesar pentru măsurarea tensiunii și pentru vizualizarea semnalelor electrice.

Deși este un instrument relativ nou cu ajutorul căruia se fac măsurători de acest fel, osciloscopul a fost îmbunătățit de-a lungul timpului beneficiind astăzi de funcții multiple care ajută la realizarea unor măsurători cât mai precise. 

Ce este un osciloscop și la ce folosește acesta?

Osciloscopul este un instrument cu ajutorul căruia este posibilă vizualizarea și evaluarea unui semnal electric. Pentru a face posibil acest lucru, sunt utilizați senzori, aceștia ducând la obținerea unei oscilograme cu ajutorul căreia sunt transmise modificări de tensiune în timp real. Există și modele de osciloscoape care, pe lângă funcția de bază, oferă și funcții suplimentare, dintre acestea putând fi amintite scala de timp sau capacitatea de înregistrare. 

Cu ajutorul unui osciloscop este posibilă vizualizarea și evaluarea intensității unui semnal electric la intrare sau ieșire, această funcție fiind utilă pentru identificarea curentului continuu sau a celui alternativ. În același timp, cu ajutorul acestui instrument poți verifica regularitatea pe care o are o anumită tensiune pe perioade mai mici sau mai mari de timp. 

Tipuri de osciloscop existente pe piață

Dintre tipurile de osciloscoape existente pe piață poți alege un osciloscop analog sau unul digital. Deși utilizarea lor este una similară, cel analog are o capacitate limitată, observând tensiunile doar pe o anumită perioadă de timp, în timp ce osciloscopul digital are capacitatea de a digitaliza toate datele primite, pentru o analiză ulterioară. 

De ce trebuie să ții cont dacă vrei să achiziționezi un osciloscop?

Achiziția unui osciloscop trebuie să se facă ținând seama de preferințele sau nevoile personale în ceea ce privește cele două variante posibile: osciloscopul analog sau cel digital. După stabilirea acestui aspect, este important modul în care sursa de alimentare poate fi adaptată la laborator, înainte de instalarea acestuia. De asemenea, poți ține seama și de modul în care acesta vine echipat: cu diverse accesorii sau echipamente necesare, de la sonde de curent la sonde diferențiale, modul de declanșare sau încărcător de baterii și altele asemenea. 

Astfel, prin modul de funcționare și prin utilitatea pe care o oferă, osciloscopul poate fi considerat un instrument inovator, cu ajutorul căruia evaluarea semnalelor electrice a devenit extrem de rapidă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.