Românii și ucrainenii au serbat împreună Ziua Independenței Ucrainei

La inițiativa Asociației SOS Satul Copiilor Hemeiuș au fost derulate o serie de activități dedicate Zilei Independenței Ucrainei, din data de 24 august.

Astfel, într-o primă etapă copiii ucraineni din Bacău au vizitat localitatea Gura Humorului, locul de naștere al scriitoarei ucrainene Olga Kobyleanska, reprezentantă a curentului literar modernist.

În prezent, două romane ale Olhăi Kobîleanska și anume: „Zemlea” și „U nediliu rano zillia kopala” figurează în materia pentru examenul de bacalaureat pentru disciplina Limba ucraineană, conform programei elaborate de către Ministerul Educației și Cercetării din România.

”Am avut bucuria de a împărtăși cu acești oameni minunați Ziua Independenței Ucrainei, aducând în prezent tradiții din trecut: împletind cununițe de flori si pictând cu copiii imagini sugestive pentru tema păcii. Astfel, aici la școala noastră de vară, am fost încă o dată pentru copiii ucraineni, pentru părinții lor, o comunitate primitoare precum o familie, asa după cum este și misiunea noastra: O familie iubitoare pentru fiecare copil”, a declarat Rodica Marinoiu, director al SOS Satul Copiilor, sucursala Bacău.

Pe 24 august la sediul Asociației au fost prezenți părinți și copii, români și ucraineni, care au pictat împreună tablouri cu tema păcii și au împletit vinok (cununi tradiționale de flori).

”De obicei noi împletim vinok la sărbători. Iar Ziua Independeței Ucrainei este cea mai importatntă sărbătoare pentru noi. Prin aceasta ne arătăm respectul pentru tradițiile noastre și frumoasa noastră țară. Suntem recunoscători pentru prietenia dintre popoarele român și ucrainean”, a declarat Iulia Tretiak, refugiată din Ucraina.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.