Revista presei din 9 februarie
Principalele subiecte din ediţia de joi, 9 februarie, a cotidianelor centrale se referă la Dana Năstase, învinuită pentru complicitate la luare de mită; Adrian Năstase şi Ioan Talpeş, bănuiţi de fapte de corupţie în dosarul ‘Aurul Dacilor’; preşedintele Traian Băsescu face precizări în legătură cu interviul acordat cotidianului ‘Washington Post’; Dinu Patriciu atacă sistemul Băsescu; următorul pe lista DNA: Miron Mitrea; Mircea Geoană s-a vanghelizat: ‘Le-am spus golanilor atârnaţi pe balustradă să-şi ia catrafusele’; ministrul Teodor Atanasiu: ‘Informaţiile nu reprezintă un pericol’; ordonanţele ministrului Eugen Nicolăescu – declarate neconstituţionale; revoluţionarul Dan Iosif a plimbat sute de mii de euro între el şi Marian Iancu; C.V. Tudor pierde oameni şi se supără pe toată lumea; premierul Tăriceanu anunţă derularea proiectelor privind autostrăzile; BNR descurajează consumul; ambasadorul român la Teheran, chemat să dea explicaţie pentru caricaturi; Nadia Comăneci va avea un băiat; FRF visează la finala UEFA-2009 în România.
Dana Năstase, învinuită pentru complicitate la luare de mită (Gândul)
Una dintre cele cinci persoane învinuite de procurorii Departamentului Naţional Anticorupţie în dosarul Zambaccian, ar fi şi Dana Năstase, soţia fostului prim-ministru Adrian Năstase. Potrivit unor surse judiciare, moştenitoarea averii mătuşii Tamara ar fi acuzată de complicitate la luare de mită. Contactat telefonic de ziarul ‘Gândul’, purtătorul de cuvânt al DNA, Livia Săplăcan, ne-a declarat că poziţia oficială a procurorilor anticorupţie este cea care a fost transmisă, marţi, printr-un comunicat de presă. Mai mult decât atât, Săplăcan nu a confirmat faptul că Dana Năstase este urmărită penal, dar nici nu a infirmat acest lucru. Pe de altă parte, cu toate că infracţiunea de luare de mită este greu de probat, procurorii DNA nu au dorit să dea explicaţii privind acuzele aduse lui Adrian Năstase şi soţiei lui.
Cine e denunţătorul?
Adrian şi Dana Năstase sunt acuzaţi de DNA pentru fapte prevăzute la Legea 78 / 2000, pentru prevenirea şi sancţionarea faptelor de corupţie. Potrivit articolului 254 Cod Penal, constituie luare de mită ‘fapta funcţionarului care direct sau indirect pretinde ori primeşte bani sau alte foloase care nu i se cuvin, ori acceptă promisiunea unor astfel de foloase sau nu o respinge, în scopul de a îndeplini, a nu îndeplini ori a întârzia îndeplinirea unui act privitor la îndatoririle sale de serviciu sau în scopul de a face un act contrar acestor îndatoriri’. În cazul de faţă, există două posibilităţi: ori învinuiţii sunt prinşi în urma unui flagrant, ori aceştia sunt puşi sub urmărire penală în urma unui denunţ. Practic, singurii care puteau să-l denunţe pe Adrian Năstase sunt fostul deputat Gabriel Bivolaru, fost proprietar al terenului, sau fostul secretar de stat Sergiu Sechelariu, cel care a ridicat construcţia pe terenul Zambaccian.
Năstase şi Talpeş bănuiţi de fapte de corupţie în dosarul ‘Aurul Dacilor’ (Ziua)
Alaturi de cei doi mai sunt cercetaţi Sergiu Nicolaescu şi Dan Iosif
Asa cum ZIUA a anuntat în premiera, inca de ieri, parlamentarii Adrian Năstase, Ioan Talpeş, Dan Iosif şi fostul senator Sergiu Nicolaescu sunt cercetati intr-un dosar în care se intocmesc acte premergatoare, aflat pe rolul Departamentului Naţional Anticoruptie. Cei patru sunt banuiti ca în schimbul primirii unor obiecte de patrimoniu în valoare de 1,5 milioane de euro au favorizat mai multe persoane. Deocamdata, conform procedurii, nici una dintre persoanele aflate în colimatorul anchetatorilor DNA nu are calitate de invinuit. în cursul zilei de ieri au mai fost audiate alte doua persoane conexate în acest dosar care este o disjungere a celebrului dosar ‘Aurul Dacilor’, aflat pe rolul Tribunalului Hunedoara.
În scandalul zborurilor CIA / Băsescu a preluat telecomanda (Adevărul)
Preşedintele Traian Băsescu a sunat, ieri, la Realitatea, a intrat în direct şi şi-a exprimat nemulţumirea faţă de modul în care a fost citat de cotidianul ‘Washington Post’. Preşedintele a dat telefon imediat după ce şeful Departamentului Externe al cotidianului Adevărul, Cosmin Popa, a spus că Băsescu se substituie instituţiilor care ar trebui să dea informaţii opiniei publice legate de securitatea naţională.
Şeful statului a spus că el, personal, nu a dat niciodată autorizaţii de zbor pentru avioanele CIA sau ale altor agenţii americane. ‘Vă permiteţi să citaţi ziaristul american, şi nu pe preşedintele României. Afirmaţia mea a fost că pe Aeroportul Kogălniceanu au aterizat avioane ale statului american. Preşedintele nu dă drept de survol’, a spus Băsescu, vizibil iritat. Întrebat însă dacă a permis ‘acele zboruri care au trecut pe aici’, Băsescu nu a negat. ‘Nu am respins niciodată această realitate, dar respingem orice afirmaţie potrivit căreia, în cadrul acestei cooperări, România nu respectă drepturile omului’.