Proiectul HOMO LUDENS, locul II pe ţară la Forumului Inovatorilor în Educaţie, ediţie III-a, oct. 2009

Într-o lume marcată de contradicţiile inerente unei evoluţii cu un ritm fără precedent, nevoia de educaţie explică apariţia unei mişcări generale de la izolare la parteneriat. Biblioteca Judeţeană „C. Sturdza” Bacău, împreună cu şcolile din comunitatea băcăuană, cu acele cadre didactice care  au deschidere şi disponibilitate pentru a-şi îmbunătăţi registrul practicilor educaţionale, iniţiază proiecte şi parteneriate inovatoare.  Aceste proiecte, oferă posibilitatea utilizării diverselor abordări didactice necesare ridicării standardelor calităţii procesului educaţional şi realizează o extensie a acţiunii educative cu accente pe educaţia nonformală, care să se desfăşoare în bibliotecă.

CONVINGE-MA SA CITESC!

Suntem fericiţi că un astfel de proiect, intitulat HOMO LUDENS, a fost selecţionat pentru a participa la cea de-a treia ediţie a Forumului Inovatorilor în Educaţie, cu tema “Comunitate, colaborare si tehnologie inovativă în şcoli”, desfăşurat la Timişoara în perioada 17-18 octombrie. Dintre cele 40 de proiecte expuse în cadrul expoziţiei-concurs desfăşurate în timpul Forumului şi selectate pentru felul cum au valorificat în mod inovativ resursele oferite de noile tehnologii în metodele de predare la clasa, dar şi în colaborare cu biblioteca,  proiectul HOMO LUDENS,  a fost apreciat cu locul  doi pe ţară la categoria licee.

Iniţiatorul  acestui proiect este prof. Laura-Irina Gavriliu de la CN ,,Gheorghe Vrânceanu” Bacău care şi-a format o echipă din care mai fac parte prof. Ionela Andrei de la CE ,,Ion Ghica” Bacău, prof. Mihaela Chiribău, CN,,Ferdinand I”, prof. Cătălina Mihaela Tărcăoanu, CN,,Calistrat Hogaş”, Piatra Neamţ, prof. Larisa Târzianu, Liceul Teoretic,,Miron Costin” Iaşi şi pentru activităţile desafăşurate la Biblioteca Judeţenă „C. Sturdza”,  Ana Chiscop.

CONVINGE-MA SA CITESC ! Punctajul final acordat parteneriatului acestui proiect de organizatorii manifestării  [ Fundatia EOS – Educating for an Open Society România în parteneriat cu Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Inovării şi Microsoft România]  care i-au adus un loc atât de onorant, s-a datorat şi colaborării  cu alţi factori educativi din cadrul comunităţii, dar mai ales a unui  nucleu de profesoare care au idei şi care ştiu şi cum să le pună în aplicare.

Ideea şi observaţia de la care s-a plecat că „…tinerii acuză lipsa de atractivitate  «a expunerii» elementului cultural, afirmând necesitatea reformării acestui domeniu. Perspectiva pe care o propun are  drept obiectiv dezvoltarea gândirii critice prin transpunerea elevilor în situaţii creative, inventive…” [ prof. Laura-Irina Gavriliu ] a fost una corectă, iar scopul proiectului, de a stimula spiritul creativ al elevilor participanţi, din trei judeţe, a fost atins.

Felicitări celor care „reinventează educaţia” în România aşa cum s-a concluzionat la Forumul Inovatorilor în Educaţie, ediţia a III-a.

Ana Chiscop,

Biblioteca Judeţeană „C. Sturdza” Bacău

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.