Primarul Bacăului, trimis în judecată de DNA

DNA a dat publicității, printr-un comunicat de presa, trimiterea în judecată a lui Romeo Stavarache, primarul municipiului fiind acuzat ca ar fi primit mita de la patru oameni de afaceri pentru acordarea unor contracte in perioada 2008 – 2011. De asemenea, Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Bacău au pus sechestru pe un teren si patru imobile detinute de Stavarache.

Update: procurorii DNA au dat publicității stenogramele unor convorbiri care arată că toate negocierile dintre edilul Bacăului și omul de afaceri Cășuneanu s-au purtat prin intermediul lui Constantin Apostol, directorul Agentiei de Dezvoltare Regionala Nord-Est cu sediul in Piatra Neamt. Pentru a-l îndupleca pe Stavarache să-i emită certificatul necesar, Costel Cășuneanu ar fi virat 100.000 de lei într-un cont al Asociației Județene de Handbal Bacău, așa ar fi fost înțelegerea.

Procurorii DNA au dispus trimiterea în judecată, în stare de arest preventiv, a inculpaților:

1. STAVARACHE ROMEO, primarul municipiului Bacău, la data faptelor, în sarcina căruia s-au reținut în concurs 5 infracțiuni de luare de mită;
2. GOIAN LIVIU, în sarcina căruia s-au reținut în concurs 3 infracțiuni de complicitate la luare de mită;
3. CENUȘĂ LIVIU VASILE, în sarcina căruia s-au reținut în concurs 2 infracțiuni de complicitate la luare de mită;

și în stare de libertate a inculpaților:

4. APOSTOL CONSTANTIN, în sarcina căruia s-au reținut în concurs 2 infracțiuni de complicitate la luare de mită;
5. CĂȘUNEANU COSTEL, în sarcina căruia s-au reținut infracțiunea de dare de mită.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

în perioada 2008 – 2011, inculpatul Stavarache Romeo, direct sau prin intermediul celorlalți 2 inculpați, a pretins și primit, de la 4 oameni de afaceri, mai multe sume de bani după cum urmează:
La începutul anului 2008 a pretins de la administratorul unor societăți comerciale să îi fie remis un procent de 50% din valoarea decontată de Primăria Bacău, aferentă fiecărui stâlp de iluminat public la care firma administrată de acesta efectua lucrări în baza contractului încheiat cu această instituție, valoare ce era de 38 de euro/stâlp. În baza acestei solicitări, în perioada martie 2008 – octombrie 2011, inculpatul Stavarache Romeo a primit, suma totală de 810.670 lei.
În luna ianuarie 2009, inculpatul Stavarache Romeo a pretins de la un alt om de afaceri suma de 150.000 de lei, pentru ca societății comerciale administrate de acesta să îi fie atribuit un contract privind executarea de lucrări tehnico-edilitare. Banii au fost primiți în două tranșe, prin intermediul unei asociații sportive.
În luna aprilie 2009, inculpatul Stavarache Romeo a pretins de la același om de afaceri, un procent de 10% din valoarea unui contract de antrepriză generală, încheiat între această societate și Agenția Națională pentru Locuințe București, având ca obiect construcția unui bloc cu 45 de locuințe în Bacău, lucrare în valoare de 2.688.769,90 euro, inclusiv TVA. În baza acestei solicitări, în perioada aprilie 2008 – septembrie 2011, Stavarache Romeo a primit de la omul de afaceri, suma totală de 1.259.789,03 lei.
În luna martie 2010, inculpatul Stavarache Romeo i-a solicitat, administratorului unei societăți comerciale să încheie contracte de publicitate cu o anumită firmă, pentru ca primăria să își execute în mod corespunzător obligațiile ce decurgeau din contractul de gestiune al serviciului public de salubrizare a municipiului Bacău încheiat cu această societate. În baza acestei solicitări, au fost încheiate două contracte în lunile martie 2010 și aprilie 2011, în baza cărora omul de afaceri a plătit sumele de 40.000 lei, respectiv 30.000 lei.
În perioada martie – aprilie 2009, împreună cu inculpatul Apostol Constantin, i-a solicitat inculpatului Cășuneanu Costel suma de 100.000 lei cu titlu de sponsorizare a unei asociații sportive, în schimbul eliberării unui certificat de urbanism, bani care au fost primiți în data de 24.04.2009.
Toate sumele de bani au fost primite de către inculpatul STAVARACHE ROMEO prin intermediul mai multor societăți comerciale și asociații sportive, administrate de inculpații GOIAN LIVIU, CENUȘĂ LIVIU VASILE și APOSTOL CONSTANTIN.
În cauză, s-a dispus instituirea măsurii asiguratorii a sechestrului pe următoarele bunuri imobile situate în municipiul Bacău, aflate în proprietatea inculpatului Stavarache Romeo:
– un teren compus din trei loturi,
– patru corpuri de clădire, până la concurența sumei de 2.390.459 lei.
În cauză procurorii au beneficiat de sprijinul de specialitate al Serviciului Român de Informații și al Direcției Generale Anticorupție Bacău din cadrul M.A.I.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Curtea de Apel Bacău cu propunere de a se menține măsurile preventive și asigurătorii dispuse în cauză.

Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

2 comentarii la „Primarul Bacăului, trimis în judecată de DNA

 • sâmbătă, 26-07-14 la 11:49
  Permalink

  CINE VINE LA PRIMARIE , NU VINE CU GANDURI CURATE , NUMAI PE FURAT SANT BUNI , A INCEPUT PE STR. MILCOV SA O ASFALTEZE , DUPA CE A JUPIT ASFALTU DE 3 LUNI , NU MAI VEZI UN MUNCITOR PE ACOLO , PRIMARIA II MANA IN MANA CU AUTO – SERVICE , MULTI AU MASINILE STRICATE , PODU LA MARGINENI NICI ACUMA NU LA TERMINAT , DORESC SA STIU CAND TERMINA PRIMARIA CE A INCEPUT , CRED CA IN 5 ANI TERMINA , TAMPENILE ASTEA .

  Răspunde
 • duminică, 27-07-14 la 21:43
  Permalink

  Am fost intr-o duminica la insula.Dezastru!…..Si ne promisese Stavarache asta o oaza de liniste,cu vaporase,cu nisip,cu de toate,pentru cei care nu nu permitem sa plecam in concediu,la mare….A motivat ca nu au fost seriosi cei care castigasera licitatia….Eu cred ca nu a fost multumit el cu comisioanele….

  Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.