Presiune redusă la apă în Bacău pentru realizarea unor lucrări la rețea

Compania Regională de Apa Bacău a demarat, atât pe parcursul anului 2019, cât și pe parcursul anului 2020 o serie de investiții complementare, că părti componente a strategiei pentru asigurarea rezervei de apa a Municipiului Bacău în caz de avarie pe conductă de aducțiune Valea Uzului – Stația de Tratare Barați.

Astfel, pe lângă lucrările efectuate la această data, respectiv realizarea unei conducte de legătură între rezervoarele Gheraiesti și Stația de Tratare Barați, CRAB:

-a întocmit documentația tehnică aferentă lucrărilor de înlocuire a distribuitoarelor de aspirație și refulare din Stația de Pompare Gheraiesti, vechi de peste 50 de ani, la această data investiția aflându-se în etapă de execuție, cu termen de finalizare în 65 zile;

-va încheia în curând etapă de proiectare a Stației de Demanganizare Gheraiesti, estimând începerea lucrărilor cel târziu în luna iulie;

-a realizat proiectarea aferentă lucrărilor de reabilitare a unui număr de 53 km rețea distribuție, cu scopul eliminării pierderilor din rețea și inclusiv a disconfortului creat consumatorilor;

-a finalizat proiectarea aferentă lucrărilor de înlocuire ansamblu hidraulic existent în cameră vanelor de la rezervoarele Barați, semnând ordinul de începere în data de 18 mai 2020, cu termen de execuție 60 zile. Subliniem totodată faptul că ceste lucrări au fost planificate pentru luna martie, dar din cauza evenimentelor din ultima perioadă și având în vedere faptul că Stația de Tratare Barați este unul dintre punctele vitale pentru activitatea operatorului, impunându-se luarea unor măsuri de maximă siguranță, am fost nevoiți să le amânăm.

Ultimele investiții menționate, respectiv lucrările de înlocuire ansamblu hidraulic existent în cameră vanelor de la rezervoarele Barați, vizează cele două rezervoare de 5.000 mc din incintă Stației de Tratare Barați. Aceste rezervoare sunt alimentate cu apa din Frontul de Captare Mărgineni I și, alături de rezervorul de 10.000 mc alimentat din conductă de aducțiune Valea Uzului-Barați, asigură cea mai mare parte a necesarului de apa pentru populația Municipiului Bacău.

Rezervoarele de 5.000 mc, cu o vechime de 60 ani, alimentează cu apa potabilă preponderent zonă de nord și centru a Municipiului Bacău și comuna Mărgineni.

Lucrările ce fac obiectul acestui contract, în valoare toatala de cca. 570.000 lei, urmează a fi realizate de către S.C. Conextrust S.A. și constau în:
• înlocuirea ansamblului hidraulic (vane, teu);
• înlocuirea conductelor existențe în cameră vanelor, aflate într-o stare avansată de uzură.

Investiția pentru rezervă de apa se va conecta la conductele existențe în camera vanelor de la rezervoarele Barați.

Pentru realizarea primei etape a lucrărilor, respectiv înlocuire teu și vane, este necesară sistarea apei potabile pe conductă care alimentează rezervoarele, respectiv conductă de transport de la Stația Mărgineni către rezervoarele Barați, în perioadă 09.06.2020, ora 02.00 – 10.06.2020, ora 02.00.

În această perioadă alimentarea cu apa a municipiului Bacău și a comunei Mărgineni, va fi asigurată restricționat din sursa Valea Uzului și stocurile realizate anterior, după următorul program:

-în data de 9.06.2020 în intervalul orar 06.00-09.00 și 17.00 – 20.00;

-în data de 10.06.2020 în intervalul orar 06.00-09.00, începând cu ora 16.00 program normal.

Având în vedere că rețeaua de distribuție apa de pe str. Calea Moinesti (între S.C. CONAGRA S.A. și comună Mărgineni) este racordată la conductă de transport Mărgineni I-Barați, în perioadă de timp anterior menționată, consumatorii aferenți vor fi alimentați cu apa potabilă la o presiune redusă, în următorul interval orar:

-în data de 9.06.2020 în intervalul orar 06.00-09.00 și 17.00-20.00;
-în data de 10.06.2020. începând cu orele 02.00-program normal.

Nu vor fi afectați de această intervenție consumatorii din zonă ANL – Gheraiesti și Cartier Șerbănești, care sunt alimentați direct din frontul de captare Gheraiesti.

Pentru a limită disconfortul creat, recomandăm utilizatorilor să-și asigure, anterior datei menționate, rezerve de apa.

De asemenea, pentru gestionarea rațională a consumului de apa, rugăm consumatorii din municipiul Bacău și comună Mărgineni să folosească apa numai pentru nevoile igienico-sanitare.

Este posibil că la reluarea programului de furnizare a apei, în anumite zone ale Municipiului să apăra și fenomenul de turbiditate (apa murdară).

Pe parcursul execuției investițiilor prezentate anterior, investiții pe care operatorul le derulează și în perioadă de timp imediat următoare, există probabilitatea că pe durate limitate, să fie necesare anumite restricții în alimentarea cu apa.

Finalizarea acestor lucrari impreuna cu Statia de Demanganizare si investitia Primariei Municipiului Bacau, vor da insa posibilitatea, pe de o parte, de a utiliza la maxim capacitatile suplimentare fata de aductiunea de la Valea Uzului si pe de alta parte, va asigura rezerva de apa a municipiului Bacău în caz de avarie pe conducta de aducțiune.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.