Premieră în România: 8 parlamentari „pianişti” sancţionaţi pentru vot multiplu

Camera Deputaţilor a aplicat ieri decizia Biroului Permanent (adoptată în şedinţa din 28 februarie a.c.), prin care 8 deputaţi (Gheorghe Ana – PSD, Vasile Berci – PNL, Marius Dugulescu – PDL, Ion Dumitru – PSD, Dănuţ Liga – PDL, Ciprian-Florin Luca – PSD, Valentin Rusu – PDL, Ioan Stan – PSD) care au votat, în diferite şedinţe de plen din 2011, atât cu cartelele proprii cât şi cu cele ale unor colegi – deputaţi, au fost sancţionaţi cu interzicerea participării la o zi de şedinţă de plen, respectiv cu neplata indemnizaţiei/diurnelor aferente acesteia.

Această decizie a fost adoptată în urma filmărilor corespondenţilor la Parlament ai Hotnews şi Gândul, în baza cărora Institutul pentru Politici Publice (IPP) a înaintat Biroului Permanent al Camerei Deputaţilor sesizarea nr. 2571/18 noiembrie 2011. Ulterior IPP a urmărit subiectul în relaţie cu toate etapele procedurale şi a insistat pentru ca cei 8 parlamentari să fie sancţionaţi. Decizia sancţionării acestor deputaţi, venită după un lung şir de proceduri, creează un precedent deosebit de important cu impact asupra comportamentului parlamentarilor la votul din plen.

Totuşi, cum IPP consideră sancţiunea disproporţionat de slabă în raport cu gravitatea faptelor acestor parlamentari, Institutul a elaborat un proiect de lege cu următorul conţinut:

Articol unic, Alin. (1) Fapta unui parlamentar de a vota fără a avea drept de vot ori de a vota de două sau mai multe ori asupra aceleaşi propuneri/aceluiaşi proiect de lege în plenul uneia dintre Camere, în şedinţele de plen reunit sau în şedinţele de comisie permanentă, specială şi/sau anchetă constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 5 ani.
Alin. (2) Tentativa se pedepseşte.

Această propunere a fost înaintată liderilor tuturor partidelor parlamentare fără ca, până în prezent, să fi primit un angajament concret din partea acestora, în pofida declaraţiilor publice.

IPP face un apel către toţi parlamentarii României, indiferent de partidul din care fac parte, să trateze cu toată responsabilitatea gravitatea gestului de a vota atât cu cartela proprie cât şi cu cele ale altor colegi, această practică conducând în mod decisiv la deteriorarea încrederii cetăţenilor în instituţia Parlamentului.

One thought on “Premieră în România: 8 parlamentari „pianişti” sancţionaţi pentru vot multiplu

  • sâmbătă, 05-05-12 la 18:14
    Permalink

    CONSIDER CA PEDEAPSA E PREA BLINDA PENTRU EI!!!!!!! DAR CORB LA CORB NU ISI SCOATE OCHIUL!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.