Ploaie de stele căzătoare

În ultimile nopţi, cerul a fost scena unui adevărat spectacol. Cei care au ridicat ochii deasupra orizontului au putut vedea o adevărată ploaie de meteoriţi.

Evenimentul, numit astronomic Perseide, a putut fi văzut cel mai bine noaptea trecută, 12 spre 13 aug. Cam o dată la fiecare minut, pe bolta cerească s-a observat câte un meteor care a intrat în atmosfera Pământului şi a luat foc. Ei sunt numiţi, mai simplu, stele căzătoare.

Se spune că dacă vezi o astfel de stea ţi se va îndeplini o dorinţă. Superstiţioşii cred că stelele căzătoare prevestesc moartea cuiva apropiat.

Dincolo de superstiţii, astronomii spun că Pământul intră într-un nor cosmic, iar aşa-numitele stele căzătoare sunt, de fapt, particule cosmice care iau foc în momentul în care intră în atmosferă.

An de an, Pământul în mişcarea orbitală se apropie de o zonă mai densă în particule cosmice foarte fine pe care le atrage. Când ne uităm pe cer parcă provin din Constelaţia Perseu dacă le prelungim imaginar dârele luminoase lăsate pe bolta cerească. Cu alte cuvinte avem de-a face cu un foc de artificii ceresc, natural, a explicat Mihai Dascălu, referend la Observatorul Astronomic Vasile Urseanu.

Sursa: RTV

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.