Piața imobiliară băcăuană: continuă scăderea preţurilor

Apartamentele vechi din Bacău s-au ieftinit în a doua jumătate a anului trecut cu 6,6% faţă de primul semestru din 2011, relevă datele companiei de consultanţă şi evaluare Darian. Ce se va întâmpla însă în acest an?

Preţul de vânzare al apartamentelor vechi din Bacău a ajuns în doilea semestru al anului trecut la o medie de circa 683 de euro pe metrul pătrat.

În zona ultracentrală, apartamentele vechi cu două camere, de exemplu, s-au vândut cu preţuri cuprinse între 28.000 şi 45.000 de euro, în timp ce pentru acelaşi tip de apartamente din zone mai slab cotate, cum ar fi Republicii, preţurile au fost cuprinse între 18.000 şi 28.000 de euro, iar în zona Mărăşeşti-Piata Sud preţurile au oscilat între 20.000 şi 35.000 de euro.

Descurajarea creditelor în valută ar putea duce la o micşorare a cererii solvabile, ceea ce înseamnă că şi mai puţini români vor avea la dispoziţie în acest an suma necesară achiziţionării unui apartament.

“O tendinţă evidentă care relevă adaptarea la criza economică este aceea de construcţie a apartamentelor la suprafeţe mai reduse decât înainte de criză”- spune Adrian Crivii, preşedintele DARIAN. Se estimează, de asemenea, că în condiţiile creşterii preţului gigacaloriei, cererea se va îndrepta în acest an cu precădere către apartamentele din blocurile reabilitate termic, cu o bună izolaţie, si de preferinţă dotate cu centrale termice.

Tendintele preturilor la terenuri
În ceea ce priveşte terenurile din Bacău, acestea au continuat să se se deprecieze într-un ritm accelerat. Preţurile la terenuri au scăzut, în medie, cu circa 12% în al doilea semestru din 2011 faţă de prima parte a anului, şi cu nu mai puţin de 23% comparativ cu a doilea semestru din 2010. În zonele centrale, preţul metrului pătrat de teren cu regim mediu de înălţime a fost cuprins între 150 şi 300 de euro (în cele ultracentrale a ajuns şi la 475 de euro), în timp ce în zonele mărginaşe terenurile din acelaşi regim s-au vândut cu preţuri cuprinse între 8 şi 30 euro pe metrul pătrat.

Compania DARIAN, cu birouri în 20 de oraşe din ţară, este cea mai veche firmă cu capital integral românesc care activează în sfera consultanţei pentru evaluare, ajungând în 2011 la o cifră de afaceri de 3 milioane de euro. Compania realizează semestrial şi anual un raport privind evoluţia pieţei imobiliare din România.
Sediul din Bacău: str Energiei, nr.32, tel: 0234-517.000

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.