Exploziile de gaze, rezultatul incompetentei si a neprofesionalismului

In urma recentelor explozii in lant din Sighetu Marmatiei, asistam la o avalansa de comentarii in mass media, care din pacate, deseori nu abordeaza problematica si din punct de vedere tehnic.
In acest context, specialistii Institutului National de Cercetare-Dezvoltare pentru Inginerie Electrica ICPE-CA precizeaza urmatoarele:
– explozia de gaze nu poate exista fara infiltratii si/sau degajari de gaze necontrolate care, la randul lor, se produc fie in reteaua de distributie (cum a fost recent in Sighet), fie in instalatia de utilizare (cea dintre contorul individual si gura de foc/de ardere);
– materialele din care sunt realizate retelele de distribuire sunt expuse unor solicitari specifice (uneori extreme) si unui proces de degradare, „imbatranire” naturala. De aceea, reglementarea „Norme tehnice pentru proiectarea, executarea si exploatarea sistemelor de alimentare cu gaze naturale” (MO 531/ 29.07.2009) are prevederi bine precizate prin care se previn incidentele nedorite, inclusiv cele datorate eventualelor conditii extreme de exploatare, cum ar fi temperaturi scazute/ger de durata.

Din relatarile mass-media din ultimele zile despre exploziile de gaze din Sighetu Marmatiei, s-au evidentiat urmatoarele:
– cauza primara a incidentelor repetate a fost scurgerea necontrolata de gaz, cauzata de defectul retelei de distributie;
– cei care au procedat la investigarea cazului (pompieri, personalul societatii de distributie gaze etc) au dat dovada de o lipsa de cunostinte specifice in domeniu, fapt ce a dus la cea de a doua explozie.

Avand in vedere cele de mai sus, consideram ca in scopul prevenirii unor incidente similare ar fi deosebit de util ca experienta personalului de cercetare din institutul nostru sa fie valorificata. In acest sens, institutul nostru isi manifesta disponibilitatea pentru organizarea unor seminarii/cursuri de instruire pentru prevenirea exploziilor de gaze. Ne adresam aici, cu precadere, personalului operatorilor din domeniul distributiei de gaze, pompierilor, inspectorilor de la inspectia de stat in constructii, organelor de ancheta care investigheaza asemenea evenimente, inspectorilor teritoriali ai ANRE.

Concluzionam prin a spune ca exploziile de gaze nu sunt o fatalitate, sunt rezultatul incompetentei si a neprofesionalismului celor abilitati sa previna si sa gestioneze asemenea situatii.

Pe aceasta cale, adresam operatorilor/distribuitorilor de gaze naturale disponibilitatea noastra de a pune la dispozitie cunostintele tehnice din domeniu, asteptand, in acest sens, solicitarea ferma pentru organizarea de seminarii si cursuri pentru prevenirea acestor explozii.

Biroul de Presa ICPE-CA

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.