Închisoare și amendă pentru pocnitori și petarde

Poliţia Română declanşează acţiunea naţională pentru prevenirea şi combaterea evenimentelor negative, generate de încălcarea normelor legislative care reglementează regimul materiilor explozive şi desfăşurarea operaţiunilor cu obiecte artizanale şi de distracţie pe bază de amestecuri pirotehnice.

Prin modificările aduse legislaţiei în domeniu în anul 2006, prin Legea nr. 406, s-a interzis comercializarea către persoanele fizice a obiectelor artizanale şi de distracţie pe bază de amestecuri pirotehnice din clasele II – IV, T.1, T.2.

Persoanele fizice pot cumpăra deţine şi folosi doar obiecte pirotehnice din clasa I respectiv Steluţe, Lumânări scânteietoare, Jerbe cu scântei, Minifacle, Minisori, Inele de foc, Sateliţi.

Persoanelor fizice li se interzice detinerea şi folosirea artficiiilor din categoria obiectelor zburătoare luminoase şi a pocnitorilor şi petardelor indiferent de clasa din care fac parte.

Folosirea obiectelor artizanale pe bază de amestecuri pirotehnice din clasele II, III, IV, T1 şi T2 este permisă prin lege numai societăţilor comerciale autorizate în acest sens şi care deţin personal specializat.

Lucrătorii de poliţie din cadrul I.P.J. Bacău, împreună cu Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Bacău şi Poliţia Comunitară vor intensifica în perioada sărbătorilor acţiunile şi controalele pentru identificarea persoanelor fizice şi juridice, care desfăşoară activităţi de comerţ, depozitare, transport şi folosire a obiectelor pirotehnice.

Infracţiuni

Folosirea, confecţionarea, deţinerea, comercializarea, importul sau orice altă operaţiune cu obiecte artizanale şi de distracţie pe bază de amestecuri pirotehnice din clasele II – IV, T.1, T.2, precum şi a artificiilor din categoria „obiecte zburătoare luminoase” şi a pocnitorilor din clasa I, efectuate fără drept, constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an.

Contravenţii

* comercializarea de către persoane fizice sau juridice neautorizate a obiectelor pirotehnice din clasa I se sancţionează cu amendă de la 2.000 la 5.000 RON
* comercializarea în alte locuri decât cele autorizate se sancţionează cu amendă de la 1.000 RON la 2.500 RON
* comercializarea obiectelor pirotehnice către persoane care nu au împlinit vârsta de 18 ani, se sancţionează cu amendă de la 3.000 RON la 6.000 RON
* neîndeplinirea condiţiilor legale privind inscripţionarea pe ambalajul obiectelor artizanale de distracţie, fabricate şi confecţionate pe bază de amestecuri pirotehnice, în limba română denumirea, clasa din care fac parte, instrucţiunile de folosire, termenul de garanţie, precum şi pericolele care apar la păstrarea, depozitarea, manipularea sau folosirea lor se sancţionează cu amendă de la 5.000 RON la 7.500 RON
* folosirea obiectelor pirotehnice în locurile interzise se sancţionează cu amendă de la 3.000 RON la 6.000 RON
* în cazul tulburării ordinii publice prin folosirea excesivă a obiectelor pirotehnice care provoacă zgomot se sancţionează cu amendă de la 200 Ron la 1000 RON
* în cazul în care faptele prevăzute de art. 295 din Legea nr. 126/1995 sunt săvârşite de minori sub 14 ani se iau măsuri de sancţionare a părinţilor sau ocrotitorilor legali, conform art. 36 din Legea nr.61/1991 (amedă de la 100 RON la 500 RON);
* în cazul în care sunt încălcate reglementările legale în vigoare cu privire la respectarea normelor de securitate, se vor lua măsuri pentru suspendarea, restrângerea sau retragerea autorizaţiei pentru activităţile de deţinere, transfer, transport, folosire ori comercializare a obiectelor pirotehnice;

Inspectoratul de Poliţie Judeţean Bacău asigură cetăţenii că vor fi dispuse toate măsurile necesare pentru prevenirea şi combaterea, cu fermitate, atât a comerţului ilegal cu obiecte artizanale şi de distracţie pe bază de amestecuri pirotehnice, cât şi a folosirii ilegale a acestora.

Bacau Online

Cele mai noi informatii din Bacau le gasiti pe Bacaul.ro

25 de comentarii la „Închisoare și amendă pentru pocnitori și petarde

 • marți, 09-12-08 la 14:03
  Permalink

  o prostie ! e corect sa amendeze pe cei care arunca intentionat in fata celorlalti petarde ,dar nu e corect sa amendeze si pe cei care detin sau le folosesc numai de sarbatori fara a produce daune majore: deranjuri , arsuri e.t.c. altor persoane.
  dar la noi decat sa educe populatia cum se folosesc ,mai degraba pun legi ca sa dea amenzi si sa faca si ei un ban „cinstit” , in curand o sa ne oblige si cu ce mana sa ne stergem… daca nu o sa apara „panditorii” si o sa ne parasca pentru recompensa :)) suntem cei mai tari la dat legi , o sa apara si legi la legi si tot asa…daca nu de sarbatori sa faca si ei un ban ,atunci cand?!

  Răspunde
 • sâmbătă, 27-12-08 la 20:33
  Permalink

  In ajunul Craciunului am cumparat o cutie de pocnitori (pentru prima data anul asta) de la un tigan cu suma de 5 lei. Intr-un cartier am fost prins de 2 politisti aruncand o petarda. Ambii au venit la mine legitimandu-se si mi-au cerut socoteala pentru fapta savarsita.. de precizat este ca inainte de a ma „prinde” mai aruncasem doar 5 pocnitori, fara a provoca vre-un deranj sau pagube.. eram pe un pod. .dar stiu ca asta nu conteaza.
  Am fost luat la sectie… m-au pus sa dau declaratie unde am scris tot ce s-a intamplat, inclusiv numele meu, adresa, CNP, date ce au fost verificate si autentificate.
  Intrebarea mea e urmatoarea: este vreo sansa sa primesc vreo amenda in urma acestui delict? Ei m-au asigurat ca nu.. si sunt doar interesati sa afle de unde am cumparat respectivele pocnitori (am descris locul si omul de la care am luat), dar totusi imi fac griji..
  As ramane recunoscator celui care este in masura sa-mi dea un raspuns.. sau sa-si dea cu parerea..

  Multumesc

  Răspunde
 • duminică, 28-12-08 la 11:56
  Permalink

  ai dreptate, este o prostie aceasta lege.. m-am saturat sa ma feresc de garda cand arunc petarde.. si m-am saturat sa caut prin piatza rusi de astia care comercializeaza

  Răspunde
 • miercuri, 02-12-09 la 19:47
  Permalink

  Mie chestia cu interzicerea pocnitorilor mi se pare o prostie daca le folosesti corespunzator si nu faci farse nu mi se par deloc periculoase ………..sper sa mai fie odata cum a fost ..te duceai in piata si iti faceai plinu de artifici ,vulcani,,,,,etc .

  Răspunde
 • sâmbătă, 05-12-09 la 16:19
  Permalink

  ma plicti de revelion cand stateam cu prieteni pe strada pana la 6 dimineata desi am doar 13 ani cred ca e o prostie legea asta … si chiar mam saturat sa fug de garda si sa dau o gramada de bani pe petardele si asa putine….:((dar sa ma distrez cat mai am timp pana la 14 ani..si sper sa le vina minteal la cap b…..lor de politicieni sa sa termine cu legea asta ….sa fie ca acu 4-5 ani cand cumparai de la colt de strada cu 100ron 1000 de petarde si o gramad ade artificii. si inca o data ii rog sa revina la realitate.

  Răspunde
 • joi, 17-12-09 la 22:39
  Permalink

  bogdan si pe mine m-au prins 2 politisti cand am aruncat, doar mi-au luat datele si mi-au aruncat petardele. ei mi-au spus ca amenda e de 10 milioane. am vorbit cu colegi si mi-au spus sa stau linistit ca nu au ce sa imi faca deoarece nu am dat nicio declaratie si ei nu pot dovedi ca am incalcat legea. dar totusi… sunt nelinistit.

  Răspunde
  • vineri, 15-01-16 la 13:44
   Permalink

   si ce sa intamplat stiu ca e de mult dar si eu am patit cv de genu . unu mi-a dat o petarda in fata si a fugit si politia ma scris pe mine pe un carnetel

   Răspunde
 • sâmbătă, 19-12-09 la 7:31
  Permalink

  Foarte buna masura.Distractia cu pocnitul este mai mult apreciata de cei cu handicap, fara prea mult discernamant si de copii.Pentru linistea majoritatii e ok asa.

  Răspunde
  • joi, 15-12-22 la 16:52
   Permalink

   Și în București sec 2 lângă sp sf pantelimon se da cu pocnitori încontinuu. Nu ii amendează nimeni

   Răspunde
 • joi, 31-12-09 la 20:42
  Permalink

  pe mine ma prins politia anul trecut ca am aruncat o petarda pe camp
  deci va dati seama ca nimeni nu e pe acolo seara dar un baiat nesimtit a chemat politia si am fos tras la raspundere

  Răspunde
 • sâmbătă, 02-01-10 la 10:07
  Permalink

  defapt in romania se intampla urmatorul lucru :smecherii fac legi iar fraierii le respecta…pentru ca cei smecheri nu o sa le respecte in veci…ce ar trebui sa facem noi…poi e simplu…strangem vreo 10 sau chiar 100.000 de oameni care sunt de acord cu utilizarea petardelor si o punem de o revolutie pentru aceasta lege pusa de-aiurea… asa cum legile impotriva drogurilor sunt o prostie si multe tari au vazut asta dar pun o limita de siguranta totusi cu privire la drogurile de mare risc (heroina,cocaina etc) asa si aici trebuie pusa o limta de siguranta …la folosirea dinamitei spre exemplu…cu asta nu se joaca chiar oricine si are destinatii speciale..adunati voi oamenii aia cu bun simt care stiu sa foloseasca petardele si faceti o revolutie…in bucuresti se preteaza pentru asemenea manifestatii pentru ca sunt luate in serios…cel putin majoritatea…de unde am ajuns de la petarde la droguri?..poi simplu…droguri care se folosesc in medicina …cele usoare in speta…noi avem legi pentru niste gunoaie care le consuma doar sa ajunga in coma…ca ei sunt smecheri dom’le…te pui cu ei? :))…asa cum inalte tari populatia a pus piciorul in prag asa ar trebui sa punem si noi…atat am avut de spus cine intelege…intelege…cine nu…nu va intelege nici peste 1000 de ani…cui au dat politistii amenda?…va spun eu…unui batran de 75 de ani care avea 5 grame de praf de pusca pentru alimentarea unor motoare de rachetomodele….pe cine au scos basma curata??…pe bandele alea de chinezi care se imipuscau prin bucuresti…pe aia care au jefuit o gramada de banci in ultima vreme…oameni buni treziti-va : noi suntem aceia care trebuie sa le punem pumnul dreptatii in gura…pentru ca nu uitati poate suntem prosti…DAR MULTI!!…si faza cu stransul oamenilor trebuie facuta pentru fiecare lege proasta data…sau pentru o lege buna care nu se respecta…daca autoritati avem doar pentru haos…trebuie ca noi sa fim autoritati…poporul american asa face…francezii asa fac si multe alte popoare de asemenea…

  Răspunde
 • marți, 13-12-11 la 18:10
  Permalink

  oamnei buni eu in fiecare an de revelion am dat petarde,rachete,bombe,bateri etc etc! si vad ca nicioda nu am luat amaneda nu mi-au sarit vecini in cap si nu am avut reclamatii! deci dati fratilor! dar aveti grija de unde cumparati! indicat ar fi daca stiti pe cineva care le are acasa nu prin piete sau asa!

  Răspunde
 • vineri, 16-11-12 la 20:04
  Permalink

  e o mare prostie legea care interzice petardele!!!!!Daca le sti folosi poti sa te ascuni si de politisti eu am 14 ani si in fiecare an imi iau cam 20 de pachete de petarde care se duc intro saptamana deci dau tot timpul cu ele si numi face nimeni nimaka dar ca nu mai prea mai am de ujnde sa cumpar mie imi plce petardele si artificile e cea mai mare prostie legea care interzice petardele pt ca in timpul acesta sunt multe vedete prin comunele sau satele din romania care dau bani politistilor ca sai lase sa faca tot ce vreau de la condus masini scutere motoare etc de la 10 ani si noi ce care nu prea avem legaturi mari cu politisti noi tot timpul trb sa platim pt ca inclacam regula deci mi misepare o prostie acesta lege. lega care interzice ca nu ai voie sa conduci masina pana la 18 ani sau motoare tot nu ia nimeni in seama p[t caci cum am spus mita este un mare lucru care ii atrage pe politisti deci asta este

  Răspunde
 • luni, 04-11-13 la 20:36
  Permalink

  salut. am gasit de la un baiat din buc petarde , eu sunt dint’un sat mai indepartat .acesta mi’a zis ca poata sa trimeata prin posta si nu se intampla nimic… eu nu sunt sigur de asta si imi este cam frica sa comand…

  Răspunde
 • marți, 19-11-13 la 18:16
  Permalink

  Degeaba.La mine in oras ,in ziua de revelion numai petarde se aud,din orice directie.Dar macar daca tot cumapram petarde,hai sa fim si noi oameni mai cu bun simt si sa le dam doar de revelion.

  Răspunde
 • sâmbătă, 28-12-13 la 22:36
  Permalink

  da fratilor este rau de tot in ce hal am ajuns pai uite pe mine ma prins politia cand vindeam pocnitori si nu mai aveam de cat 17 cuti dinalea mici si stiti ce mia facut ma luat cu totu petarde si ma dus la sectie mi-a confiscat petardele si mi-a faciut si proces vb si nu stiu ce sa mai zic pentru 17 cutii sa faca atata zarva eu nu mai inteleg nimik din ce fac pol;itistii astia infometati si acum stau nelinistit de cand mi-a facut proces oare se va intampla cu mine cva ??imi puteti spune si mie daca puteti este prima oara cand ma prins politia eu defapt in fiecare an vand pocnitori si nu am patit nimik pana acua dar pana la urma ma prins si as dori daca ma puteti dirija putin in privinta asta si sa imi spuneti ce sa fac intr-o asemenea situatie !!!!

  Răspunde
 • marți, 31-12-13 la 1:35
  Permalink

  F bine ti au facut!cand o sa intelegeti ca sunt ilegale INTERZISE PETARDELE!doar sa va dea amenzi cat de mari si maxime ca altfel nu va educati!

  Răspunde
 • joi, 01-01-15 la 14:48
  Permalink

  Sa folosesti petardele si pocnitorile mi se pare un obicei prostesc, inutil, deranjant si plin de nesimtire. Nu am nimic impotriva celor care aflandu-se la dracu-n praznic, nedaranjand pe nimeni, sa „se distreze” cu petardele si pocnitorile, dar cand te afli intr-o colectivitate si arunci cu mizeriile alea, si deranjezi cel putin o persoana ar trebui sa ti se dea amenda, si sa se faca tot posibilul pentru a recupera banii aia de la nesimtit. Pentru un amuzament complet al celor care le plac taranismele de genul acesta: cumparati-va oameni buni casti mari download-ati de pe net zgomote cat mai diverse de bubuituri si explozii si lasati-ne pe noi cei care dorim civilizatie sa stam in plictisitoarea liniste; iar daca este vre-unu care zice ca: „e democratie, fac ce vreau!” ii pot raspunde doar cu Limita drepturilor si libertatilor tale se opreste unde incep libertatiile si drepturile mele!!

  Răspunde
  • marți, 06-01-15 la 15:05
   Permalink

   legile sunt facute in tara asta astfel incat sa se puna impozit pe orice sa se dea amenzi din orice motiv, credeti ei au dat leagea asta cu amenzi la folosirea de petarde asa ca le e mila ca ne scoatem ochii cu ele, nu frate SA FACA BANI de la prostii de cetateni pe o placere ce se consuma O data pe an in curand o sa puna taxa pe basina amneda ca te ai basit in spatiu public

   Răspunde
 • marți, 29-12-15 la 21:55
  Permalink

  O abureala, numa in Romania nu sunt permise, in alte tari le cumperi din supermarket. Mi se pare destul de naspa legea, daca stii sa le folosesti nu prea ai ce sa patesti, nu cred ca este un om care ar pune o baterie cu susul in jos.. In noaptea de Revelion ar trebui ca toti sa avem dreptu sa folosim materiale pirotehnice desigur in anumite locuri.. Nu mi se pare ca un om este needucat daca da 2-3 petarde in noaptea de revelion.. Am vazut cazuri in care persoane de peste 30 de ani au fost amendate+dosar penal pentru ca aveau o cutie de petarde.. Sunt chestii mult mai periculoase decat petardele, decat sa stai dupa niste oameni in noaptea de revelion care dau 2-3 petarde mai bine ai vedea cate accidente se intampla in Romania… la trecerea de pietoni nu se acorda prioritate, sunt alte chestii mai importante decat petardele..

  Răspunde
 • vineri, 15-01-16 la 13:41
  Permalink

  eu sunt din roman si azi cand veneam de la scoala unu a aruncat o petarda langa mine si nuiste prieteni de-ai mei . si a venit politia si ne-a scris pe un carnetel pe noi . suntem minori sib 14 ani

  Răspunde
 • vineri, 21-12-18 la 15:02
  Permalink

  Deci o prostie atat de mare, nu am mai vazut nicaieri, in toate tarile din europa poti cumpara artificii si petarde in orice zi, deoarece inloc sa ilegalizeze, amendeze si trateze oamenii ca pe niste sclavi(adica persoane cnp), le cer parintilor sa isi educe copii in legatura cu astfel de produse, inclusiv in scoli se invata despre pedatrde si artificii. Eu nu sunt un cnp, nu sunt un sclav, folosesc ce vreau pe proprietatea mea. Poate sa vina cine o vrea, nu apartin de guvern, si orice incercare va fi vazuta ca un atac la viata si libertatea mea, deci am sa ma apar ca atare.

  Răspunde
 • sâmbătă, 29-12-18 la 15:37
  Permalink

  salutare dragilor .. parerea mea cu privire la aruncarea petardelor in zonele de locuinte nu este buna si sint de acord ca cei care arunca sa suporte consecintele indiferent ca este sarbatoare sau nu . animalele din case sufera cel mai mult dar si copii mici ,batrini si orice om de asemenea eliberarea baloanelor cu luminari sint pericole reale de incendiu traim in comun si trebuie sa ne respectam ca oameni la multi ani tuturor

  Răspunde
 • vineri, 06-11-20 la 9:24
  Permalink

  ba eu anul trecut aveam o cutie cu 3 focuri si 10 fp3 uri,am dat din alea cu 3 focuri cu un prieten in prostie si s a oprit o masina de jandarmi(un logan)si ne a legitimat iar la sfarsit ne au zis ,,lasati ma,dati acolo ca e revelionul„.Acum vine intrebarea:dc plm bagati legi din astea daca chiar voi, POLITIA ROMANA cumparati.Adica noi nu avem voie dar voi aveti ca aveti o insigna si o diploma???.Am vazut politisti care dadea artificii si petarde in prostieeeee cu colegi lor si n au patit nimic.Dece in aproape toate tarile sunt permise dar la noi nu?Dece in china este permis tot si la noi nu?Dece chinezoii au voie la petarde si noi nu?Pentru ca le ai creat?ok.Dar mi se pare banala legea asta tinand cont ca petardele nu fac mai nimic(vorbesc despre fs3,picolo,cele cu 3 focuri,cele cu un foc mare)adica din astea ,,mici,,
  Si ok,cand e vorba de vreo bomba de 50+ grame da,alea sunt de acord sa fie interzise dar ce plm dai amenda ca il prinzi pe un copil fericit cu o petarda si ii strici craciunul,anul,ba poate chiar si viata.Sincer nu va inteleg.Sunt atatea stiri despre politisti beti care AU RAMAS IN POLITIE chiar si dupa incident din cauza ca aveau eu ,,combinati,,.
  SI DIN NOU ZIC.CHESTIA CU INTERZICEREA PETARDELOR ESTE O MARE PROSTIE.TREZITI VA LA REALITATE.NU FAC RAU .SUNT COPII CARE AU MAI MULTE CLASE DE CAT VOI

  Răspunde
 • vineri, 11-11-22 la 3:05
  Permalink

  E prea blândă legea asta.miliția era bună.

  Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.