Moartea rabinului Safran a trecut neobservata in Bacau

La liceul din Bacau, pentru mine se punea problema zilei de simbata, în care, conform religiei noastre, n-aveam voie sa scriu s.a.m.d. Cei mai multi dintre profesori întelegeau acest lucru si nu mi-au facut greutati. Doar profesorul de desen s-a opus”, avea sa povesteasca rabinul in interviul sau. Si, pe buna dreptate, la disciplina Desen, conform matricolei scolare, in clasa a V-a, Sender Safran avea media generala 5.00.

Se pare ca desenul, muzica si gimnastica au fost intre materiile slabe ale celui ce avea sa devina rabinul sef al Genevei. Era insa cel mai bun la matematica, geografie, germana, si, bineinteles, la limba romana, pe care o vorbea impecabil si dupa 60 de ani de exil.

„L-am intilnit la Bacau, cind i-a fost decernat titlul de cetatean de onoare al orasului. Vorbea o romana impecabila. De necrezut. A fost o personalitate extraordinara, de o bunatate iesita din comun”, si-a amintit Calistrat Costin, presedintele filialei Bacau a Uniunii Scriitorilor din Romania.

De numele sau sint legate nu doar lupta pentru salvarea evreilor din Romania in perioada celui de-al doilea razboi mondial, ci si catedra de studii cabalistice de la Universitatea Bar Ilan din Israel, care ii poarta numele inca din anul 1980.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.