Moartea rabinului Safran a trecut neobservata in Bacau
„De multe ori, evrei romani reveniti la Bacau in vizita, dupa ce au emigrat in Israel, mi-au spus ca la cimitirul evreiesc au vazut luminari aprinse la mormintul sau, plasat sub un «cort de piatra», cum o cere traditia pentru «sfintii rabini». Mi s-a spus ca vin acolo cu regularitate credinciosi sa se reculeaga si sa se roage”, a scris rabinul Alexandru Safran.
O copilarie devenita istorie
Putini stiu ca intre cei care au invatat la Liceul „Ferdinand I” din Bacau s-a aflat si Sender Safran, cel ce avea sa devina ulterior cel mai tinar rabin din lume, sub numele de Alexandru Safran.
Conform documentelor pastrate la Directiei Judetene a Arhivelor Statului, fiul rabinului Bezalel Safran si ale doamnei Finckel Safran, fostul sef rabin al Genevei, a fost unul dintre cei mai buni elevi ai clasei, cu toate ca o buna parte din timp si-o petrecea ajutindu-si tatal. La finalul clasei a V-a, intre 1926 – 1927, media generala a lui Sender Safran a fost 7,59. Una foarte mare pentru acele vremuri, in care media 8.00 era de domeniul imposibiliului.
Cu siguranta, aceasta ar fi fost mai mare, daca, asa cum si-a amintit rabinul, unii dintre profesori ar fi fost mai intelegatori cu traditiile evreiesti. „O parte din timpul de care dispuneam mi-o ocupam, bineînteles, cu lectiile de la liceul «Ferdinand». Orele petrecute cu tatal meu erau consacrate educatiei mele religioase. Mi-aduc aminte ca, într-o zi am stat împreuna mai mult în mica lui sinagoga: îmi dicta, iar eu scriam. La ora 2.00 noaptea, mama a batut la usa si i-a spus: «lasa copilul sa se odihneasca».