Moartea rabinului Safran a trecut neobservata in Bacau
Bacaul a pierdut zilele trecute una dintre cele mai mari personalitati nascute vreodata pe aceste meleaguri: rabinul sef al Genevei, doctor Alexandru Safran.
Putini stiu ca, ilustra personalitate a iudaismului mondial si a culturii românesti, deopotriva, s-a nascut, a crescut si s-a format in municipiul Bacau, oras in care tatal sau, Bezalel Safran, a fost rabin sef pina in anul 1933.
Ajuns, la 29 de ani, cel mai tinar rabin din lume, Alexandru Safran a fost si rabinul Bacaului, dupa moartea tatalui sau, si pina in 1939, cind avea sa-i ia locul lui Jacob Nemirower, la cirma comunitatii evreiesti din Romania.
Pomenita de intrega lume, moartea marelui rabin al Genevei a trecut neobservata printre autoritatile bacauane, cu toate ca, in urma cu zece ani, distinsul membru al Academiei Romane a fost facut cetatean de onoare al municipiului Bacau.
„Rabinul Alexandru Safran s-a nascut intr-o casa situata peste drum de biserica Sfintul Nicolae, pe strada Bacau-Piatra. Scoala primara si liceul le-a facut la Bacau, la actualul Colegiul «Ferdinand I». A fost numit senator pe viata in Senatul Romaniei din perioada interbelica, iar in timpul celui de-Al doilea razboi mondial a depus eforturi deosebite si consistente pe linga regina mama Maria, ca maresalul Antonescu sa nu deporteze populatia evreiasca din vechiul Regat.
In 1947, el a plecat in Franta, cu putin timp inainte de abdicarea regelui, iar de acolo s-a stabilit la Geneva. A iubit foarte mult Romania, poporul roman si cetatenii Bacaului”, ne-a spus Nelu Lupovici, de la Comunitatea Evreiasca din Bacau.
De altfel, singurii care s-au deplasat la mormintul tatalui lui Alexandru Safran, rabinul Bezalel Zev Safran, situat in cimitirul evreiesc din Sarata, au fost membrii comunitatii evreiesti din Bacau.