Maslinele ne feresc de doctor

Nu este o noutate ca uleiul de masline este apreciat nu doar de bucatari, ci si de medici. Uleiul de masline este indicat in multe afectiuni, precum anemia, insuficienta hepatica, diabet, boli de inima sau litiaza biliara. Uleiul de masline are efecte vizibile si ‘la suprafata’: pielea va deveni mai elastica, mai ferma si mai bine hidratata.

La nivelul tubului digestiv, uleiul de masline actioneaza ca un pansament gastric, reducand aciditatea. O lingurita, doua, de ulei de masline extravirgin, luate inainte de masa, sunt un leac imbatabil impotriva gastritelor si ulcerelor. Actioneaza si ca un usor laxativ si ajuta stomacul sa digere.

Ce contine uleiul de masline? Multe saruri minerale, ca fierul, calciul, fosforul, magneziul, si altele. Importante sunt si vitaminele, vitamina E, vitamina A, unele vitamine din complexul B, putina vitamina C.

Vitamina E – secretul tineretii

Poate cea mai importanta parte din uleiul de masline este reprezentata de aceasta vitamina. Ea mai este numita si vitamina fertilitatii. Este un puternic antioxidant, care va fereste de substantele periculoase intitulate radicali liberi. Radicalii liberi se gasesc din ce in ce mai mult in jurul nostru (in margarine, sosurile conservate, maioneze conservate, uleiuri pentru gatit) si sunt responsabili de aparitia multor forme de cancer, la adulti si copii.

Vitamina E neutralizeaza aceste substante, de aceea este mult mai sanatos sa consumam in salate uleiuri presate la rece, decat uleiurile obisnuite, tratate termic.

Alti antioxidanti care nu trebuie sa va lipseasca din dieta: vitamina C (se gaseste in fructe, in verdeturi si legume) si seleniul (in cereale, in radacinoase, in spanac, telina, usturoi)

Antiinflamator

Recent s-a descoperit acest efect la uleiul de masline. Asta pentru ca are in compozitie o substanta numita oleocantal, cu actiune asemanatoare ibuprofenului. Conform unor studii efectuate de cercetatori din SUA, o lingura de ulei de masline este similara ca actiune cu a zecea parte din cantitatea zilnica de ibuprofen prescrisa unui adult.

De retinut

Exista mai multe tipuri de ulei de masline. Cel obtinut din fructele de masline, si cel obtinut din samburii de masline. Acesta din urma are o culoare stearsa, un miros mai putin pronuntat si evident, o cantitate mult mai mica de substante benefice.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.