Manastirea Rachitoasa, blestemata sa nu-si regaseasca menirea

Un spatiu al contrastelor, daca e sa pui in balanta cladirile anexe si biserica, sfintul lacas, ce poarta hramul „Adormirea Maicii Domnului”, e inalt, solid si frumos. Biserica abia a fost renovata cu fonduri de la Ministerul Culturii si Cultelor.
Imprejurimile sint ceva mai ciudate pentru ca, desi, teoretic, caminul de batrini a fost mutat in noul sediu, in practica, acesta mai functioneaza in chiliile si anexele manastirii.
Ziduri vechi, distruse partial, mucegaite, ce lasa impresia ca se vor prabusi la primul cutremur. Chiar si asa, nimic nu m-a impiedicat sa-l caut pe parintele Eftimie, noul staret al manastirii. Nici macar privirile intrebatoare si curioase ale nevoiasilor care isi duc veacul in acest azil.

O suta de suflete, amarite, a caror mutare in noul sediu se tot amina de la o luna la alta. Oameni simpli, a caror singura speranta a ramas Dumnezeu. Parintele a aparut iute la chemarea uneia dintre maici. Voinic, cu o barba scurta, staretul m-a condus cu ospitalitate in biserica.

Pictura din biserica s-a pastrat, partial, in stare buna

Un spatiu mare, cu peretii curatati de intemperiile lasate de trecerea veacurilor. Chiar la intrare, in fata, se pot citi pietrele de mormint, din marmura alba, ale ctitorilor. Spre bucuria privitorului, ici-colo, pe zidurile interioase s-a mai pastrat o mica parte din pictura initiala a lacasului de cult. Frinturi din scenele biblice care au incintat si invatat limbajul Bibliei zeci de generatii de tarani din aceasta parte a judetului.

Culorile vii de altadata s-au intunecat partial, dar frumusetea lucraturii de acum doua veacuri poate fi admirata fara probleme. Semnul valorii artei medievale romanesti se distinge si pe peretele care desparte altarul de restul bisericii, acolo unde ochiul se poate desfata admirind icoanele lucrate de mesteri ramasi anonimi.

Ca un adevarat miracol, icoana Maicii Domnului cu Pruncul, din partea stinga a bisericii, a rezistat impecabil intemperiilor. Desi pare greu de crezut, este o icoana veche, dovada fiind vesmintul de argint al Fecioarei, inscris cu caractere grecesti, semn ca are cel putin 200 de ani. Asta, in timp ce restul icoanelor sint insemnate cu caractere chirilice. Majoritatea poarta inscris numele lui „Iacob, staretul si arhimandritul Sfintei Manastiri Rachitoasa 1842”.

One thought on “Manastirea Rachitoasa, blestemata sa nu-si regaseasca menirea

  • miercuri, 12-10-11 la 11:10
    Permalink

    Ceea ce vreau sa Comentez este faptul ca pe sait se mai afla acesta Stire care nu Reflecta Adevarul.La Minastirea din Localitatea Rachitoasa Jud Bacau nu mai Functioneaza acel Camin de Batrini.Acel Camin de Batrini se Afla intr-o noua Locatie mult mai Moderna aspratiilor Europene de Special;itate.

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.